Капана.БГ

Капана.БГ

Да отскочиш до Марс, за да нарисуваш камъните на червената планета. Това направи художникът Иван Шишков-Шишо, който откри изложба „Паркове на Марс” навръх 70-годишнината си снощи в „Червеното пони”. Десетки приятели, колеги и почитатели на четката му го поздравиха лично за юбилея в знаковата галерия в Стария град- къщата на Начо Културата. И откриха, че камъните на Марс всъщност не е задължително да са червени, нито пък да са камъни. И че червената планета всъщност е изключително колоритна, жива и привлекателна.

„ Шишо е единственият човек, който събра смелост да нарисува камъните на Марс. Но и ги оцвети така, че да изглеждат прекрасно. Да има още много пътешествия, които след това да показва в изложби”, обърна се и към рожденика, и към гостите на събитието Рени Николова. Тя посочи и още топлия от печата каталог на Иван Шишков, който обхваща пет цикъла, завършили с изложби, с текстове на Румен Леонидов. Той дойде на събитието специално от София, за да прочете онова, което е написал за изложбата „Парковете на Марс”.

„ След 30 години, пак на този ден, да бъдем тук. Стягайте се”, обърна се към гостите Румен Леонидов.

„ Шишо имаше една молба да напиша нещо за каталога му, което ме върна към живота на писането. Защото една година нищо не ми се пишеше, не ми се живееше, такава депресия, в каквато никога не съм изпадал в живота си, дори в най-тежките години на социализма”, каза Румен Леонидов.

И прочете написаното за последната изложба на приятеля си Иван Шишков:

Когато тялото не може да пътува, духът лети и сe лeкува…

Тази изложба е зачената по време на новата световна война, в която цялото градско население бе под домашен арест с право на индивидуално свиждане… По признанието на самия Иван Шишков невъзможността да се озарява извън родната ни природа и другите земни красоти, го е изстреляла извън Земята, извън нашата планета.
Този полет на духа не е странен за Шишо. Душата му на вечен пейзажоплавател и бродник из магичността ни е известна от предишните прекрасни изложби. Но сега той надмина себе си и заби тежката си котва в повърхността на марсианските хроники.
Маестрото от силно впечатлителен художник, омайващ се от непознати за българския трудовак континентални кътчета, тук се самоназначил за космически заселник. Блестяща авангардна идея, осъществена по класическите принципи на предишните му художествени зрелища.
Но този път разликите са не само колоритно очевадни, но и различни смислови, ментални и многопластови като нови внушения.
Замислете се защо това огнено сборище на визии от Червената планета е именувана „Парковете на Марс“? Не е ли по-логичното полетата или градините, дори пустините на Марс? Както знаем, от марсиянците  е останало само камъняк, сиви до смърт кратери, безлюдност, безцветие, безнадежност.
Тази гледка е убийствена и точно тя е извадила Шишков от домашните пантофи и е полетял духом към мъртвилото на марсовата гравитация.
Жизнената и неизтребима енергия на този живописец го е тласнала към оцветяването, разцветяването и очовечаването на покойната планета.
Това е хем индивидуален протест срещу нелоялната война против земляните, хем е опит за преселение със средствата на фантазията и философията, хем физическа намеса в космическия порядък.
Шишо не е фантаст, но според него, Парковете на Марс трябва да ни подскажат за наличието на невидими същности, които въпреки кретенските за нас кратери и прахотии, има къде свободно да се разхождат, облитат, разлистват и размножават. Докато в малката като човешка длан родина зелените паркове бяха зорлем обезлюдени, забранени за разходки, а за присядане на скамейките бяха раздавани тлъсти глоби.
Шишо е наситил с живот нови въздушни територии на своя талант. Това изригване е колкото предизвикано, толкова и естествено, защото е поредното му търсене и поредното му самооткритие.
Шишовата същност е разкрепостена, лайартна, непослушна, съпротивителна. Той не се слага на битието, а има дързостта а му предлага помощ. 
Вгледайте в тези картини и ще осъзнаете, че почеркът му е различим, но усещането за неповторимост е друго – още по-магично, още по-цветно влюбено, още по-смислено в общия план и във фрагментите.
Завиждам на Шишо, завиждам на всички същества, които убиват само при самозащита, и му благодаря за защитата на живота ни, не само на нашия, на неговите друзя и френдове, но и опита му да спаси по свой начин цялото неблагодарно човечество.
И този сполучлив опит заслужава не сама аплодисменти и бисиране, но и разграбване на картините му и разпръскване им по домовете ни. Те ще са нашите малки телескопи, с които денем и нощем можем да търсим онази звезда, която Шишков преоткри за нас, арестуваните от вируса на световното безвремие.
Бъди честит, все така читав и честен към себе си, приятелю, светът едва ли ние ще оправим, но ние променихме този свят! Амин.

Четвъртък, 16 Септември 2021 15:57

Meszecsinka с концерт в Пловдив

Една от най-успешните унгарски групи - Meszecsinka (Месечинка), основана от българина Емил Билярски (клавирни, китара) и Аннамария Ола (вокал, флейта), ще направи концерт за пловдивската си публика за първи път от 2 години насам.

Концертът ще се състои на 17 септември от 19.00 часа в Bee Bop Cafe и ще бъде съвместен с българската група ТДК.

Meszecsinka е международен проект, базиран в Будапеща със силно контрастно и психеделично звучене и композиции и обработки на унгарски, испански, руски, цигански и български народни песни.

Самодивският глас и магнетично присъствие на Аннамария Ола повежда публиката на пътешествие в света на сънищата в последния им запис Stand Into The Deep (2019). Темата за смъртта като ново раждане за живота е част и от последния сингъл с видеоклип от него - магическата Looking At My Death (“Гледам смъртта си”), който можете да гледате тук:

Албумът идва след супер успешния Awake In A Dream, отличен с престижната награда „Фонограм” (унгарското Grammy) за най-добър етно албум на 2018-а. Подобно на предшественика си, Stand Into The Deep се радва на добър прием: пресата го определи като шедьовър, а публиката също е във възторг и записът логично намери място в Топ 10 на двете основни световни класации за уърлд музика - Worldmusic Charts Europe и Transglobal Worldmusic Charts. Международният успех на групата доведе до договор с немския музикален лейбъл Nordic Notes, с разпространение в цял свят и силна подкрепа от радиостанции в Америка, Германия, Австралия, Италия, Люксембург, Гърция, Словакия и др.

Въпреки трудностите, създадени от пандемията, през изминалата година Месечинка беше търсена на световната сцена, включително като хедлайнер на литовския фестивал MJR (Live - тук).
Meszecsinka са: Аннамари Ола (вокал, саз), Емил Билярски (клавишни, китара), Саболч Такач (бас) и Давид Кроликовски (барабани, перкусии).

Емил паралелно с Месечинка продължава и своя солов проект с песни на български. Преди няколко години издаде албум, който получи позитивна критика и в международната преса, оттогава редовно публикува нови песни, които можете да чуете на Samosam.bandcamp.com и клипове, които можете да видите на неговия YouTube канал.

В края на октомври (29.10-31.10) Plovdiv Jazz Fest ще отбележи своето седмо издание от 29 до 31 октомври. Всички концерти от основната програма ще се проведат в Дом на културата „Борис Христов“. В програмата на тазгодишния фестивал участват двама носители на „Грами“.

Ден преди виртуозното трио на Брад Мелдау, на сцената на Plovdiv Jazz Fest ще се качи друг забележителен музикант, който в кариерата си дотук е спечелил четири пъти „Грами“ и е бил номиниран десет пъти за престижния приз. Антонио Санчес е един от най-забележителните барабанисти на съвременната джаз сцена. Той е още композитор и продуцент. Като лидер създава седем албума. На 30 октомври от 20:00 в Дом на културата „Борис Христов“ той избра да представи композиции от един от най-ярките си и неконвенционални албуми – Bad Hombre. Създаден през 2017 г., той безспорно е една от най-личните работи на Антонио Санчес. В изцяло соловият албум доминират съвременни изразни средства и електроника. Композициите са изпълнени със социално-политически послания, те са бунт и реакция срещу действията на администрацията на Доналд Тръмп. В следващия си албум Lines in the Sand (2019), записан заедно с неговата група Migration, Антонио Санчес преобръща социалния си гняв в музикални послания на протест срещу политическата несправедливост и почит към житейския опит на всеки емигрант.

Антонио Санчес е роден в Мексико, където започва да свири професионално още в ранните си тийнейджърски години. Следва класическо пиано и джаз в Музикалния колеж „Бъркли“. Откакто се мести в Ню Йорк през 1999, Антонио Санчес се превръща в един от най-търсените барабанисти на международната сцена. В следващите 18 години записва 9 албума с Пат Матини и работи с Чък Кърия, Гари Бъртън, Майкъл Брекър, Чарли Хейдън и Тутс Тилeманс.

През 2014 г. работата на Санчес става широко популярна със запомнящата се музика на филма „Бърдмен (или неочакваната добродетел на невежеството)“ на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту. Филмът печели четири награди „Оскар“, а Антонио Санчес става носител на „Грами“ за неговия саундтрак. Санчес има още номинации за „Златен глобус“ и наградата на БАФТА и е носител на множество музикални отличия.

Антонио Санчес пристига в Пловдив заедно със съпругата си – певицата Тана Алекса, която също ще вземе участие в концерта. Нейният най-нов албум ONA (от хърватски – „Тя“), издаден през 2020 г., бе вдъхновен от различни поколения жени, женски движения, мултикултурни истории на жени емигрантки. За него тя получава две номинации за „Грами“ за „Най-добър вокален албум“ и „Най-добро инструментално джаз соло“ (за изпълнението на Реджина Картър).

Специалната продукция на Plovdiv Jazz Fest „Четири млади дами пеят джаз“ ще постави началото на седмото издание на фестивала. На 29 октомври от 20:00 ч. на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ ще се качат четири от най-впечатляващите и отличителни гласове на българската джаз и поп сцена – Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова.

Вокалният проект ще включва песни от някои от емблематични филми на XX в., повечето от тях черно-бели. Тази естетика ще бъде претворена в новия прочит на стария музикален материал, поверен на маестро Васил Спасов – един от изтъкнатите джаз музиканти, композитори и оркестратори. Програмата ще включва много изненадващи версии на класики като Moon River от „Закуска в Тифани“ или As Time Goes By от „Казабланка“. Заедно с четирите млади дами ще бъдат и струнния квартет с участието на Ивелина Христова (цигулка), Диляна Димитрова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело) и джаз триото: Васил Спасов (пиано), Мишо Иванов (бас) и Атанас Попов (барабани).

„Четири млади дами пеят джаз“ ще бъде добавен към серията на интересни и успешни проекти, продуцирани от Plovdiv Jazz Fest. В тях са поканени различни певци, с разнороден вокален опит и характерен стил.

През 2015 г. Plovdiv Jazz Fest представи вечер, посветена на дамските джаз гласове, заедно с Андрония Попова-Рони, Белослава, Мирослава Кацарова и Хилда Казасян. Две години по-късно пък чухме и вокалната колаборация между четирима господа: Орлин Павлов, Свилен Ноев, Стефан Вълдобрев и Павел Терзийски.

През всички дни на Plovdiv Jazz Fest 2021 във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ ще бъде експонирана и изложбата „Плакати за джаз“ – избрано от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат – София.

Билетите за всички концерти могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim.
Освен тях в продажба са и ограничен брой фестивални билети, които включват всички концерти от основната програма на Plovdiv Jazz Fest.

Поради условията, в които се провежда Plovdiv Jass Fest тази година капацитетът на залата няма да бъде намаляван, но достъпът на публиката ще се осъществява единствено с валидни документи за ваксинация или преболедуване на COVID-19. Необходимо е да се представи и документ за самоличност, с който да бъдат сравнени имената.

Третата възможност остава отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди началото на концерта или антигенен тест, направен до 48 часа преди концерта.

Вратите отварят в 19:00 ч., за да може влизането на хората да бъде облекчено.

29 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „Борис Христов“
„Четири млади дами пеят джаз“ | Билети

30 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „Борис Христов“
Антонио Санчес с участието на Тана Алекса | Билети

31 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „Борис Христов“
Брад Мелдау трио| Билети

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M.
Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 г.
Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Градска художествена галерия – Пловдив се включва в тазгодишното 38-о издание на инициативата „Европейски дни на наследството“, която се подкрепя от Съвета на Европа и от Европейската комисия. Темата сега е „Наследство за всички“ и е посветена на възобновяването на културния живот, пострадал силно от ограниченията на COVID – 19.

 

Екипът на галерията дава възможност на пловдивчани и гостите на града да разгледат нейните постоянни експозиции, както и четирите зали с временни изложби, без да заплащат за вход. Това ще стане съгласно обичайното работно време на отделните сгради на 18 и 19 септември (събота и неделя).

 

Освен това, за децата, които, придружавани от възрастен, посетят Иконната сбирка на ул. „Съборна“ №22 в Стария град между 15 и 30 септември има забавно предизвикателство - да открият иконата с образа на светеца, чието име носят. Екскурзоводът ще им разкаже за живота и духовните подвизи на християнския светец, както и със символиката и предназначението на иконите.

 

Реставрационното ателие на Градската галерията, което се намира на ул. „Гладстон“ №32, ще отвори врати за ученици от пловдивските училища по изкуствата, за да видят как се реставрират ценните картини и икони. Възможност да влязат в ателието ще имат и други желаещи, като посещенията ще бъдат съобразени с капацитета на помещението.

 

Отворените врати ще са в два последователни петъка - 17 и 24 септември от 10 до 17 часа.

 

Оригинални  мечове, копия, боздугани и стрели от Античността и Средновековието ще покаже сдружение „Филипопол” по време на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”.  Ценните артефакти за първи път ще излязат от музея за демонстрации пред публика. Това е възможно със съдействието собствениците на колекция „Ватеви”, в която са събрани повече боздугани, отколкото има в Британския музей.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”  ще се проведе от 17 до 19 септември под тепетата за трета поредна година. Откриването е на 17-и в 19 часа със специална програма на Римския стадион.  Тя включва античен ритуал за призоваване на благосклонността на боговете, танцовия спектакъл „Раннохристиянско кръщение”, битки между гладиатори, средновековна музика в изпълнение на групите „Фрея” и „Spirital Seasons”. Гостите ще видят и рицарски бой Pro fight triatlon - дуел по международен правилник WMCF Kinights, организиран от Петър Владов шампион от турнири у нас и в чужбина.

Събитието ще се проведе при засилени мерки – на трибуните на Римския стадион ще бъдат допускани хора до момента, в който се запълнят разрешените от здравните власти седящи места.

„Пловдив  - древен и вечен”  продължава и в събота и неделя, а традиционното място за провеждането му е парк Лаута. Там през двата дни в различните фестивални зони над 200 участници ще претворят хилядолетната история на един от най-старите живи градове в света - Пулпудева/Филипопол/Тримонциум/Пълдин/Филибе/Пловдив.

Ще има демонстрации на занаяти, на бойни техники, на автентично облекло и оръжия, на приготвяне на средновековни гозби и питиета, на езда. Ще звучи и древна музика.

Заради спазването на заповедта на Министерство на здравеопазването, влизането във фестивалната зона ще бъде с контролиран достъп. На входа ще бъде поставено устройство за дезинфекция,  на хората вътре ще бъдат подсигурени седящи места при дистанция от 1.5 м.  Посетителите ще напускат фестивалната зона от друг изпод, за да няма струпване на хора.

Популярната тв водеща и специалист невролог д-р Неделя Щонова ще представи в Пловдив своята книга „Хвърчило към Рая“ в Деня на Вярата, Надеждата и Любовта. „На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Щастлива съм, че точно в този ден и за първи път ще имам възможността да представя моята книга в родния Пловдив, който ми е толкова скъп. Съдбите на хората, за които разказвам в книгата са тежки. Моите  герои преминават през филтъра на куп сурови реалности, но накрая оцеляват, именно защото носят в сърцата си онази спасителна вяра, надежда и любов, която те кара да вярваш, че обстоятелствата са нищо, а страстта и жаждата за живот… те са всичко!“, споделя д-р Щонова.

В дебютната си книга тя разказва 75 истории, събирани в продължение на 10 години от 4 континента. „Прелитах над какво ли не, само и само за да ги открия… и да ви ги подаря за вдъхновение. И всяка една от тях ми показа, че да, Животът наистина понякога ни връхлита с цялата си непредсказуемост, сякаш невидима лъвска лапа идва и с един замах разрушава всичко“, посочва авторът. „Това са 75 чудни житейски съдби, като всяка една от тях е вариация на темата „Междузвездни войни“: Силата е в нас и тя винаги е била вътре в нас. Още от самото начало. С нея се раждаме. И никога не бива да забравяме за това. А от героите в моята книга научих, че когато драмата заблъска по дверите на ума и сърцето ти, когато животът или съдбата дойде, връхлети и без милост те хвърли в ада, просто трябва да се умиротвориш, да повярваш и да си спомниш, че там някъде дълбоко вътре в теб се намира всичката мощ на света, с която можеш да дишаш без огорчения, а в душата ти да е красиво, чисто и светло“, разкрива енигмата на книгата си любимата д-р Неделя Щонова.

„За мен, разказите на д-р Щонова са бисери в литературата ни“, коментира известният български политик, общественик и преподавател, председател на 39-то Народно събрание и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков. Според него „В центъра на повествованията на разказите са: смисълът на живота, благородството, любовта, сълзите, страданието, смъртта, но най-вече – човечността. Тя е и основата, която поражда усещането за оптимизъм и жизнеутвърждаване, което блика от тази книга.“ 

„Неделя Щонова е толкова неща – лекар, невролог, докторант, тв водещ, автор, творец, пианист, майка. И всичко се събира в две думи – креативност и хармония. Тя те хваща за ръката и не усещаш как с лекота минавате заедно през този процес на съзидание“, заявява ректорът на Медицински университет – София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков.

Според журналиста и тв водещ Георги Милков книгата на д-р Неделя Щонова ни „мотивира да практикуваме космическо безсрамие пред драмите на битието и чрез упорство на духа да държим високо бляскавото хвърчило към Рая.“

Премиерата на „Хвърчило към Рая“ ще се състои от 18 часа на 17 септември 2021 г. (петък) в Културен център „Тракарт“. Събитието се осъществява при строго спазване на противоепидемичните мерки, въведени в страната.

Д-р Неделя Щонова е дипломиран лекар, специалист невролог. Има защитен дисертационен труд в Медицински университет – София. Темата на нейната дисертация е посветена на изключително иновативна, авангардна и актуална област от съвременната неврология – емоции, стрес и атеросклероза.

Дебютната книга „Хвърчило към рая“ на популярната и любима телевизионна водеща, автор на единственото в телевизионния ефир здравно предаване „Духът на здравето“ (продукцията, която налага стандарти в съвременната здравна журналистика, базирани на научни факти) вече трети месец, още с появата си на пазара, оглавява класацията Топ 10 на „Хеликон“ за най-продавани книги у нас. Изданието излиза с логото на „Книгомания“.

 Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео“. Романът му „Времеубежище“ е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на „Гонкур“ Ерве Льо Телие.

„Времеубежище“ на Георги Господинов излезе през юни в Италия, в издателство „Воланд“, в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник „Ла Република“ определи българския писател като „Пруст, идващ от Изток“.

Наградата „Стрега“ ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.

„Стрега“ се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата. За европейското ѝ издание се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия, и спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се и награда за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca.

За Георги Господинов това е втора номинация за престижното отличие. Първата беше през 2014 г. за романа му „Физика на тъгата“.

Страница 1 от 1959

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…