Капана.БГ

Капана.БГ

Предпремиерното излъчване на откъс от филма за живота и творчеството на големия български художник Васил Стоев „Коридори на съдбата“ се състоя днес пред медиите. Маестрото събра журналисти часове преди откриването на ретроспективната му изложба със същото име, която съвпада със 70-годишнината му. Творецът ще отбележи юбилея си именно с експозицията „Коридори на съдбата“ в галерия „2019“ от 18.00 до 20.00 часа. Изложбата ще продължи до 30 август.

Идеята за филма на екипа в състав Владислав Севов – режисьор, камера и  монтаж, Станимир Навущанов – камера и Ваня Трингова – сценарий и режисура, е да представи един откровен разказ за житейския и творчески път на Васил Стоев.

Историята започва от самото раждане на твореца. Преминава през цветните детски спомени от село Градина, съприкосновението с красотата на природата, очарованието на селския бит и преминаващите  трупи от пътуващи артисти, които със своята пъстрота, жизнерадост и веселие подхранват детското въображение. Там Васил Стоев открива свят, в който цветовете говорят. Тази пъстра палитра от краски и емоции подхранва детското въображение и малкият Васил използва проснатите от майка му чаршафи за платно, върху което започва да рисува… Щастливите дни продължават до момента, в който Васко губи родната си майка. Тогава той е в първи клас и изживява две трудни години в дома за сираци „Роза Димитрова“.

Но всички тези обрати на съдбата ще го доведат не до отчаяние, а до изграждане на твърд характер и амбиция да постигне целта да стане художник.
Следват години на обучение и израстване в творческа посока, които изграждат един от най-харесваните и уважаване художници не само в България, но и по света. Васил Стоев е един от малкото български художници, реализирал картини чрез търгове на аукционна къща „Сотбис“.

Целта на създателите на филма е да запазят спомена за интересни факти и събития от живота, които са оставили трайна следа и са повлияли за  израстването и развитието на художника Васил Стоев. Както и да мотивира и насърчи потенциала и творческото въображение на бъдещите художници, да изгради мостове чрез споделяне на идеи между поколенията.

Официалната премиера на филма „Коридори на съдбата“ ще се състои в края на месец август.

 

С емоционално откриване миналата вечер в Галерия Arsenal of Art в Капана бе дадено началото на изложбата „Художниците от Розовец“. Експозицията е нетрадиционна и  събира на едно място художниците Енчо Пиронков и Петър Пиронкови, Снежана Фурнаджиева и дъщеря ѝ Женя Бозукова, цигуларят Мичо Димитров – концерт майстор на Опера Пловдив, който от години се изявява и като творец - художник , Георги Гърдев, Веса Краваева, Антонина Атанасова, която живее в Австрия, Живко Спасов , Иван Кацарски, Васил Стоев и галеристът – домакин Ангел Гешев.  Всички те, както и голяма част от гостите са родени или имат родствена връзка с китното средногорско село.

Сред гостите бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, кметът на община Брезово Христо Енков, пловдивски общественици, бизнесмени от региона и множество приятели.

Ангел Гешев отправи специална благодарност към пловдивската Градска художествена галерия, в лицето на директора Красимир Линков, за това, че от фонда на галерията са предоставени  няколко ценни картини, сред които уникални творби на художника от Розовец Георги Гърдев.

След емоционалното откриване, малък концерт изнесе цигуларят Мичо Димитров – концерт майстор на Опера Пловдив, който изненада и очарова публиката с изпълненията си на пиано, вместо с цигулка. Той изсвири и изпя няколко световни хита под бурните аплодисменти на присъстващите.

Експозицията ще гостува по-късно и в Розовец по случай празника на селото, който традиционно всяка година се превръща в малък многожанров фестивал на изкуствата.

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив съобщава, че прекратява приемането на предложения по Компонент 3 „Гражданска активност“ от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив, поради изчерпване на средствата.

Припомняме, че с Решение № 2, взето с протокол № 1 от 16.01.2020 г. на Общински съвет сумата, гласувана за този компонент, част от Културния календар за 2020 г. възлизаше на 80 хиляди лева, което е с 10 хил. повече от предходната година. Отделно от това, към нея бяха прибавени още 20 хил. лева от реализирани икономии, поради отпадане на културни събития заради COVID – 19, свързани предимно с пътувания на наши творчески състави в чужбина. Така бюджетът по компонент 3 „Гражданска активност“ за 2020 г. стана 100 хиляди лева. От началото на годината до настоящия момент, комисията е разгледала и одобрила за финансиране обща 34 проекта на стойност 100 хил.лева.

Ако по Компонент 3 бъдат акумулирани допълнителни средства, което се случва с Решение на Общински съвет (и при възможност), набирането на проекти ще бъде подновено, като за целта ще бъде пусната нова покана.

Ето и списъка на подкрепените 34 проекта от началото на годината до днес:
1.    Сдружение „Дружество на писателите – Пловдив“ – „Писателите и Пловдив“
2.    Сдружение Хорова школа „Млади гласове“- “Песенна палитра-обучителна, творческо-концертна и социална дейност“
3.    НЧ“Младост-1983г.“- “Различното лято-2020“
4.    ЕТ Емил Миразчиев    - „Пътят“
5.    „Сдружение за насърчаване и развиване на творчеството и талантите в областта на изкуството, културата, науката и спорта“-Интерталант - „От любов към българското“
6.    Вокална формация за стари градски и патриотични песни „Пловдивски ритми“ - „Концертна и творческа дейност“
7.    Сдружение „АртеВизия“ - „Театър на сенките в Пловдив“
8.    „Клуб  Синема“ООД - Късо кино във Фарго
9.    СУ “Свети Седмочисленици“ - Ученически фестивал на театралното изкуство „Театър-Игра-Живот“
10.    СНЦ “Национално сдружение за единство и партньорство“ – „Всеки може“
11.    Сдружение „Графично ателие“ - Графично ателие - Пловдив
12.    ППД „Ангел Букорещлиев“ - Цикъл концерти „Песента живее в нас“
13.    НЧ „Проф.Кирил Дженев – 2018 г.“ - „Детска арт работилница (ДАР) „Сто надежди“, Пловдив 2020“
14.    Фондация „Български традиции“ -Международна виртуална седянка
15.    Галерия Sariev, Пловдив „Сариеви“ООД     - „В пандемията“ – видео-документация и представяне онлайн на художествен проект в две части“
16.    ЕТ “Евтерпа-Цветана Тончева“- Авторски концерт на Стоиц Гъдев – пиано
17.    СУ “Любен Каравелов“ - Онлайн концерт на СУ “Любен Каравелов“ Пловдив
18.    Сдружение „Общо бъдеще“- Градска среда и ние. Съвременни реалности.(„Онлайн сцена“)
19.    Саунд Мобил ЕООД- За да успеем всички заедно!
20.    Фондация „Изкуството през вековете“-„Резонанс на сетивата“ – Онлайн сцена Пловдив
21.    „Сдружение за насърчаване и развиване на творчеството и талантите в областта на изкуството, културата, науката и спорта“-Интерталант - „С музика и танц в живота“
22.    Сдружение „Работилница за мечти“ - „Вестникар ли?“
23.    „Национално сдружение за единство и партньорство“-    „Всеки може“
24.    Орфей клуб Уелнес АД - "На раздумка в Тракийски стан"
25.    „Ваколор“ ЕООД - "Коридори на съдбата"
26.    Сдружение „Арте Визия“ - "Театър на сенките в Пловдив"
27.    Ажур Пико“ ЕООД - „Театър на открито“
28.    НУМТИ „Добрин Петков“- Пловдив - VII-ми Клавирен конкурс „Шуман -Брамс“ - Пловдив 2020
29.    Сдружение ДПХ - „Изложба -5/6/7“
30.    Сдружение „Пловдивски граждански клуб“ - „Нашите будители. 150 години Българска Екзархия“
31.    НХГ „Цанко Лавренов“ -„Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство“
32.    Сдружение „Мулти Етно Форум“ - „Абстрактна реалност“
33.    НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018 г.“- „Седмица на изкуствата в парк „Рибница“
34.    „Дахмара“(Таки Мелконян) - „Тук съм!“

 

Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство“ напомня, че от 3 август започна приемането на документи за кандидатстване по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“  от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив“ за 2021 г.

 

Това е най-важната и интересна част от Културния календар на града, тъй като обхваща организирането и провеждането на значими фестивали, биеналета, панаири на изкуствата, отделни събития в различните видове изкуства, социализация на културно историческото наследство, неформално образование в сферата на културата, стимулиране на иновативни практики и експериментални форми и много др. еквивалентни прояви, които се реализират на територията на Община Пловдив.

 

Кандидатствайки на проектен принцип сега, точно тези събития създават разнообразието и богатството на културния живот на Пловдив през следващата година, когато започва изпълнението на проектите. Подкрепените проекти по Компонент 1, заедно с другите компоненти от структурата на календара са предназначени за местното население и допринасят за запазване на идентичността на града и утвърждаване на Пловдив като културна столица и творчески град.

 

Документите за кандидатстване по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ се приемат ежегодно от 1 до 31 август в годината, предхождаща реализирането на проектите, в Деловодството на Община Пловдив с кореспондент „Дирекция „Култура и културно наследство“; завеждат се в регистър и се разглеждат от комисиите по чл.6, ал.2 в сроковете и по реда, регламентирани в настоящата Наредба.

 

Документи за финансиране на проекти за 2021 г. се приемат от 3 август, понеделник, до 17.00 часа на дата 31 август 2020 г.

 

Пълният текст на обявата, пакетът с документи и инструкциите, можете да намерите на сайта на община Пловдив, раздел „Култура“. 

 

 

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и Държавен куклен театър Пловдив канят малчуганите от район „Северен“ на 8 август , събота, в 11 часа на детското представление „Чук и Пук“ в парк „Рибница“. На следващия ден – 9 август, неделя, децата от район Източен могат да гледат „Житената питка“ в парк „Каменица“. Началото е в 11 часа, а входът е свободен и при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

 В „Чук и Пук“  по Турбьорн Егнер, с режисьор Стоян Ангелов, участват актьорите Наталия Василева и Михаела Андонова. Това е един весел образователен спектакъл, който ще помогне на децата да открият разни важни тайни за зъбките с продължителност  40 мин. и препоръчителна възраст - 3 години.

 

„Житената питка“ е създадена по българска народна приказка. Участват Соня Ботева и Панайот Добрев. Ще видите историята точно такава, каквато сте чували, чели или разказвали. А ако не знаете какво са „нощви“, за какво служи „маята“, от къде идва брашното… изобщо как се меси вкусна питка, ще научите от спектакъла. Познатата приказка, разказана от двама странстващи хлебари. Техните чували, бъркалки, черпаци, кани и гевгири се превръщат в героите от приказката. Продължителността е 40 минути, а препоръчителна възраст: + 4 години.

 

Запишете си тези дати и зарадвайте малчуганите с приказни истории и герои на една ръка разстояние - във вашия любим парк или на откритата сцена в двора на Кукления театър!

 

08.08 – събота
„Любопитното слонче” - 10.30 ч. и 11.45 ч. в Куклен театър Пловдив
„Чук и Пук” в парк Рибница, Район Северен – 11.00 ч.

09.08 – неделя
„Чук и Пук” - 10.30 ч. и 11.45 ч. в Куклен театър Пловдив
„Житената питка” в Парк Каменица, Район Източен – 11.00 ч.

13.08 - четвъртък
ХаХаХа Импро Театър - 20,30 ч. в Куклен театър Пловдив

15.08 – събота
„Мързеливата пчеличка” - 10.30 ч. и 11.45 ч. Куклен театър Пловдив

16.08 – неделя
„Приказка за цар Салтан” - 10.30 ч., 11.45 ч.

 

 

На 20 август 2020 г., от 20:30 ч. в Лятно кино „Орфей" за първи път в Пловдив ще бъде представена премиерата на „Пълнолудие отложен живот“ - моноспектакъл на Кръстю Лафазанов, по сценарий и постановка на Елена Начева. Заглавието отбелязва 30 години от създаването на Лафамилен Театър „ЕЛА“.

 

Кръстю Лафазанов се нарича КОМИКадзе, което взривява идиотските ни страхове, а спектакълът - спасение от ковИдиотилия се делник. Авторите го описват като „Смехотерапия за всеки с всички включени екстри или как да разсмеем сфинкс“, и обещават, че „ билетите са вашите смехополици за пуснати за наша сметка застраховки „гражданска безотговорност при предозиране на смеха“ и „групова рискова срещу задавяне от смях“.

 

„Пълнолудие отложен живот“ е лечебен смехосеанс от 90 минути с ДДС (Допълнителната Доза Смях)!

 

Билети за спектакъла се продават на касата на Маскарт в Дом на културата.

 

Четвъртък, 06 Август 2020 12:33

Готова е пълната програма на WRONG FEST 2020

 

Готова е пълната програма за WRONG FEST 2020. Тазгодишното издание на фестивала ще е в Пловдив, а датите са 11 и 12 септември.

В петъчния ден, веднага след отварянето на вратите, феста откриват Jawhinge - софийски аудио проект, базиран в света на съвременната алтернативна електронна музика. След него на сцената ще излязат So Called Crew, които са може би най-добре установената съвременна рап формация.

След тях, в първия ден, ще бъде СТРУГАРЕ, чиито нов албум вероятно ще чуем за пръв път на живо. В по-мрачните часове на деня на сцената ще видим Ic3peak, руското хорър-трап дуо, което преди повече от година в София направи истински фурор.

За край на първата вечер ще изгрее източноевропейската звезда Tommy Cash!

В съботния ден програмата е насочена към по-китарните жанрове. Началото е за Stop The Schizo, а веднага след това на сцената ще се качат местните ТДК.

Repetitor от Сърбия ще са третата група за вечерта, което предвещава истински силно преживяване, заради силния заряд, който групата има и придава на публиката при живо изпълнение.

След тях в програмата са Molchat Doma, чиито песни се превърнаха в химн на цяло едно поколение живеещо в мрака и сивотата на по-големите градове.

Фестивала ще закрият гръцките стоунър-рок герои, които са може би най-популярната в световен мащаб балканска алтернативна група.

Билети-дарения за Wrong Fest, можете да намерите тук: https://bilet.bg/bg/events/wrong-fest-2020/2020


 

Страница 1 от 1733

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…