Print this page

Божиловият чифлик отново ще пламне. Някой може да пострада. Трябва да се предприеме нещо. Това алармира бившият автор на Под тепето Ивелина Василева. Днес тя е видяла как група тийнейджъри са обстрелвали паметника на културата на улица „Мали Богдан” с фойерверки и пиратки, при това отвътре. Младежите влезли необезпокоявани в оставената да се руши от години архитектурна перла и започнали да бомбардират вътрешността на къщата. Твърде рисково занимание, тъй като постройката е изключително опасна заради състоянието, до което е докарана заради действие и най-вече бездействие. Ивелина Василева е човекът, който преди четири години се зае с мисията да проучи историята на шедьовъра на арх. Камен Петков. И се разходи вътре между два от последните пожара, за да разкрие на читателите ни красотите, които продължаваше да пази тогава Божиловия чифлик- фреските по стените, архитектурните елементи и интериорни решения. Днес нищо от тях не е съхранено, тъй като само в последните 24 месеца сградата е горяла два или три пъти. Сега може да пламне отново, тъй като не е обезопасена по никакъв начин. Изкъртени са всички защитни плоскости, които бяха поставени по вратите и прозорците на Чифлика в миналото. Достъпът до сградата е напълно свободен, а това създава предпоставки за нов инцидент. Като този днес.

Бяха три момчета. Видях ги от далеч. С качулки на главите. Влязоха вътре в къщата и хвърлиха поне 7-8 бомби. На първо място това е опасно за здравето и живота им. И на второ място е опасно за онова, което е останало от Божиловия чифлик. Който, въпреки всичко, продължава гордо и красиво да стърчи там, на улица „Мали Богдан”, пише ни Ивелина (историята й за Божиловия чифлик ще ви припомним след малко).

Припомняме, че в Под тепето сме посветили десетки статии на прекрасната къща,  нерадостната й съдба и безхаберието, което я руши. През годините бяха правени опити да се възпре незаконното пребиваване на хора в сградата, но мерките все бяха недостатъчни. Припомняме още, че общината е съсобственик в културно- историческата ценност. Но не направи нищо през годините, да я запази и върне блясъка й. 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…