Старата турска баня в Кършияка на ул. "Братаница" ще бъде запазена от собственика на имота. Тя попада в парцела на терен, собственост на Малин Марчев, който иска в следващите години да построи еднофамилна къща там. Дълги години той е отказвал предложения от инвеститори да си продаде терена, за да може там да построят многоетажна жилищна кооперация. 

Имотът стои неизползваем повече от 20 години. Доскоро той бе обрасъл с малки дървета, храсти и друга растителност. Малката постройка в имота - старата турска баня, интересна с архитектурата и стенописите си, беше оставена необезпокоявана там, запазена по този начин от инвеститорските интереси.

Обраслият имот често ставаше скривалище за бездомници. На места се забелязваха и следи от палене на огън, което носеше своите опасности. След предписания от районната администрация в район Северен, имотът в момента е разчистен от растителност, научи Kapana.bg от районния кмет Ральо Ралев.

Собственикът е отказал десетки предложения от инвеститори. Той желае да построи малка еднофамилна къща, като целта е да запази турската баня. Желанието идва изцяло от собственика - постройката не е регистрирана като културна ценност по никакъв начин. Къщата и старата ценност няма да си пречат по никакъв начин, тъй като целият имот е достатъчно голям. Все още обаче собственикът няма намерения да строи къщата, но по всяка вероятно ще огради имота, за да бъде той максимално обезопасен.

Вижте историята на сградата от публикацията на Под тепето от преди 1 година

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…