Print this page

Хаджи Хасан махала във фокуса на първия епизод от инициативата за годината

Инициативата Беседка за града продължава и тази година. Проектът за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване се организира от фондация Отворени изкуства. За всяка отделна дискусия инициаторите канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение. Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се начертаят интересни маршрути, които да залегнат като материал за издаването на второ осъвременено издание на Алтернативна карта на Пловдив.

Темите в Беседка за града за 2015-та са четири. Тази седмица във фокуса е  "Махалата - Хаджи Хасан махала", през май ще се обсъжда "Реката - начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/“, следват "Социалният живот на панелките /ж.к."Тракия"/" и "Тепетата като форми на градски живот".

“Махалата - Хаджи Хасан махала“ е темата на първата за годината Беседка за града, която ще се състои на 26 март (четвъртък) от 19 ч. в artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив. Под формата на презентация с богат снимков материал, кратки исторически справки, етноложко проучване и споделени лични истории „беседката“ ще се опита да разкаже историята на един от колоритните пловдивски квартали. Модератор на разговора ще бъде Катрин Сариева, историк, в презентацията ще участва Никола Венков, докторант „Градски изследвания“, СУ "Св.Климент Охридски", гост е г-н Валери Кьорлeнски, изпълнителен директор на ОФ „Пловдив 2019“. Снимковият материал е на Атанас Димитров.

„Хаджи Хасан махала е своеобразен анклав между миналото, настоящето и бъдещето. В махалата съвместно съжителстват етноси с характерните им култури; до калдъръмените улици има и паваж, и асфалт, и откровени, непокрити с настилка сокаци. До модерните сгради се кипри тежък ориенталски разкош, а до него-схлупени полуразрушени къщурки. Хаджи Хасан махала е един неразказан пловдивски модус вивенди, с непрекъснато променяща се визия. "Беседка за града" ще постави началото на неговото опознаване.“, казва Катрин Сариева.       

Проектът „Беседка за града“ стартира през 2012 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ в партньорство със Студио 8 ½.  Представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив. На основа на разгледаните и дискутирани тогава теми: „СОЦ“ - наследството на Пловдив“, „Тютюневите складове на Пловдив“, „Квартал Капана“, „Баухаус под тепетата“, през 2013 г. година фондация „Отворени Изкуства“ и Студио 8 ½  съставят и издават „Алтернативна карта на Пловдив“ като добавят още и маршрутите „Религии“ и „Улица Отец Паисий“.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…