Капана.БГ

Капана.БГ

На  24-ти март 2019 г., неделя, от 11:00 до 12:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив ще се проведе PropTech събитие с участието на д-р инж. Адриана Таскова. Тя ще представи кои са дигиталните технологии, които ще формират строителната индустрия, както и пряко свързаните с нея индустрии като: Real Estate Management, Property Management, Facility Management. 

Адриана завършва УАСГ със специалност “Строителство на сгради и съоръжения. Продължава образованието си в Южна Корея, където през 2014г. работи над доктурантура под ръководството на проф. Томас Канг от Сеулския Национален Университет, а в началото на 2015 г. работи за корейското проектантско бюро Changminwoo. От 2017г. насам проектира големи частни и обществени строителни обекти, в т.ч. съоръжения от третата метролиния на София.

Адриана е човекът, който създава стартапа 3Drawings, който представя решение чрез Augmented Reality за цялостния строителен процес.

PropTech събитието се организира от Strategy+ Business Lab – официален ексклузивен партньор на България на най-голямата международна PropTech мрежа FUTURE:PropTech, която е със седалище в Лондон.

PropTech е второто от поредица от 5 отворени събития в София с фокус върху дигиталните

PropTech събитието е със свободен вход за ученици и студенти.

“Как китът получи своето тясно гърло” е детска куклена постановка по Ръдиърд Киплинг. Приказка за „наказания“ лакомник, който попада в невероятно забавно морско приключение. Режисьор: Иво Игнатов – Кени Участват: Добрин Добрев – Додо и Ивайло Иванов Цена: 5 лева - един билет Билети можете да закупите преди постановката в театрална зала Хенд. Започва в 11 и 30 часа.

С пъстри птички, кацнали на раменете им, с красиво цвете в ръка и широки усмивки Ралица и Ваня Бурови засилиха пролетното усещане в изложбената зала на къща „Мексиканско изкуство“ в Стария град.

Емоционалната им живопис изпълни пространството с ярки багри и фантазии, заразяваща с темперамента на своите създателки. За творческия вихър, в които са се раждали произведенията, можем да се досещаме и от заглавие на съвместната изложба на двете авторки – „Работилница за смесени чувства“. Въпреки че живеят в София, Ралица и Ваня са свързани с Пловдив, където все си намират повод да дойдат. Двете артистки са дъщери на друг известен художник, при това пловдивчанин, плакиста Рачо Буров. От него им е любовта към изкуството.

Ралица е завършила „Текстил“  в Националната художествена академия при проф. Димо Балев, а преди това "Текстил" и в Средно специално училище за приложни изкуства в столицата. Работи в областта на живописта и иконописта.

Ваня Бурова е възпитаничка на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. В Националната художествена академия в София завършва „Плакат и графичен дизайн“ при проф. Иван Газдов. Експериментира с техники и материали от различни видове изобразително изкуство, но напоследък работи повече живопис.

Съвместната им изложба в "Мексиканската" къща на ул. "Артин Гидиков" ще продължи до 6 април.

Този месец лицата на Пловдив са пъстри, цветни и в трескаво очакване на пролетта

 

Снимки: Георги Матов

 

Станалата традиционна рубрика с избрани кадри от фотоапарата на пловдивския фотограф Георги Матов е чудесен начин да се потопим смело в пролетната атмосфера под тепетата и да се заредим с позитивни емоции.

 

През по-голямата част март ни стопляше с ярко слънце и ни караше да захвърлим тежките зимни дрехи и да мечтаем за дни, прекарани навън сред паркове и градини и в дълги разходки в любимия град. Цветя, големи усмивки и красиви дами – такъв ще остане мартенският месец за екипа на Lost in Plovdiv!

 

А какъв беше месец март за вас?

Цялата галерия може да разгледате в единствения дигитален пътеводител за Града на тепетата - Lost in Plovdiv.

София Филм Фест в Пловдив върви към своя край. В предпоследния ден от фестивала прожекциите започват в 16 часа с филма на Драгомир Шолев - “Прасето”.  Филмът стартирал като проект от професионалната платформа за кино София Мийтингс, спечели Специалната награда на журито на София филм фест 2019, Наградата на Фипресси и Наградата за най-добър български игрален филм. “Прасето” разказва за 13-годишният Румен, който е тормозен от съучениците си всеки ден. Аутсайдер, самотен и вглъбен, той никога не отговаря на обидите и подигравките. Докато един ден, притиснат до край, отвръща с един-единствен, но може би фатален удар.

В 18.15 часа е началото на „Ако Бийл стрийт можеше да говори“, базиран на романа на Джеймс Болдуин. Филмът е с номинации за Оскар '19 за най-добра оригинална музика, най-добра актриса в поддържаща роля и най-добър адаптиран сценарий, както и с номинации за Златен глобус '19 за най-добра актриса в поддържаща роля, най-добър филм и най-добър сценарий. Това е историята на Тиш – наскоро сгодена жена от Харлем, която се надпреварва с времето, за да докаже невинността на любимия си, докато носи първото им дете. Филмът е отдаване на почит към любовта чрез историята на млада двойка, техните семейства и техните животи. Двамата млади се опитват да намерят справедливост чрез любовта, заради любовта и обещаната Американска мечта.

От 20.30 часа можете да гледате руския филм на Кирил Серебренников “Лято”, който ще ви пренесе в Ленинград, едно лято в началото на 80-те години. Ъндърграунд рок сцената бушува. Сред феновете на Лед Цепелин и Дейвид Боуи младият Виктор Цой иска да стане известен. Срещата му с неговия идол Майк и красивата му жена Наташа ще промени живота му завинаги. Заедно те ще превърнат Виктор в безсмъртна легенда.

София Филм Фест в Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив.

Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg или на касата в Lucky Дом на киното.

 

Без първокурсници по  „Икономика“ в Аграрния и УХТ в Пловдив

В 16 професионални направления, в различни ВУЗ-ове, тази година няма да бъде утвърден прием на първокурсници. Това засяга и два от университетите в Пловдив. Така през учебната 2019/-2020 година в направлението „Икономика“ в Университета по хранителна технологии и в Аграрния университет първокурсници няма да се приемат, съобщиха от МОН.

В проекта на план-приема за държавните висши училища през идната учебна година са увеличени местата в направленията с ниско търсене, както и в тези, които са от особена важност за обществото и икономиката – „Информатика и компютърни науки“, „Хранителни технологии“, „Ветеринарна медицина“, „Математика“. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на проекта за обществено обсъждане.

Заради очаквания недостиг на учители по математика, физика, информационни технологии, специалисти в аграрния сектор и на хидроинженери, повече места има за „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по…“ за учители по различни предмети. Министър Вълчев отбеляза, че секторите с най-голям ръст на добавената стойност са свързани с електроника, електротехника, машиностроене и др. Днес пазарът на труда ни дава сигнали, че такива направления са с най-висок очакван ръст на възнагражденията. Затова разширяваме приема, предоставяме допълнителни стипендии и по-голямо финансиране на университетите, които обучават в направления с очакван недостиг на специалисти, обясни министърът. Увеличен е приемът и в медицинските науки. Намаляват местата в направления, в които студентите не се реализират, сред които са „Администрация и управление“, „Икономика“ и др.

43 276 места за субсидирано обучение на студенти (за образователно-квалификационните степени „бакалавър“, „магистър“ и „магистър след завършена степен бакалавър“) и 2 249 за докторанти са предвидени в план-приема за държавните висши училища през учебната 2019-2020 година, Местата за студенти са с 2 500 по-малко от миналата година. Очакването е в действителност да бъдат приети около 37 000 студенти на места след средно образование в държавните и 8 200 студенти в частните висши училища.

В 16 професионални направления, които не са приоритетни и не сред традиционните профили за висшите училища, е обявен нулев прием за последните две учебни години. Министър Вълчев съобщи, че са готови предложенията за промени в Закона за висшето образование, с които се предвижда студентите, избрали направления с очакван недостиг на пазара на труда, да не плащат такси. Това са математика, химични технологии, материали и материалознание, педагогика на обучението по…, религия и теология, енергетика, физически науки и химически науки. Имаме уверение от членовете на Съвета на ректорите, че учениците, в чиито дипломи няма оценки от предмети, които не се изучават в 11 и 12 клас, ще могат да кандидатстват за специалности, за които тази оценка e балообразуваща. Тя ще бъде взета от удостоверението за завършен първи гимназиален етап. Правилниците на висшите училища ще бъдат съобразени и ще взимат оценките от първи гимназиален етап в случай че предметът не е изучаван във втори. Това обясни заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Висшето училище ще прецени коя оценка да вземе от удостоверението за първи гимназиален етап. Удостоверението за първи гимназиален етап е легитимен документ и ще съдържа оценките от 8, 9 и 10 клас. В него ще се вписват окончателните оценки и хорариум по предметите като задължителни избираеми. Резултатите от НВО ше са като процент от максималния брой точки. Оценките в Дипломата за средно образование се изчисляват като средноаритметични от 11 и 12 клас. При нея ще има общ успех. Резултатите от ДЗИ ще са в брой точки. Според новия училищен закон учениците в 11-и и в 12-и клас изучават профилирани предмети, има и нов вид училища - обединени, които са до десети клас. Сега обединените училища в страната са 68, но догодина ще са с 3 повече, каза Михайлова. Тя уточни, че учениците, които завършат обединените училища, ще може да продължат да учат след десети клас в други училища. Учениците, които учат сега по новата образователна структура, са в девети клас. Министър Вълчев припомни, че по стария Закон за народната просвета свидетелство за управление на превозно средство се получаваше след завършено основно образование, а по новия закон ще се получава след завършен десети клас.

Деветото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee стартира в 11 часа в осем града в страната. Регионалните  състезания  се провеждат едновременно в:  София, Пловдив, Варна, Разград, Велико Търново, Монтана и Благоевград и Сливен. Участват  класиралите се на първо и второ място ученици от проведените 297 училищни състезания в съответните места.  В Пловдив състезанието е в  Дома на културата "Борис Христов“. През тази година в него се включиха над 6500 ученици от 297 училища в цялата страна. Най-добрите 30 ученици, излъчени след регионалните състезания ще участват в националния финал на 21 април 2019 г. в София и ще определят Spelling Bee шампиона на България. В миналогодишното състезание престижната награда беше спечелена от Бианка Месова от Перник. 

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.   

Страница 1 от 1454

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…