Капана.БГ

Капана.БГ

Те са истински шедьовър на късно-античното изкуство, който вдъхновява съвременните поколения

Вирниопашко или Кръшната: Коя е твоята птица?

В Античния свят птиците били на особена почит. В градините на видни граждани на Древен Филипопол свободно прехвърчали папагали и се разхождали токачки, фазани и зеленоглави патици, но само в дворовете на най-знатните напето пристъпвали пауни. Паунът символизирал безсмъртието на душата и вероятно затова негови изображения откриваме в един от най-големите храмове от късноримската епоха – Епископската базилика на Филипопол.

С всяка находка, която изниква изпод градовете ни, научаваме повече за Античността и за вкусовете и вярванията на древните. В този смисъл Епископската базилика и нейните мозайки, датиращи от 4 – 6 век, са не само находка, а непресъхващ извор на информация, който обещава да обогати представите ни за този свят. Базиликата е най-големият раннохристиянски храм, открит в България, и вероятно сред първите построени след легализирането на християнството в Римската империя през 313 г.

За четири години реставрационна дейност, с помощта на професионалисти и стотици доброволци, са разкрити над 2 000 квадратни метра мозайки, някога украсявали пода на базиликата. Изпод четките на реставраторите изникват не просто контурите на пернати, а птици с ярко оперение и в изключително правдоподобни пози – мъжкар в атака, екземпляри, съсредоточени в търсене на храна, майка, хранеща малкото си, и друга в отбранителна поза. Дарителски надпис разкрива, че Базиликата е построена с дарение от християнски епископ, но името му остава неразкрито до момента.

Кой е бил епископът? И защо именно птици украсяват храма? Колко голяма е била християнската общност на Филипопол през 4 – 6 век? И защо само в този град съществувал глагол, значещ „правя мозайки“? Била ли е Базиликата средище на епископи отцепници? Кои са хората, чиито тленни останки са намерени в района на Базиликата? Кога точно е била построена и кога разрушена тя?

Отговори на някои от въпросите ще получим догодина – с откриването на новия дом на базиликата, който ще бъде построен благодарение на общите усилия на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и десетките изследователи, работили по нейното разкриване и изучаване. Културният комплекс на Базиликата ще отвори врати в годината на Пловдив – когато древният град е Европейска столица на културата и храмът има реален шанс да се превърне в атракцията на годината. Виртуална реалност и интерактивни експонати ще потопят посетителите в историята на Пловдив от 4 – 6 век. Дори най-малките ще могат да общуват с историята благодарение на щедро дарение за изграждането на тематична детска зона от енергийната компания EVN.

За да продължат бъдещите поколения да се наслаждават на този шедьовър на античното изкуство, а изследователи да търсят отговори на многото въпроси, Базиликата има нужда от своите покровители – представители на бизнеса и граждани. През септември тази година представители на бизнеса от Пловдив създадоха фондация „Приятели на Базиликата“, чиято първа дарителска кампания се нарича „Подари си птица“. Тя цели дългосрочно да подпомогне дейността на Епископската базилика на Филипопол. Как да се включите в кампанията и да помогнете на Кокетната, Пъстроризница, Всезнаещия и Бъбривите да разкажат своята вълнуваща история, научете на сайта на Базиликата.

Настилката ще е бетон и гранит

Дежавю: Гласуват допълнително над 4 милиона за целта

Таня Грозданова

Общинските съветници на Пловдив решиха след вял дебат на днешното си редовно заседание настилката на площад „Централен“ да бъде изпълнена във варианта комбинация от бетон и гранит.  Според така внесеното предложение за избор между три варианта, това бе вторият.

Както се предполагаше, съветниците се спряха на междинния вариант на настилката от гранит и вибропресовани бетонни плочи, който бе препоръчан от ЕСУТ. Той бе приет с 33 гласа „За“, 6 „Против“ и 1 „Въздържал се“. Патриотите и  съветниците от БСП не подкрепиха предложението, а Божидар Здравков гласува въздържал се.

Припомняме, че Вариант – 2 предвижда комбинирана настилка на площада, разпределена така:  предимно гранитни плочи около територията на Форумния комплекс и вибропресовани от бетон по останалата част. В предложението, което се разгледа в местния парламент, имаше два подварианта. В единия случай ремонтът поскъпва с 4 733 000 лева без ДДС и има повече гранит, именно тази разработка била одобрена от НИНКН и ЕСУТ. Във второто предложение обаче Експертния съвет предлага и още една възможност – с по-малко гранит и по-малко доплащане, общо в размер на 4 229 000 лева с данъка. В крайна сметка бе предпочетено именно то.

Интересното в случая е, че другите варианти не са представени на НИНКН. Това стана ясно от питане на Николай Радев. Шефът на съветниците социалисти обаче не получи отговор на въпроса „защо“.

Простите сметки показват, че с тази сума проектът ще надхвърли 16 млн. лева. В другите два случая – ако плочките са от бетон, реконструкцията заедно с ремонта на подлеза щеше да излезе обявените 12 млн. лв. с ДДС, както е по договор с фирмата изпълнител „Драгиев и ко“. Третия вариант – изцяло от гранит, оскъпява цената на поръчката до 20 млн. лева.

Заради допълнителните средства кметът разясни по-късно в кулоарите, че ще е необходимо на следваща сесия съветниците да гласуват тези допълнителни пари.

По думите му, днешното решение бе необходимо, тъй като дава възможност да се правят поръчки за настилките. Нужно било време да се произведе толкова голямо  количество, затова те вече се поръчват с парите по проекта, които са отпуснати до момента. Той припомни, че те възлизат на 10 млн. лева без ДДС.

Сагата с плочките в Общински съвет се появи на дневен ред, тъй като реконструкцията на централния площад на Пловдив бе възложена на инженеринг. Именно този подход за изпълнение на значимите обекти в Града под тепетата е най-критикуван от гилдията на архитекти и проектанти, от опозицията, културтрегерите и широката общественост. Причините са, че една и съща фирма проектира и изпълнява, а после „естестевно“ се оказва, че парите за строително-монтажните работи са изчислени без одобрен технически проект и изготвените количествено-стойностни сметки не са точни.

На критиките на съветниците от опозицията кметът отговори с обяснението, че се гордее със старта на този проект. Той напомни, че администрацията му работи по него от 2012-а година. Тотев обясни, че не е направен вариант с архитектурен конкурс и обществена поръчка за такъв, защото той вече е проведен по всички действащи закони, визирайки надпреварата, спечелена от испанците от архитектурно студио FORA. „Няма как да ползваш един проект, колкото и прекрасен да е той, ако е направен, наложен върху карта на Гугъл,“ коментира Иван Тотев и припомни, че впоследствие се появил проблема с неуточнените граници на Цар-Симеоновата градина.

„В рамките на 2019 година площад „Централен“ ще е готов. Сигурен съм, че след 15 години там ще има площад, здрав, предпочитан от хората. Много пъти съм казвал, че площадът е важна тема. Всеки очакваше за Европейска столица на културата той да е готов, но няма да стане. Имаме „Цар Борис Трети Обединител“. Там ще се проведе откриващото събитие с планираните гости“, заключи темата градоначалникът.

Забавленията в Пловдив тази седмица включват интересни изложби, експериментално кино и съвременна българска литература. Вижте какво още:

12 ноември

Филмов куиз

Време е за ноемврийското издание на тематичния филмов куиз в клуб „Фарго“, с който ще загреем за предстоящата КИНОМАНИЯ Пловдив. Проверете филмовите си знания и се забавлявайте с тематична музика, напитки и много настроение. Съберете отбор и направете своята резервация на 0877200607.

Такса за участие: 3 лв на. човек от отбор
Куизмастър: Стефан Димов
Екип: Фантазия без граници

Клуб „Фарго“
20 часа
Такса за участие: 3 лв на. човек от отбор

Черно на бяло

„Черно на бяло“ е израз, който сам по себе си няма нужда от обяснение, защото е повече от разбираем. Изложбата съчетава в себе си контрастни творби, в които разбира се важното излиза наяве. За разлика от предишната изложба „В търсене на свободата“, където освен в темата така и цветово, младите артисти имаха свобода на интерпретацията, тук черно и бяло навлизат със сложната си и предизвикателна същност. Като символ на така желания баланс, между противоположностите, който така умело понякога ни се изплъзва. Като израз и на любовта, при която единия подчертава другия, както и обратното. В най-добрия смисъл, като позитивно и негативно, студено и топло, високо и ниско. Или като доброто и злото, които са двете страни на един и същ съд.

Кафе-бар „Отсреща“
18.30 часа

3 години Дигитален 3D планетариум в Пловдив

Регионалният природонаучен музей – Пловдив отбелязва тази седмица – на 12 и 13 ноември, 3 години от създаването на първия и единствен у нас дигитален 3D планетариум.

Екипът на музея е подготвил уникална програма в двата последователни дни, която включва лекции на известни астрономи и прожекция на най-новия ни 2D филм за Слънцето.

Ето и програмата:

12.11.2018 – Ден 1 (Билет: 5 лв.), Старт: 18:00 ч.
В първия ден ще имаме удоволствието да слушаме лекцията на един от създателите на дигиталния 3D планетариум в Природонаучния музей в Пловдив – гл. ас. Камен Козарев! Лекцията е озаглавена “На гости на Слънцето – Новите космически мисии до нашата собствена звезда”.

След лекцията ще се насладим на най-новия ни 2D филм за Слънцето (The Sun, Our Living Star), прожектиран на купола в Планетариума.

Тъй като броят на местата в планетариума е ограничен, ви молим да заявите предварително своите билети тук.

13.11.2018 – Ден 2 (Билет: 5лв.), Старт: 18:00 ч.
Във втория ден от събитието гл. ас. д-р Георги Латев ще ни запознае по интересен и завладяващ начин с живота на звездите.

След лекцията отново ще има прожекция на 2D филма The Sun, Our Living Star.

Тъй като броят на местата в планетариума е ограничен, ви молим да заявите предварително своите билети тук.

13 ноември

Премиера на романа "Синът на авиатора" от Крум Филипов

здателство Жанет 45 и Литературен салон "Spirt and Spirit"
представят "Синът на авиатора" от Крум Филипов.

Модератор: Александър Секулов

„Романът е впечатляващ художествен артефакт. С оригиналния си и неподражаем стил Крум Филипов създава завладяващ свят, обживян от плътни и поетични образи, населяващи териториите на магическата реалност. „Синът на авиатора“ е необичайно и ярко явление, което задава нова посока в съвременната българска литература.“

Милко Лазаров - кинорежисьор (режисьор и съсценарист на филма „Ага“, закрил кинофестивала „Берлинале“ - 2018 година.)

Книгата е спечелила проект по Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания.

„Петното на Роршах“
19 часа

Малкият Пучи - премиера на Театър „Реплика“ в Нощ на театрите

Малкият Пучи е история за малкия човек, който не може да намери себе си. Той е отхвърлен, сочен с пръст и нежелан. Все пак има надежда, защото Пучи е открил ключа към това да стане симпатичен на заобикалящите го. Една смешна история за тъпотата на материализма.

Bee Bop Café
18.30 часа
Вход свободен

Още забавления в Lost in Plovdiv

Световната сензация - Националният балет на Грузия „Сухишвили”, със специалното участие на Грузинския оркестър – идва на турне в България с класическа програма.

Турнето на „Летящите грузинци” стартира 6 декември София, 7. 12. Пловдив, 9. 12. Стара Загора, 10. 12. Варна.

 

Спектакълът в 120 минути е  буря на сцената  - със съвършенство в танца, с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище в танца -  кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.

Балетът ще посети България в състав от 70 танцьори, собствен оркестър и гардероб за милиони - 600 автентични грузински костюма ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори запазената марка на “Летящите грузинци”.

През 2016 година Илико и Нино Сухишвили застраховаха колектива и гардероба на  „Сухишвили” с уникална застрахователна полица от златен пергамент с лимит равен на 1 милион грузински лари (370  000 долара).

Главен фореограф на юбилейните двучасови спектакли е творческият гений Илико Сухишвили – младши - филантроп, ексцентрик, родолюбец. Художествен ръководител е Нино Сушишвили, внучка на основателите  Нино Рамишвили и Илико Сухишвили.

Създаден 1945 г. в състав от 35 човека под стълбата на стара сграда на филхармония, Националният балет на Грузия „Сухишвили" е изнесъл десетки хиляди концерти на 5 континента, в 100 държави, а публиката посетила концертите им надхвърля внушителните 50 милиона души.

Най-добрият ансамбъл в света според Вашингтон пост, поставя рекорд в „Ла скала„, който остава прецедент в историята на залата - публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти. Сред най-големите почитатели на „Сухишвили„ са Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.

120 минути, които никога няма да забравите, ви очакват на концертите на Националния балет на Грузия “Сухишвили”. Жива музика, хладнокръвни битки, удивителна грация. Потопете се във фолклора на Грузия.

Билети в мрежата на eventim.bg, каси на НДК София, ДКС Варна, бензиностанции OMV, книжарници Orange и Office 1, търговски обекти на “Технополис”.

Цял уикенд в града по тепетата ще се търсят съкровища и ще се изследва историята на тютюневите складове. Добавена реалност ще принесе играчите в бъдещето.

Размяна на тайнствени предмети със специални послания, търсене на скрито богатство и пренасяне в бъдещето чрез виртуална реалност, са само малка част от приключенията, които очакват желаещите да се включат в Градските игри в Пловдив този уикенд. Те ще се състоят от 16 до 18 ноември на територията на Тютюневия град и са част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Участието във всички игри е безплатно. Тазгодишното издание ще мине под мотото „Машина на времето“ и ще превърне Пловдив отново в притегателен център за малки и големи от цялата страна. В инициативите могат да се включат както индивидуални играчи, така и отбори. Всеки желаещ може да се регистрира до 15 ноември ТУК или на място в дните на игрите, при наличие на свободни позиции. Събирателният пункт за целия период е на ул. „Екзарх Йосиф“ 16 в Тютюневия град, пред сградата на СКЛАД.

„Обещания“ е първата игра, посветена на тайнствените предмети и скритите послания. Девет играчи ще разполагат с четири карти, с чиято помощ ще разменят своите предмети и ще дават специални обещания на съотборниците си. Какви послания ще си разменят участниците, вдъхновени от загадъчните тютюневи складове, ще стане ясно в петък от 20.00 часа, когато започва приключението. Играта е подходяща за групи и семейства и ще завърши в 23.00 ч., като през това време ще се повтори 9 пъти с различни участници. Играта идва от Дания и Канада и ще се представи за първи път на Балканите.

Ще помогнат ли интерактивните технологии на търсачите на съкровища и има ли скрито имане на знатен род тютюнопроизводители, ще провокира любопитството на участниците в  предизвикателството „БГ Имане – Заветът“. То започва в 11.00 ч. в събота, 17 ноември, и в рамките на 90 минути ще сблъска играчите с интерактивни пъзели и любопитни загадки, пренасяйки ги в машина на времето. Играта, организирана от екипа на БГ Имане, ще се повтори от 13.00 часа.

От 17.00 часа същия ден организаторите от „Пловдив 2019“ са подготвили чрез добавена реалност пренасяне в бъдещето, където два технологични гиганта водят епична битка и променят настоящето. Играта „Уроци от бъдещето“ ще се повтори четири пъти – в 17.00 ч. 18.00 ч., 19.00 ч. и 20.00 ч.

Уикендът ще завърши в неделя, 18 ноември, когато в 11.00 часа и 13.00 часа ще се разиграят ситуации, в които всеки от записаните ще влезе в ролята на странника, завърнал се в родното си място, за да преживее заедно със съседите и семейството си предизвикателствата на настоящето. Играта идва директно от Италия и поставя въпроса за стойността на живота в и сред града, погледнато и от контекста на Матера – другата европейска столица на културата през 2019.

За тези, които се интересуват от игрите като индустрия и съвременен начин за преобразяване на градски пространства, е организирана среща-дискусия с европейския дизайнер и селекционер на тазгодишната програма Филип Еман, представител на студио за градски игри Play: Vienna, Австрия. Събитието ще се състои на 17 ноември (събота) от  от 15.00 до 17.00 ч. в СКЛАД /ул. Екзарх Йосиф 16/.  Работният език на срещата е английски, входът е свободен. Предварителна регистрация може да направите ТУК. 

Тази година на 12 и 13 ноември ще отбележим 3 години от създаването на първия и единствен дигитален 3D планетариум в Регионалния природонаучен музей - Пловдив!

Подготвили сме уникална програма в два последователни дни, която включва лекции на известни астрономи и прожекция на най-новия ни 2D филм за Слънцето!

12.11.2018 - Ден 1 (Билет: 5 лв.)
Старт: 18:00
В първия ден ще имаме удоволствието да слушаме лекцията на един от създателите на дигиталния 3D планетариум в Природонаучния музей в Пловдив - гл. ас. Камен Козарев! Лекцията е озаглавена “На гости на Слънцето - Новите космически мисии до нашата собствена звезда”.

След лекцията ще се насладим на най-новия ни 2D филм за Слънцето (The Sun, Our Living Star), прожектиран на купола в Планетариума.

Тъй като БРОЯТ НА МЕСТАТА В ПЛАНЕТАРИУМА Е ОГРАНИЧЕН, ви молим да заявите предварително своите билети тук.

13.11.2018 - Ден 2 (Билет: 5лв.)
Старт: 18:00
Във втория ден от събитието гл. ас. д-р Георги Латев ще ни запознае по интересен и завладяващ начин с живота на звездите.

След лекцията отново ще има прожекция на 2D филма The Sun, Our Living Star.

Тъй като БРОЯТ НА МЕСТАТА В ПЛАНЕТАРИУМА Е ОГРАНИЧЕН, ви молим да заявите предварително своите билети тук.

Понеделник, 12 Ноември 2018 08:42

Черно на бяло

"Черно на бяло'' е израз, който сам по себе си няма нужда от обяснение, защото е повече от разбираем. Изложбата съчетава в себе си контрастни творби, в които разбира се важното излиза наяве. За разлика от предишната изложба ,,В търсене на свободата", където освен в темата така и цветово, младите артисти имаха свобода на интерпретацията, тук черно и бяло навлизат със сложната си и предизвикателна същност. Като символ на така желания баланс, между противоположностите, който така умело понякога ни се изплъзва. Като израз и на любовта, при която единия подчертава другия, както и обратното. В най-добрия смисъл, като позитивно и негативно, студено и топло, високо и ниско. Или като доброто и злото, които са двете страни на един и същ съд.

А сега читателю ти си на ход! Остава да избереш едно от двете. Не! Не между черно или бяло, а върху начина, по който възприемаш двете като цяло. Воюват помежду си или се подкрепят?

Добре сте дошли в кафе-бар "Отсреща" в 18.30 часа.

Страница 1 от 1341

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…