Капана.БГ

Капана.БГ

Петък, 20 Септември 2019 16:42

Какво да правим в Пловдив (20-26.09)

Концерти, театър, изложби и клубна музика в Пловдив тази седмица

 

20 септември

Versus at BALLY CLUB

Появяванията на DJ Versus зад пулта в клуб „Бали“ са епизодични от години насам и всички знаем какво да очакваме от тях. Музиката, която Versus е подготвил е танцувален клубен хибрид между тек, трайбъл и прогресив хаус, а „Бали“ е едно от местата, където той представя своя по-клубен саунд.

Клуб „Бали“
22 часа

Back to The 00's by Linn

Този петък отново ще се върнем към 2000 година и хитовете, които всички знаем и обичаме да си припяваме. Селектор Linn ще се погрижи за музикалния подбор, а ако искате да стане още по-тематично, си облечете един ретро аутфит и нека стане щур купон.

Пощата
21:30 часа

Хиджиката и неговият двойник

„Хиджиката и неговият двойник“ е спектакъл, посветен на буто - авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства и неговия легендарен създател Тацуми Хиджиката, половин век след премиерата на култовото и скандално представление “Хиджиката Тацуми и японският народ”. Тацуми Хиджиката изобретява нови техники на тялото и нови възможности за езика, основани на идеите на “Театърът на жестокостта” на Антонен Арто. В сходна посока работи и “Метеор” през последното десетилетие: интересът към радикалното изкуство като изследване на възможностите (и границите) на тялото, езика, театралните техники е споделен.

Концепцията, постановката и драматургията на представлението са колективно дело на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев (Метеор). Моноспектакълът на Леонид Йовчев е съчетан с представление-лекция на Боян Манчев с участието на Леонид Йовчев и Футоши Хошино, консултант на спектакъла съвместно с философа Ясуо Кобаяши.

„Хиджиката и неговият двойник“ не е представление с постоянна, повтаряща се форма, а е процес на работа: всяка среща с публиката представя и развива материала в нова, уникална форма, част от продължителен изследователски процес.

Държавен куклен театър – Пловдив
18 часа
Билети на касата на Държавен куклен театър – Пловдив

Northern Impact: Into the Void

Northern Impact се завръща в Пловдив, за да предостави една незабравима вечер на своите почитатели! На третото NI събитие в града под тепетата ще се срещнем с два бранда, които са част от underground сцената на Лондон. Aрocаlyрtо е организация съставена от български артисти, поднесла редица успешни събития на английска територия. Човекът зад този проект - Elroy идва в България за да представи емоционален сет на връх рождения си ден, в дебютното си участие пред родна публика. Атмосферата и танците са гарантирани. Вторият Apocalypto артист е пловдивския талант Иван Тасков. Той е на сцената от началото на тази година и с изявите си в легендарния клуб Egg London показа, че има качества да зарадва и най-капризния фен на електронната музика. 10B е бранд за организиране на събития създаден от двама влюбени. Освен музикални партньори Emma Yasumi и Oliv3r са спътници в живота. Той е от Италия, тя е от Япония и заедно работят неуморно, за да доставят наслада на своите фенове. Тяхната организационна продукция е креативна и отговаря напълно на лондонският стандарт, създавайки събития както в клубове, така и на места като скейт паркове, покриви, фабрики и мазета. В музикален план от тях очаквайте да чуете нещо различно и интересно. Вечерта ще бъде декорирана от резидентите Kamelía & Vass Nikoloff. Те ще са както обикновено рамо до рамо зад пулта и ще предложат своя мощен техно сет в стил ''Northern Impact''. Датата е специална за Kamelia - тя ще празнува своя рожден ден.

Club VOID
23 часа
Вход: 10 лв.

Electronic Summer | Мирослава Кацарова @БезистенЪ

Една от най-обичаните джаз изпълнителки Мирослава Кацарова идва на сцената на БезистенЪ, където ще изпълни новата си програмата Electronic Summer, част от националното ѝ лятно турне.

Кацарова и триото на Мирослав Турийски създават програма, фокусирана върху хибридната изказност и взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Това съчетание е своеобразна тенденция в съвременната музика, производна на джаза. Мирослава Кацарова създава музикален наратив от нови и реаранжирани пиеси със специално внимание върху паузите, простора между тоновете, електронните и акустични детайли.

Сред новия ѝ репертоар са двете авторски композиции на Мирослав Турийски по нейни текстове – „Пробуждане“ и „Теменужена“. Програмата на концертите включва изпълнения от предишни албуми на Мирослава Кацарова, като „Иронично“ (по неин текст и музика), „Парфюми“ (по музика на Веселин Веселинов-Еко и неин текст), „Музика, мартини и дим“ (Нашата Бел Епок), „Бяло в бяло“ (отново по неин текст и музика на Румен Тосков-Рупето) и др. От песенната традиция на XX в. Мира Кацарова избира песни на Бийтълс, Ленард Коен и Луис Бонфа.

Сред акцентите в програмата е пиеса на един от най-успешните и значими европейски джаз музиканти на миналия век – шведският композитор и пианист Есбьорн Свенсон.
Темите са претворени в разпознаваемата стилистика на съвместната работа между Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски. За смесването на електронно и акустично звучене ключово значение има и работата на още двама музиканти: Александър Леков (басет и бас китара) и Младен Димитров (барабани и програминг).

Визуалната среда на концертите ще бъде произведение на изкуството сама по себе си – образен разказ, вдъхновен, посветен и специално създаден за тази концертна програма. Негов автор е фотографът Павел Червенков.

ROCK'n'BAR Безистенъ
20:30 часа

Mood for food Street Fest

Искал ли си някога да се изгубиш в ароматната съблазнителност на всякакви вкусотии или да не знаеш кога е минал уикендът, улисан в музика на живо и забавления на всеки ъгъл?

Всички 25 000 любители на храната, които минаха през Пловдив миналата година знаят, че е напълно възможно. За това във второто издание ще можеш отново да нахраниш сетивата си под тепетата. От 20 до 22 септември на Малката главна в Пловдив(ул. „Райко Даскалов“) ще те очаква най-вкусният фестивал, който обещава да осигури храна за всички сетива. Ще те пренесе в свят, в който хапването е в центъра на всичко, но около него ще има и много други забавления, необходими за един съвършен уикенд под залязващото лятно слънце.

Не си го представяш? Нека ти помогнем: тръгваш по улицата – вдясно сочен бургер, вляво вкусен италиански сладолед, до него горещо чили, а още по-натам – изобилие от сочно месце. Разбира се, ако пазиш талията си и лятото си попрекалил с морските дарове – сушени плодове и здравословни барчета те чакат със сладост и много витамини.

А ако се чудиш дали ще има с какво да се разсейваш, докато избираш следваща хранителна дестинация на феста, не забравяй, че Mood for food е място, което ще ти даде храна и изкушение и за останалите сетива. Ще можеш да послушаш готина музика в градска атмосфера, да участваш в множество работилници, а децата да се включат в иновативния клуб по програмиране! Отново те предизвикваме да изпробваш ума си в escape room-а на феста, да си направиш татуировка с къна и какво ли още не!

Малката Главна
20 – 22 септември

21 септември

Концерт на Найджъл Кенеди

Във вълнуващото музикално пътешествие екстравагантният майстор на цигулката ни повежда с творби от последния си албум - композиции на Гершуин, селекция от пиеси на Бах, авторското си парче Магьосникът от Лублин и най-доброто от всичките си албуми. Заедно с него на сцената ще бъдат и музикантите, с които работи от години - Boyle Doug [китара], Peter Adams [чело], Piotr Kulakowski [ударни] и Rolf Bussalb [китара].

Античен театър Пловдив
19 часа
Билети в мрежата на Ивентим

В е ч е н

Космически кораб планира приземяване в Западен Пловдив. Кацането е прогнозирано за 21 септември, събота, около 19:00 ч. вечерта. Летящата чиния ще остане на място поне седмица и ще бъда видима само след залез. Ще остане ли за по-дълго или ще отлети… Още не е ясно.

Но пък всички сме поканени за посрещане! Да се разнообразим и обменим трансгалактическия си ноу-хау. Атмосферата ще бъде извънземна и освободена за танцови експерименти благодарение на специалната намеса на пловдивските диджеи denitza & sayulke. Донесете се в космическото си облекло!

за какво става дума?

ВЕЧЕН, 2019
художествена намеса в публичното пространство
автор: Камила Шейнох
в колабирация с композитора Ola Ko

къде: монумент Братска могила, Пловдив
кога: 21-29 септември 2019

Тази артистична интервенция е игра със съществуващия монумент „Братска могила" открит през 1974 г., на 30-годишнината от 9-то септемврийския преврат или т.нар. Социалистическа революция. Фигуралните скулптури във вътрешността на паметника коментират още и възвръщането на независимостта на Българската държава (през 1878 г.), която по-рано е част от Османската империя. Монументалната конструкция напомня за древна гробница и е посветена също на паметта на загубилите живота си по време на Балканската, на Първата и на Втората световна войни.

Паметникът е модернистична версия на тракийската могила, Висок е 23 м и с диаметър 90 м. Автори на проекта са арх. Любомир Шинков, арх. Владимир Рангелов и скулпторът проф. Любомир Далчев.

Като остатък от времената на комунизма монументът днес е по-скоро пренебрегнат - покрит с графити и обикновено затворен, а вечният огън в центъра на конструкцията отдавна е угасен.

В края на септември 2019, космически кораб каца върху монумента (приемайки формата му с помощта на многоцветна светлина и звук) за специално трансгалактическо парти.

Всички събития вижте в Lost in Plovdiv

Мозайките са навсякъде – можем да ги видим в плочките в домовете ни, по улиците или в най-впечатляващите сгради на ислямската архитектура. Едновременно хаотични и подредени, те следват невидими математически закони.

Група млади пловдивски творци представят четвъртата и последна тема от проекта “Математически чудовища”, част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата 2019. Христо Петров – инициатор на проекта и автор на част от творбите събира Запрянка Василева, Венера Смиленова, Деница Тонева и Дарена Георгиева с авторски графики, Никола Балимезов с фотографии и Анн Демянчук с традиционното украинско изкуство за изрязване на хартия.

“Голямо вдъхновение черпя от легендарния холандския художник Мориц Ешер – неговият свят е толкова необятен, изпълнен с духовност и едновременно с това с безкрайна (математическа) прецизност. Първият ми опит да пресъздам неговите мозайки беше като дете преди 20 години, а днес реших да обединя сили с други артисти и да покажем наши интерпретации на темата за разпределението на пространството.” – казва Христо.

Откриването на изложбата “Мозайки/Tiles” е в Отсреща (ул. Бетовен 12) от 19:00 ч. на 20 септември, а на 21 септември от 11:00 до 13:00 ч. на същото място Христо Петров ще проведе практическа работилница с вход свободен. На 9 октомври изложбата се мести в Математическата гимназия, която е партньор по проекта – с откриване в 10:00 ч. и работилница за учениците и преподавателите от 11:00 ч.

Глухи и слабочуващи хора катерят скален обект с наковани маршрути на пловдивското тепе Бунарджик. Инициативата е част от проект „Аз Мога“, в който активно участват юристи, командоси от Българската армия, психолози, спелеолози, катерачи, доброволци, глухонеми и слабочуващи хора.

 

Събитието се проведе през уикенда(14-15 септември) като втори етап по изпълнението на проекта. Неговите основни цели – интегриране, приобщаване и мотивиране на глухи и слабочуващи хора – бяха постигнати благодарение на жестовия преводач Анна Ройдева, която е предварително обучена да борави със спелео оборудване. Ръководител на проекта е Крум Сираков, а координатор – Васил Попов – и двамата са адвокати при Адвокатска колегия Пловдив.

С активното съдействие на доброволци спелеолози и катерачи, начинаещите получиха ценни знания и опит не само в спецификите на скалното катерене, но и в чисто житейски и комуникационен смисъл. А от друга страна глухи и слабочуващи хора, подкрепяни и координирани от председателя на Районната организация на глухите в град Пловдив Тилка Кайрякова, обучаваха доброволците на жестомимичния език.

„Много е приятно, когато ставаш свидетел как хората се обединяват въпреки различията си, сплотени от общи интереси и желание да си помогнат едни на други. Въпреки различията и въпреки формалното делене на валидни и не толкова валидни индивиди е много обнадеждаващо, когато хора като вас, протегнат ръка на хора като нас. Тогава разбираш, че психическите бариери са неуместни в един свят на безкрайни възможности. За нас, хората с увреден слух, е недостъпно доверието на обществото и чрез подобен род инициативи, като проекта „Аз мога“, можем да докажем, че ние сме хора с абсолютно същите способности като всички,“ сподели Тилка Кайрякова  пред Под тепето.

Тилка Кайрякова – председател на Районна организация на глухите в гр. Пловдив със синята каска

Част от доброволците споделят емоциите от преживяването:

„За мен беше изключително удоволствие да съдействам по изпълнението на проекта, защото този опит беше ценен и за нас. Не хората, които не чуват, издигат бариера в общуването, ние сме тези, които можем и трябва да приобщаваме, мотивираме и съдействаме“ – споделя Милена Воденичарова.

Мария Златилова – доброволец и практикуващ скално катерене – разказва за събитието:

„Много се надявам да има повече такива събития. Това, което получихме от проекта „Аз мога“ е незабравимо преживяване, разчупващо представите ни за общуване, а споделянето на емоцията от любимото ни занимание с толкова много непознати хора ме накара да преживея отново трепетите от докосването до скалата и запознаването с инвентара! Няма нещо, което да заслужава времето ни повече от това да видиш как някой открива нещо, което го вълнува силно!“

Проектът „Аз мога” се осъществява по програма на Община Пловдив – „Пловдив за младите” с партньори: СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ”, в партньорство с Районната организация на глухите, Съвместното командване на Специалните сили и Клуба за планинско-приложни спортове „Агарта” град Пловдив.

 

Второто издание на новия формат “Нощ на историите” предстои на 27 септември в Пловдив като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Творци, журналисти и историци ще дадат един по-различен поглед към Града на тепетата. Участници ще бъдат Катрин Сариева, арх. Антоанета Топалова, д-р Петко Георгиев, Теодор Караколев и Моника Роменска.

Пловдивското издание на “Нощ на историите” ще бъде в “Петното на Роршах” на ул. “Йоаким Груев” 36 от 19:00 ч. на 27 септември. Входът е свободен. Поради ограничените места можете да си вземете безплатна покана предварително от заведението.

“Нощ на историите” в Пловдив е част и от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Капана. Неговата основна програма ще бъде на 28 септември на открита сцена “Ядрото” в Капана с вход свободен и с участието на професионални улични артисти от Театър на огъня и сенките Fireter, цирк “Играчка-Плачко”, “Вариете План Б”, Театрална компания SoulMade, Quick Hands Project, Куклен Театър "Мале-мале".

Първата “Нощ на историите” беше в София на 22 май 2019 г. и в нея своите истории разказваха писатели и поети - Аксиния Михайлова, Ангел Иванов, Виргиния Захариева, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Петър Чухов, Петя Кокудева, Румен Баросов и Стефан Иванов.

“Нощ на историите” е нов събитиен формат за разказване на живо, създаден от Момчил Цонев. Тя е продължение на историческите му начинания, обединени в сайта stornik.org. Момчил Цонев обяви наскоро и кампанията “Спаси спомен” – да съхраним изчезващите лични, семейни, родови и селищни истории, обичаи, стари думи, дори предмети. Всеки може да се включи в кампанията, като сподели спомен на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или във Фейсбук – до “Спаси спомен” или в групите за истории и стари думи - “Имало едно време в България” и “Задруга на Стародумците”.

Кои са участниците в пловдивската “Нощ на историите”?

Катрин Сариева е историк по образование, но я свързваме най-вече с галерия “Sariev Contemporary”, която основават заедно с Веселина Сариева през 2004 г. Три години по-късно двете създават и Фондация “Отворени изкуства”, популярна днес със събитието “Нощ на музеите и галериите - Пловдив”.

Арх. Антоанета Топалова е специализирала в Германия, Франция и Швейцария. През 70-те работи в екипа, който проектира ж.к. "Тракия” в Пловдив. В началото на 80-те ръководи проект за обновяване на квартал „Капана“, който да запази и неговия автентичен облик. Проектът е премиран на Световното биенале на архитектурата през 1985 г. Главен архитект на Община Пловдив в периода 1990-1992 г. От 1993 г. е управител на архитектурно студио “Урба-А” в Пловдив.

Д-р Петко Георгиев е главен библиотекар и завеждащ отдел „Специални сбирки” в Народна библиотека “Иван Вазов” Пловдив, която е и институционален партньор на пловдивската “Нощ на историите”. Той е етнолог и библиограф по образование с докторска дисертация по науки за културата. Автор е на десетки научни статии, а през 2019 г. с негово съавторство излиза албумът "Пловдив през обектива на първите фотографи", посветен на 140-годишнината на библиотеката.

Теодор Караколев е журналист в регионални и национални медии, специализирал в сферата на културата и изкуствата. Част е от екипа на Фондация “Български архитектурен модернизъм”, с която популяризират архитектурата в България от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век. През 2014 г. ръководи проект „Как и защо променяме сградите си?“, свързан с опазването на архитектурното наследство в Пловдив, част от Нощ на музеите и галериите в Пловдив. Има и две участия във фестивала за архитектура One Architecture Week.

Моника Роменска е художничка, част от авангардната група “Ръб”, основана в Пловдив от група съмишленици, сред които са още Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски и др. “Ръб” е едно от първите неформални творчески обединения у нас през 90-те години. Моника Роменска е един от инициаторите за създаването на Център за съвременно изкуство в старата градска баня в Пловдив.

Автобусна туристическа обиколка с наименованието „Градът HOTSPOTS TOURFORMANCE“ тръгва в центъра

На 12 и 13 октомври от 16:00 ч. от площада пред Дом на културата „Борис Христов“ ще отпътува „Double Decker Bus“ с бранд „TOURFORMANCE“. Това е театралната пътуваща акция във формат СИМУЛАЦИЯ, на популярната за всяка европейска столица, Автобусна туристическа обиколка с наименованието „Градът HOTSPOTS TOURFORMANCE“. Тя е третата част на проекта на Нов български университет, част от програмата на Пловдив 2019 – „Премълчаното разказано-пътуваща сцена“.

„Градът HOTSPOTS TOURFORMANCE“ е пътуване с автобус с продължителност два часа и вход свободен. Желаещите е необходимо да се регистрират предварително на е-майл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или в страницата на проекта във фейсбук: @untoldtold2019 до 11 октомври.

По време на артистичната акция актьорите ще пътуват с публиката. Ще слизат от автобуса и ще се разхождат заедно из града. Ще посетят градската библиотека, ще отидат на църква. Ще сравнят Пловдив Европейска столица на културата 2019 с големите европейски столици (Париж, Рим, Лондон). Ще потърсят заедно кой е мостът на влюбените в Пловдив, емблематичната статуя за града, любимият пазар. На седалката в автобуса ще има книга, която пътници и актьори ще зачетат заедно. Възможно е по време на обиколката да бъдат чути изстрели, които не бива да са повод за страх, а причина за повече неочаквани цветове!

Необходимо е всички участници да са облечени с удобни за пътуване дрехи, обувки за дълго ходене и бягане.

Петък, 20 Септември 2019 10:14

Найджъл Кенеди: Пловдив, тук съм!

Виртуозният цигулар стигна до България с кола
 
Виртуозният цигулар Найджъл Кенеди вече е в България! 

Музикантът премина през София късно снощи с кола, заедно с мениждъра си, в добро настроение и с широка усмивка! Той не прoпусна да поздрави феновете си с тази снимка (виж по-долу)  и продължи с пълна газ към Пловдив! Днес се очава да пристигнат и музикантите му - Boyle Doug – китара, Peter Adams – чело, Piotr Kulakowski – ударни и Rolf Bussalb – кирата. Шоуто му в България е утре вечер, 21 септември в Пловдив в “Античния театър”. В “Една вечер с Найджъл Кенеди” ще звучат произведения от последния му албум с композиции на Гершуин, селекция от пиеси от любимия му Йохан Себастиан Бах, aвторската “Магьосникът от Лублин” и едни от най-ярките и добре познати на публиката произведения от всичките му албуми досега.

Последни бройки билети за концерта все още се намерат в системата на Eventim.bg. 

За билети натиснете ТУК. Събитието във фейсбук е ТУК.

Шоуто е с начален час 20.00 ч.
 
Концертът е част от праграмата на Есенен салон на изкуствата, Пловдив 2019.
 
Снимка Blue Hills Events
Четвъртък, 19 Септември 2019 16:56

Инициатива за споделяне на дрехи в СКЛАД

Една риза, много потребители; една дреха, много преживявания- как ви звучи?

Пространството на СКЛАД в Тютюневия град ще е домакин на необичайна инициатива за споделяне. Shirting е платформа за устойчиво облекло, създадена през 2014 г. от словенски дизайнери, за да насочва вниманието към социалните, етични и екологични проблеми, свързани с производството и свръхпотреблението на дрехи. Предлагайки една дизайнерска риза, авторите я предоставят за ползване от един човек на друг. Условието е желаещите да носят дрехата, като заявят на място за колко време ще я носят и после отново да я върнат от мястото на получаване, където ще могат да си вземат нова. След химическо почистване дрехите се предоставят на следващия желаещ да стане временен съсобственик на дизайнерско облекло.

До момента платформата shirting има 10 издания по света с над 500 ползватели и все повече се разраства. Над 40 дизайнери са създали 63 уникални ризи, споделяни между потребителите

Платформата ще бъде представена за пръв път в България в петък 20-ти септември от 17.00 часа в СКЛАД, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. В изданието ще се включат българските дизайнери Радостина Клинкова, Теодора Шуманова, Милена Начева, Захарина Габровска и Offlimits Studio (Мая Каранешева и Ива Григорова), които са създали пет неповторими ризи със съвременен прочит на богатата българска култура, традиции и история. Куратор на облеклата е Нели Митева от платформа ИВАН АСЕН 22.

В пространството ще се видят още и модели на словенските фешън дизайнери включили се в минали издания на shirting колекции-  Almira Sadar, Urška и  Tomaž Draž, Nataša Peršuh, Nataša Hrupič, Petja Zorec, Ana Jelinič, Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik and Neja Kaligaro). Техните ризи представят словенската съвременна мода, култура, изкуство и наследство.

Платформата ще гостува на Пловдив до 20 декември. Дните, в които ще могат да се заемат дрехи от СКЛАД са обявени в събитието в социалните мрежи и на сайта на фондацията.

Страница 1 от 1601

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…