България е единствената православна държава без свой храм в Йерусалим и това трябва да се промени. Инициатива за действия в тази насока сподели на срещата на Пловдивско историческо общество университетският преподавател д-р Адриана Любенова. Тя разказа за своето пътешествие и впечатления до Йерусалим пред многобройна публика в бар Петното на Роршах в четвъртък вечер.

Въпреки духовносттта на мястото, според нея усещането за автентичност се е загубило, поради голямото количество туристи. Твърде много неща са превърнати в бизнес. Не можеш да се помолиш на спокойствие, защото винаги някой те бута, за да си направи снимка със смартфон. Екскурзоводите навсякъде разказват всякакви различни истории. Дори на Божи гроб не може да се помолиш спокойно, защото има свещено служител, който приканва всеки да минава по-бързо, тъй като чакащите са много.

Д-р Любенова препоръча всеки вярващ, който иска да посети Йерусалим, да планира посещението си в дни или седмици, които няма големи християнски празници. Най-горещите летни дни или по-студените зимни са по-подходящи, тъй като тогава туристопотокът е по-малък.

Историкът разказа за посещенията си в Гетсиманската градина и река Йордан. Всеки екскурзовод си избира едно маслиново дърво в Гетсиманската градина и убедено обяснява, че точно под него е стоял Христос. Същото се случва и на река Йордан. "Аз имам професионално изкривяване, като историк, да се съмнявам във всяко предание. Но все пак това не е най-важното, точно къде се е случило, на кой бряг на реката, например. Важното е, че със сигурност по тези земи е вървял Исус Христос и посетителите могат да усетят това", коментира тя.

Любенова и нейната група са посетили и неработещ в момента храм, за който се смята, че е бил българският храм в Йерусалим. В момента няма нито един български храм в Светите земи. Има сведения поне от 14 век, че всъщност там е имало и той се е намирал на изключително централно място - на самия гръб на храма на Божи гроб. Каква е неговата съдба обаче не е ясно и чрез инициатива на българи както у нас, така и в чужбина, ще се потърси вариант как може отново в Йерусалим да има български православен храм. Едва ли ще успеем да възродим точно този, няма кой да го даде на България, коментира д-р Любенова. Но ще се търсят варианти да се намери място и да се изгради храм някъде в близост до Божи гроб, за да имат и българите отново своето място в Йерусалим.

Домакин на срещата бе Димитър Герганов, който в понеделник отново в Петното ще представи новата си книга за "Военно-монашеските ордени".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…