Една от най-впечатляващите пловдивски църкви Свети Димитър ще отбележи храмовия си празник за Димитровден. Това ще се случи с Ахиерейска света литургия на празника (26 октомври) от 9 часа, която ще бъде отслужена от митрополит Николай. Църквата е един от символите на Пловдив и в сегашния си вид е част от пейзажа на града вече 179 години.

Храмът Свети Димитър е открит през 1838 година. Основни дарители за постройката били българите от цялата околност. В първите години обаче в храма се е служило на гръцки език – борбата за българска църква тепърва се е разгаряла. След създаването на самостоятелната българска църква, храмът Свети Димитър останал в гръцки ръце. Той останал такъв до 1906 година, когато по време на Антигръцките вълнения в цялата страна пловдивските храмове масово преминали под българско ръководство.

След Октомврийската комунистическа революция и създаването на СССР България приела множество бежанци – образовани руснаци. Тогава църквата „Свети Димитър“ била предоставена за нуждите на руската колония в града – т.нар. „белоемигранти“. 

Уникални за храма са мраморните елементи – иконостас, амвон и архиейерски трон. Те са единствени от този тип в българското възрожденско изкуство. Иконостасът е създаден през 1869 година. В него по неповторим начин са подредени на няколко реда иконите на храма, сред които има и произведения на известния Никола Одринчанин.

След дълги години в упадък по време на социализма и в годините след това, храмът бе възобновен от сдружение „Свети Димитър“. 25 пловдивчани с името Димитър се събраха през 2003 година за да финансират възраждането на храма. Така след няколкогодишна реставрация храмът е наново открит за редовни служби точно преди 10 години - на Димитровден 2007 година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…