Гимназистите досега живееха в учебник по архитектура

Сградата на Занаятчийското училище – днес Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ще посрещне новата седмица с подменени дограми

Теодор Караколев

Една от най-красивите сгради в България и от малкото, доскоро, добре запазени училища от 30-те години на миналия век, бе унищожена през изминалата седмица. Сградата на Занаятчийското училище – днес Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ще посрещне новата седмица с подменени дограми. Прозорците и системите за отваряне бяха един от уникалните елементи на прекрасната сграда, проектирана от големите пловдивски архитекти Димитър Попов и Светослав Грозев.


Впечатляващите механизми и необичайният начин за отваряне на прозорците бяха уникален елемент, напомнящ директно за сградата на немската школа „Баухаус“. Огромните 4 вертикални ленти прозорци около стълбището вече са с обичайната за всяка нова и обикновена сграда алуминиева дограма. Хубавите широки и хоризонтални рамкирани прозорци по етажите също са сменени с обикновена нова дограма.

Посегателството върху тази уникална за България сграда – построена с дарителството на индустриалци и занаятчии, и пряко свързана с Пловдивския панаир – е безумно на фона на това, че училището уж преподава вътрешна архитектура и интериорен дизайн. Металните прозорци на стълбищния отвор – в момента натрупани като боклук встрани от сградата – би трябвало да бъдат еталон за учениците.

Гимназистите досега живееха в учебник по архитектура, но именно тяхното школо, което трябва да ги обучи в естетика, уважение и отношение към средата, извършва това безобразно посегателство върху прекрасната сграда. Още по-нелепо в цялата ситуация стои и паметната плоча на входа, която хипотетично трябва да показва почит към архитектите и строителите на внушителното училище.

Уважение обаче не се показва с плочи и паметници, а с това да запазим истинското творчество на тези творци. За най-голямо съжаление, това унищожение идва не както сме свикнали от някой невеж политик или арогантен бизнесмен, а именно от образователна институция – тези, които уж трябваше да ни направят по-образовани, интелигентни и възвисени.

В тази среда няма нищо чудно, че дори в центъра на столицата ни новите площади и улици са скандално грозни. На това са ги научили в училище.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…