Капана.БГ

Капана.БГ

Голямо разнообразие от ръчно изработени изделия, музика на живо, дегустация на вино, кулинарни изкушения, томболи и награди очакват посетителите в двата дни, организирани от thEATre, съвместно с Драматичен театър-Пловдив.

Част от приходите, събрани по време на панаира, ще бъдат дарени на кампанията „Най-доброто за нашите деца и онкоболни” на УМБАЛ „Свети Георги”, която цели да събере средства за построяване на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс.
Ето и част от участниците:

Lobe art
LiwzyArt
W.W
Alya handmade
Papsy &the Monsters
Skitkik Studio
ART Монова
The Little Button Project
Zdravko Minchev

Събитие, посветено на приключването на едногодишното гостуване на пътуваща изложба „Еврика!“ в Пловдив ще се проведе на 14 декември от 11 часа в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ №14.

В рамките на него ще бъде представена детска изложба „Млад изобретател“, включваща идейни скици и послания от стената на изобретенията, чието създаване е вдъхновено от експозицията за едни от най-важните открития на XIX и XX век. Празникът ще продължи с Коледна работилница за деца и родители и турнир по „баджгол“ – възстановка на стара детска игра от 80-те години на XX век, за която са се използвали капачки от бира или безалкохолни напитки. В съвременен вариант ще бъдат заменени със значки на детски научен център „Музейко“.

Гостуването на „Музейко“ в гр. Пловдив с изложба „Еврика!“ и научни работилници е част от програмата на Пловдив - Европейска  столица на културата 2019 и се осъществи с финансовата подкепа на фондация „Пловдив 2019“ и EVN България.

За специалистите от „Музейко“, служителите на Регионален исторически музей – Пловдив, който е домакини на експозицията, и неуморните доброволци това беше година на споделено учене, емоции и постижения:

- над 10 000 деца и възрастни от страната и чужбина посетиха изложбата;
- над 3500 деца от поне 60 училища, детски градини и учебни центрове от гр. Пловдив и региона участваха в научни работилници и организирани разходки;
- повече от 300 учители – придружители на учебните групи, се „докоснаха“ до интерактивните методи на работа на музейните специалисти.

От гледна точка на интерес и посещаемост пътуващата изложба „Еврика“ може да се похвали с изключителни резултати. Отвъд статистиката обаче остават задълбочените дискусии и размишения за бъдещето, провокирани от интерактивните инсталации и семинари: за научни открития, помагащи на хората да живеят добре, за  по-отговорно използване на природните ресурси. Деца и възрастни заедно обсъждаха ролята на личния ангажимент в борбата с негативните климатични промени и даваха идеи за намаляване на индивидуалния екологичен отпечатък.

Можем ли да подготвим нашите деца за професии, които днес не съществуват, още повече че те учат по-различно от нас? Едва ли. Но можем да ги предизвикваме да мислят, да питат, да не се страхуват да грешат, да творят. Ценното в детството е, че не поставя граници на мечтите и въображението. Именно това се опитахме да подкрепим в рамките на гостуването на Музейко с изложба „Еврика!“ в Пловдив. Малките любознайковци се научиха да правят със Слинки ластик, ескалатор и мост; моделираха роботизирания космически летателен апарат “Розета” и сондата Филе“; с помощта на електрическа верига осветиха някои от по-ярките звезди от звездната карта и научиха любопитни подробности за тях и много др.

Заповядайте с нас на 14 декември, за да се насладим на някои от най-креативните и смели детски идеи за изобретения, представени чрез рисунки и текст. Редица велики открития са се появили на бял свят като непретенциозна скица върху салфетка. Дали следващото такова вече не се е родило върху рисунките от стената на изобретенията в Пловдив?

Вторник, 10 Декември 2019 12:42

Александър пренесе Италия в Пловдив

Той е само на 23 години, но е влюбен в италианската култура на храната и съчетаването ѝ с правилното вино

Поемете на сладко пътешествие до Ботуша, но сгушени в полите Сахат тепе

Като големи почитатели на италианската кухня и философия за живота и храната, няма как да пропуснем да ви споделим за най-новото място в Града под тепетата. Ресторант Глухарчето затвори врати преди около половин година, но сега сгушеното на хълма заведение е възродено за нов живот и то с много интересна концепция.

На вратата на d’Asti Osteria Italiana ни посреща усмихнато младо момче, което с внимание насочва посетителите към подходяща маса. А най-огромно беше учудването ни, когато разбираме, че това е собственикът. Александър е на 23 години и въпреки краткия си петгодишен опит в ресторантьорския бранш, с голямо желание се гмурва в приключението на италианската кухня. Започнал е съвсем малък като сервитьор в столицата и колективът, в който попада, толкова го мотивира и въвежда в тайните на бизнеса, че сега се чувства готов за своето собствено местенце.

Не вижда нищо странно да е „шефът” и едновременно с това да обгрижва клиентите, защото именно тук се крие концепцията на италианските остерии. В тях посетителите се приемат като най-скъпи гости, държат ти връхната дреха и препоръчват най-доброто от менюто според личния вкус или моментните предложения. Това е и едно от най-важните неща в заведенията според него – сервиза и вниманието, което е задължително да се отделя на всекиго, независимо дали е дошъл само за чаша вино, или поръчва угощение за десетима.

Тук наистина може да се почувствате съвсем свойски, защото дори интериорът с изчистените си линии и ненатрапчиви цветове допринася за фокуса главно върху храната, без излишна показност и суета. Препоръчваме да седнете до камината, защото тя наистина превръща остерията в едно от най-уютните места под тепетата.

Нежна музика, впечатляваща стена с винена селекция и много чистота – това е цялостното ни усещане в часовете, които прекарахме на място. Около нас се носеха единствено изкусителни аромати и одобрението на съседната маса от сервираните ястия.

Кухнята и менюто също ни впечатлиха. Листът с предложенията не е дълъг и това, което веднага прави впечатление е, че пастата е само 4 вида, а пицата – 6.

Акцентът е основно върху автентичните италиански рецепти, най-вече от Централна и Южна Италия. Шеф Мирослав Христов и екипът му прекарват не малко време в експерименти и заедно с Александър, който активно участва в презентацията на ястията, подбира туистове на традиционните рецепти.

Всичко е отлично подбрано и сортирано, за да е сигурен клиентът, че ще получи най-високо качество продукти и вкус. Залага се на минимална топлинна обработка на съставките, за да се съхрани тяхната натурална текстура и вкусови качества. Абсолютно нищо не се замразява и пържи. Всяко едно предложение е интересно и предизвиква любопитството ни, затова питаме Александър и кой е неговият фаворит. За ценителите той би препоръчал свинските бузи и телешките опашки, които се приготвят цели 40 часа по су-вид технология. По този начин месото става изключително крехко и направо се топи в устата.

От личен опит съветваме вегетарианците пък да заложат на меландзането, защото в комбинацията с пармезан отлично се усеща текстурата му, а по-горчивият вкус е приятно приглушен от млечната нотка на сирената.

Стигаме и до вината, които се оказва, че са причината изобщо за създаването на d’Asti Osteria Italiana. Всъщност името, което означава „сладост, послевкус”,  идва именно от страстта на Александър към винената култура. За италианците всяка глътка е емоция и отношението към напитките е ключово в обслужването. Задължително се оставете на него да ви предложи комбинация.

В d’Asti Osteria Italiana ще ви смаят и с десертите. При тях дори сервирането е като изкуство. Като например презентацията на авторската интерпретация на десерт от ресторант „Мишлен” категория. Той е като едно сладко пътешествие в Италия, което започва с пистакиото от юг, минава през афогатото – за център и на финала – с кантучи и амарети за север. Всичко това завършва с експлозия от шоколад, на масата пред вас.

Приключваме кулинарната си разходка до Италия и с предложението им за новогодишната нощ. В подготвеното меню шеф Христов е заложил на истински шедьоври. Салата от печено цвекло и сирене с трюфел, деликатесно плато и тартар от Filleto di Branzino с манго и авокадо са звездите в първата му част. След тях изчистваме вкусовете със сорбе  от лимончело, за да се отдадем на сърф енд търф предложението от телешки ентрекот със скариди. Цялото това удоволствие завършваме с домашно панетоне и уникалното усещане за гурме изживяване.

Оставяме на вас сами да се убедите, че в d’Asti Osteria Italiana няма излишна претенциозност и да се доверите на Александър и шеф Христов да ви спечелят с внимание към всеки един детайл и незабравими вкусове.

Общината ще търси средства за това от ресорното министерство, като предостави и „Борис Христов“ на Операта

Ивайло Дернев

Новата местна власт в Пловдив работи по нестандартна идея за бъдещето развитие на бившето Кино Космос. Това стана ясно днес след среща на кмета Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева.

Тъй като очевидно свободни средства за реализиране на проекта за възраждане на емблематината сграда на киното няма, Общината най-вероятно ще потърси средства от държавата, в лицето на Министерство на културата.

Опциите са Градския дом на културата да бъде предоставен на Операта изцяло, а реновираното Кино Космос да поеме дейностите,  които се случват в зала „Борис Христов“.

Припомняме , че в последните дни на предходния мандат бе завършен архитектурния конкурс, който спечели проект на студио „Тектоника-Б“ – с архитектите Димитър Балджиев, Елена Павлова и Инес Чавдарова. Според идеята им емблематичната сграда в Пловдив се превръща в активно средище за култура и съвременно изкуство. Тогава екскмеът Иван Тотев заяви, че следващият кмет, който и да е той, да има готов проект и план, който единствено да изпълнява, за да се превърне сградата в културен център.

Kинo „Kocмoc“ бeшe ocнoвeн oбeĸт в инфpacтpyĸтypнaтa пpoгpaмa нa Oбщинa Πлoвдив зa Eвpoпeйcĸaтo cтoлицa нa ĸyлтypaтa 2019 г., зa ĸoйтo имaшe oтпycнaтa цeлeвa cyбcидия oт пpaвитeлcтвoтo в paзмep нa 1 млн. лв.

В Малка базилика пловдивската публика ще има възможност да се слее с артистичните виждания на проф. Стефан Лютаков – скулптура и Николай Минчев – фотография, в техните „Успоредни светове“, на 10 декември в 18:00 часа.

Изложбата събира двама творци, свързани с дългогодишно приятелство, творческо сътрудничество и духовна близост. Специфичното пространство на съвременно експонираната, социализирана Малка базилика в Пловдив разкрива по-дълбоките и същностни страни на тяхното изкуство, което се вдъхновява от духа на Филипопол и пластовете на времето. Изложбата представя два съвременни творчески свята – различни и много близки, общуващи в  пространството на раннохристиянския храм като в едно пространство на техни духовни извори, първообрази и вдъхновение.

В подбора на своите работи Стефан Лютаков подхожда „археологически” като разравя пластовете на своето ателие. Авторът представя цикъл от свои скулптури от чугун и черен метал, в който включва първите си отдавна създадени творби в този дух, както и най-новите реализирани в последните месеци. Така, бележейки представянето си със знака на времето, той общува с духа, историята и пространството на храма на още едно ниво. Всички работи са нови и непоказвани в Пловдив. Ръждивите скулптури на Стефан Лютаков са едно потъване назад, в личното минало, човешка история, несбъднати мечти . Авторът се вглежда дълбоко в себе си и човека чрез прости, обикновени неща – животни, риби, птици, цветя. Чрез суровия метал, неговата биография и абстрактно живописна патина те са превърнати в символни обобщения за миналото, живота, личния и човешки път, мечти, радост, болка.

Тази изложба Николай Минчев показва част от фотографиите си в които той е запечатал уникалните си визуални находки вдъхновени от старинната пловдивска архитектура. С открития и отворен език на модерното изкуство той ги превръща в истински оригинални и авторски произведения. Авторът се вглежда съсредоточено и в най- дребните детайли, в повърхнината, отдава се на съзерцание, преследва светлината в търсене нови състояния на форми и пространство. Николай чувства и разбира любимите си сгради, разговаря с тях, влияе се от настроенията им и те му се разкриват. Всеки архитектурен обект и детайл е представен като жив, дишащ променящ се организъм. Снимайки отново и отново любимите си фрагменти, той ги търси и представя в нови и различни състояния.

Стефан Лютаков

Роден е на 22. 06. 1955 г. в Пазарджик. През 1974 г. завършва Средното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. През 1980 г. завършва специалност „Скулптура” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Професор е по скулптура във  Великотърновския университет и Националната художествена академия в София.

Стефан Лютаков работи във всички жанрове на монументалната и кавалетната скулптура, рисунка, инсталация, мултимедия. От 1982 г. досега има над 200 реализации, участия в колективни, специализирани, групови изложби, фестивали, биеналета и симпозиуми в България и чужбина – Япония, Китай, Египет, Франция, Полша, Италия, Германия, Румъния и др.

Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина по значителни от които: Национална художествена галерия – София ( „Лично пристанище” ), 2005г.; Софийска градска художествена галерия, 1996 г.; Кунстферайн – Манхайм, Германия, 2000 г.; Културен център  “Витгенщайн” – Виена, 1988г. и др.

Получил е над десет по-значими награди като: Голямата награда за съвременно българско изкуство (скулптура) на М-тел за 2005 г.; Голямата награда за скулптура на Алианц – България за 2016 г.; Наградата за скулптура на СБХ на Осмата национална младежка изложба, София – 1990 г.; Наградата за скулптура в Международното биеналето на хумора и сатирата, Габрово – 1998 г.; Годишната награда на галерия „Ирида” за най добра изложба – 1997 г.; Награда на Фламандско-Българския форум за участие в изложбата ’’Изразяване на увреждането’’,   Националната галерия за чуждестранно изкуство – 1996 г. и др.

Негови творби са в постоянната колекция на НХА „Квадрат 500”; Арт – център „Юго Вутен”, Белгия; колекция “Петер Лудвиг”, Аахен – Германия; Галерия „Уни – арт” на Нов български университет; Софийска градска художествена галерия; Ателие – колекция Светлин Русев; колекции в САЩ, Франция, Швейцария, Полша, Австрия, Япония, Румъния, Германия; почти всички галерии в страната (Добрич, Монтана, Смолян, Велико Търново, Пазарджик, Търговище, Перник и др

Монументални творби на автора са експонирани трайно на открито в Япония – Сакурагава, Китай – Чанчун, Германия – Редницембах, Беринген, Сент Блазиен, Словакия – Вишне Ружбахи, Австрия –  Кайзерщайнбрух, Белгия – Геел, Румъния – Търгу Жиу, в България – Илинденци, Перник, София (Парк “Оборище”), Скулптурен парк на Министерството на външните работи, в Пазарджик, Сандански, Бургас, Раковски, Силистра, Велико Търново и др.

Николай МинчевРоден е през 1952 в Пазарджик. Завършил е Инжинерно строителния институт, София.Работи като фотограф на свободна практика. Вдъхновение и обект на неговото изкуство е Пловдив и неговата архитектура, както и портретната фотография.  Реализирал е редица самостоятелни и участия в колективни изложби, като: 2017 Съвместна изложба „Съвремие“ в Zehnthaus Wyhlen, Базел, Швейцария.2016 Самостоятелни изложби „В НЕЯ“  –  Троян, Ловеч, Севлиево, Габрово. 2015 Самостоятелна изложба „В НИЯ“  в галерия  „КРЪГ“, Кърджали.2013 Самостоятелна изложба  «La Foresta», галерия Van Gango, Alba Adriatica, Италия.2013 Самостоятелна изложба „ТЕ 2“, портретна фотография, галерия „РЕЗОНОНС“, Пловдив,2011 Самостоятелни изложби  „В НЕЯ“ и „ТЯ“ в  Галерия Резонанс, Пловдив, (BG)2011 Самостоятелна изложба  „В НЕЯ“  г. Deveci Han Kültür Merkezi, Одрин, Турция.2009 Самостоятелна изложба „В НЕЯ“  Център за съвременно изкуство „Баня Старина“, Пловдив.2009 Самостоятелна  изложба «ТЕ », портретна фотография, Градска художествена  галерия  Пловдив.1999 Самостоятелна изложба в галерия „Дрита“, София.1998 Участие в обща изложба галерия „Ave“, София.1997 г. Участие в изложбата „Черно-сиво-бяло“, с куратор Любен Костов, Керава, Финландия и София.1997 г. Получава  Голямата награда за експериментална фотография в Първото частно студио за експериментална фотография «New Print», Ямбол.1995 г. Участие в първото издание „Седмица на съвременното изкуство“, Пловдив.1991 г. Участие в изложбата „Голяма фотография“ с група „РЪБ“, Пловдив.1982 Участие в Национална изложба за приложни изкуства, Ямбол .

В сводестата зала на Балабановата къща на 11 декември в 18:00 ч., се открива самостоятелната изложба на Тони Пранджева със заглавие „Цветни настроения”.

Авторката е подготвила специално за настоящите празници цикъл от художествена керамика. В духа на Коледа е и самият материал – глината, съпътствала човечеството в цялото му развитие – от примитивните фигури на животни и хора, през съдовете и предметите, използвани в бита, до великите шедьоври на изкуството.

Предстоящите семейни празници носят пулсациите на уют, топлина, а керамичните творби на Пранджева не само напомнят за връзката ни със земята, но и дават стимул за завръщане към дома, към вътрешния ни център, от който да полетим към широтата на своите възприятия.

Ценителите ще се насладят на 15 произведения – керамични пана, уникални огледала и маса. Творбите й са пълни с багри и позитивни енергии, със слънчеви искри и хоризонти, които гостоприемно подканят зрителя към пътешествие в цветните настроения на един даровит творец.

„Всеки мой творчески порив започва с най-съкровеното и съществено за човека чувство – любовта. Тя ни дава полет и стимул за градеж, за доброта и човечност. Да творя с любов е „подправката” в моите произведения ” – споделя Тони Пранджева.

Тони Пранджева живее и твори в Пловдив. Завършва Националното училище по приложни изкуства в Троян, а след това – Колеж по дизайн в София. Член е на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Участвала е в редица колективни изложби, а настоящата експозиция е втората ѝ самостоятелна.

Експозицията ще продължи до 31.01.2020 г.

Община Пловдив дари 28 творби от български автори за попълване на фонда на на Градска художествена галерия. Те бяха част от първата изложба в новата галерия Капана- представителната експозиция „Избрано от фонда на Община Пловдив“ с куратор Красимир Линков. Той извърши селекция на над 250 творби, живопис и графика, на изтъкнати български художници като Кольо Витковски, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Атанас Згалевски, Георги Божилов – Слона и десетки други, подбирайки измежду повече от 2700 художествени произведения от богатия фонд на Община Пловдив. 28 от творбите вече са във фонда на ГХГ. Повечето произведения са живопис от пловдивски художници, откупувани от Общината през годините. Дарението попълни липсващи периоди от творчеството на авторите във фонда на Градската галерия.

Сред имената на живописците са: Колю Витковски, Кераца Висулчева, Борис Дочев, Йоан Левиев, Димитър Киров, Анастас Константинов, Атанас Згалевски, Петър Дочев, Станислав Памукчиев,  Вихрони Попнеделев, Станимир Видев, Недко Итинов и други талантливи творци. Във фондовете на галерията постъпиха също порцеланова пластика от Таня Текнеджиева и фотография от Иглена Русева.

Така Градската галерия продължава да обогатява своята художествена колекция, която  е втора по значимост и обем в страната, след тази на Националната галерия.

Страница 1 от 1663

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…