Print this page

Невъзможната любов става възможна в Ъгловата сграда

Постройката е като символ на етническия букет под тепетата

Ако сте минавали по ул."Златарска", няма как да не сте забелязали може би най-красивата сграда в Капана. Вековният дом, построен през 1920г. младее и се храни с любовните страсти на своите обитатели. Заради драматичните си истории архитектурното бижу влиза в поредицата ни "Легендите на Капана". Срещаме се със сегашния собственик, който ни плени с вълнуващата история около построяването на къщата. Която днес е като символ на етническия букет под тепетата.

На драго сърце започва разказа си за турчин, безумно влюбен в красива гъркиня. А по онова време това е било недопустимо. Не е като сега. Брак между мюсюлманин и християнка бил немислим. Абсолютно забранена любов, казва днешният стопанин Георги Томов. Красотата на къщата и уникалните орнаменти по нея били неговият начин да изрази любовта си. Правейки я за дамата на сърцето си, болезнено влюбеният турчин пренесъл цветовата традиция на Гърция- нейната родина върху фасадата. Боядисал я в меко синьо и бяло. Така е и до днес. Там, където се събира ъгловата къща, в централната си част, турчинът поставил своята емблема- рог на овен, с което показвал, че се занимава с овцевъдство. Под прозорците извил от гипс венци на любовта, а над тях- глави на лъвове, символи на смелостта и силата на собственика. На покрива пък поставил три купи, изразяващи величие. Именно къщата прави възможна невъзможната инак любов- двамата удрят плесник на хорското мнение и свиват любовно огнище. Турчинът и гъркинята създават семейство, но остават без деца. Поради тази причина, след 1944 г., домът им е национализиран, а през 1968 г. с решение на Комунистическата партия е даден на арменска фамилия. От тях къщата купува днешният ѝ притежател Георги Томов.


Срещата ни с него е в магазинчето му, прилежащо към къщата. Показва стари снимки на сградата, върху една, от които забелязваме, прикрепена с кламер, малка фотография на красива млада жена. А, това ли? Това е Дани, моята любов, с нескрито вълнение, отговаря мъжът, видял любопитството ни. Става ясно, че това не са просто банални думи, а самата истина- семейството е заедно от 45 години. И днес на пръста му блести златна халка, с красиво гравирано "Д". Именно голямата любов към съпругата му била причината да купи този дом за нея.Тогава сградата била в доста окаяно състояние, но Георги Томов сам се заема с ремонта, като запазва първоначалния ѝ облик. Елате да се качим, ще ви покажа къщата. Вие сте първите, които ще я видите... Да усетиш атмосферата на такава сграда е като да се гмурнеш в историята, да усетиш духа на епохи и на хората, които са оставили енергията си между стените. В момента вторият етаж се използва за кабинет от сина Васил, който е рехабилитатор. Дъщерята Руми е медицинска сестра. Именно за децата си Георги  иска да остави тази къща като наследство. Днес, като израз на романтичната си натура пловдивчанинът рисува. Той  разказва, че е самоук художник и с гордост  показва импровизираната си галерия. В която присъстват негови автопортрети, Одисей, Ван Гог. Не смее да нарисува върху лист любимата си Дани. Тя е гравирана в сърцето му.  

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…