Божиловият чифлик отново ще пламне. Някой може да пострада. Трябва да се предприеме нещо. Това алармира бившият автор на Под тепето Ивелина Василева. Днес тя е видяла как група тийнейджъри са обстрелвали паметника на културата на улица „Мали Богдан” с фойерверки и пиратки, при това отвътре. Младежите влезли необезпокоявани в оставената да се руши от години архитектурна перла и започнали да бомбардират вътрешността на къщата. Твърде рисково занимание, тъй като постройката е изключително опасна заради състоянието, до което е докарана заради действие и най-вече бездействие. Ивелина Василева е човекът, който преди четири години се зае с мисията да проучи историята на шедьовъра на арх. Камен Петков. И се разходи вътре между два от последните пожара, за да разкрие на читателите ни красотите, които продължаваше да пази тогава Божиловия чифлик- фреските по стените, архитектурните елементи и интериорни решения. Днес нищо от тях не е съхранено, тъй като само в последните 24 месеца сградата е горяла два или три пъти. Сега може да пламне отново, тъй като не е обезопасена по никакъв начин. Изкъртени са всички защитни плоскости, които бяха поставени по вратите и прозорците на Чифлика в миналото. Достъпът до сградата е напълно свободен, а това създава предпоставки за нов инцидент. Като този днес.

Бяха три момчета. Видях ги от далеч. С качулки на главите. Влязоха вътре в къщата и хвърлиха поне 7-8 бомби. На първо място това е опасно за здравето и живота им. И на второ място е опасно за онова, което е останало от Божиловия чифлик. Който, въпреки всичко, продължава гордо и красиво да стърчи там, на улица „Мали Богдан”, пише ни Ивелина (историята й за Божиловия чифлик ще ви припомним след малко).

Припомняме, че в Под тепето сме посветили десетки статии на прекрасната къща,  нерадостната й съдба и безхаберието, което я руши. През годините бяха правени опити да се възпре незаконното пребиваване на хора в сградата, но мерките все бяха недостатъчни. Припомняме още, че общината е съсобственик в културно- историческата ценност. Но не направи нищо през годините, да я запази и върне блясъка й. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…