Външно саниране на част от сградата на Хуманитарната гимназия в Пловдив стартира преди няколко дни. Към момента се санира фасадата от страната на вътрешния двор на допълнителното тяло, което е по-близо до бул. "Марица". Тази част от историческата сграда не е със статут на индивидуална културна ценност. 

Сградата е построена за Мъжка гимназия в първите години след Освобождението по проект на знаменития за Пловдив и Източна Румелия архитект Пиетро Монтани. В момента цялата постройка се дели от две училища - ГХП "Кирил и Методий" и основно училище "Александър I Батенберг". Според информация на KAPANA.BG, както училищното ръководство, така и Община Пловдив имат желание да ремонтират историческата част - която е към църквата "Кирил и Методий" с две странични крила - с максимално запазване на автентичността.

Още преди 20 години е изработен проект във връзка с програма "Красива България", който има и одобрение от НИНКН. При евентуално постъпки за ремонт, той би могъл да се използва при работата по сградата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…