Арката на скулптора Димчо Павлов, посветена на Първото българско изложение, ще бъде върната в Цар Симеоновата градина в близките дни. За това са се споразумяли активни художници и кметът Иван Тотев. Арката бе премахната при последните ремонти на парка, след което престоя дълго време в складовете на „Градини и паркове”, без да е ясна нейната съдба.

След проведени разговори с общинската управа Снежана Фурнаджиева и Цвятко Сиромашки са посетили складовата база на общинското предприятие, където арката е съхранявана. Тя е била отделена и внимателно поставена на безопасно място, като е в отлично състояние, без никакви наранявания, уточни Снежана Фурнаджиева.

Очаква се в близките дни тя да бъде поставена обратно в Цар Симеоновата градина. Тъй като оригиналното ѝ място днес е върху алеята от фонтана Деметра до новия т.нар. „виенски” павилион и ще пречи на преминаващите, ще се търси нова локация. Единият вариант е тя да е встрани от тази алея, а другият – някъде в близост до площад „Централен” към входа на градината.

Предложение за точното ѝ място Фурнаджиева и Сиромашки ще дадат през следващата седмица. След това поставянето е вече ще е технически въпрос и може да се случи в съвсем кратки срокове.

Точно преди 3 години – през март 2015 година по време на реконструкцията на Цар Симеоновата градина арката, която е посветена на Първото българско изложение, бе премахната. Известно време никой не беше наясно нито къде е тя, нито защо е премахната. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…