Капана.БГ

Капана.БГ

Красивите ръкоделия са „запазената ѝ марка“, но това, което я прави истински специална, са техните създатели – хора с интелектуални увреждания, които живеят своята мечта да са полезни, а трудът им – оценен и харесван

Свикнали сме да влизаме в книжарниците, за да търсим желани книги, учебници или различни помагала и игри, но в книжарница Надежда в пловдивския район Тракия ще бъдете не само клиенти, но и най-скъпи гости. Там ще ви посрещнат с широки усмивки и ще ви изпратят с късметче с послание като благодарност за покупката ви.

Освен всичко, което бихте намерили във всеки един обект от този тип– бестселъри от всеки жанр, популярни списания и канцеларски материали, в „Надежда“ може да се сдобиете с ръчно изработени сувенири, картички за различни поводи и сезонни подаръци. И това не е всичко: сръчните творци в работилницата в съседство гордо ще ви демонстрират как придават триизмерност на картичките и украсяват мартеници с шевици и мъниста.

Книжарницата и работилницата на „Надежда“ са дело на сдружение „Паралелен свят“ – организация на родители на деца със специални потребности. Сдружението започва своята дейност през 2010 година, като първоначално предлага образователна и психологическа помощ на деца с интелектуални увреждания и техните семейства, но постепенно предприемчивостта им помага да намерят начин да създадат не само социална среда, но и условия за развитие и труд на потомците си.

Основателите са убедени, че „естественият живот е най-добрата среда“ за техните деца и го показват. Не закъсняват ползите от посещаването на редовни учебни програми, спортните тренировки, участието в състезания, специализираната психологическа помощ и обученията, съобразени с възрастта и потребностите им. Участниците в програмите на „Паралелен свят“ имат видим напредък в поведението и уменията и с времето стават по-уверени и независими.

Сдружението отваря работилницата и книжарница „Надежда“ през 2018 година, за да даде възможност на вече порасналите младежи да прилагат придобитите умения и да се срещат с различни хора. И въпреки че служителите са много повече, отколкото са реалните нужди на бизнеса – в „Надежда“ работят около 15 хора с увреждания и пет майки – Кремена и екипът на „Паралелен свят“ не престават да търсят възможности за допълнителни обучения и наемане на нови хора.

Източник: Lostinplovdiv

По традиция всяка година през месец март галерия “Ромфея” излага творби на ученици от двете средни училища по изкуства в гр. Пловдив – Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов” и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. И както винаги в началото арт пространството на галерията ще заемат произведенията на момчета и момичета от НХГ “Ц. Лавренов”. Изложбата ще бъде достъпна за ценителите от 15 часа на 02.03.2021 г., (вторник), при спазване на противоепидемичните мерки.

 

Дипломантката Виктория Илиева е тазгодишната победителка в конкурса за млади артисти на галерия “Ромфея”. В него участваха със свои произведения ученици от Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов” от 11 и 12 клас. Виктория учи специалност “Рекламна графика” с водещ преподавател Петър Чучулигов и преподавател по “Живопис” Ваня Годжелова. Тя спечели едногодишна стипендия за цялостно представяне (в сферите на живописта и рекламния дизайн), която галеристите Бойко Ватев и Камен Шишманов дават всяка година на талантлив ученик от Художествената гимназия.

 

Поощрителни награди се присъдиха на: Димитър Бурназов, 11 клас, специалност “Графика”, с преподавател – Михаил Маламски; Димитър Лазаров, 12 клас, специалност “Скулптура”, с преподавател – Георги Узунов; Мария Елена Ангелова, 12 клас, специалност “Живопис”, с преподавател – Ангел Китипов и Надежда Петкова, 12 клас, специалност “Живопис”, с преподавател – Ангел Китипов.

 

Петимата ученици показаха високо майсторство и неоспорими качества на творбите си и заслужиха вниманието и уважението на комисията. Отличените гимназисти и част от участниците в конкурса ще покажат свои творби в традиционната ученическа изложба, която ще може да се види в галерия “Ромфея” от 2 март 2021 г.  

 

“Ромфея” вече 20 години оказва голяма обществена и финансова подкрепа на талантливите ученици от НХГ “Цанко Лавренов”. По традиция всяка година Камен Шишманов и Бойко Ватев връчват стипендии и поощрителни награди на бъдещите художници. Галеристите дават възможност на гимназистите да покажат най-добрите си произведения в ежегодните общи изложби през месец март, в които се включват всички специалности на Художествената гимназия. 

 

На 27 и 28 февруари (събота и неделя) Регионалният природонаучен музей – Пловдив отново ще предостави безплатен вход до Експозицията за всички деца под 7-годишна възраст. Този уикенд малчуганите отново ще получат ценен подарък – красив минерал от магазина за скъпоценни и полускъпоценни камъни в музея, ще участват в ателиета за оцветяване и подреждане на дървени пъзели.

 

Инициативата за безплатен вход за деца до 7 години през почивните дни се осъществява за трети път този месец и е част от „Месец на децата в музеите на Пловдив“, организиран от община Пловдив. Предходните два тематични уикенда предизвикаха голям интерес и привлякоха над 3000 посетители в музея, от които над 1000 са деца.

 

Напомняме, че музеят ще приема до 30% от максималния брой посетители и то при строго спазване на противоепидемичните мерки – минимална дистанция от 1,5 метра и задължително поставена предпазна маска на лицето. Благодарим на всички гости, че проявяват разбиране и търпение, когато е необходимо. 

 

Съвременното изкуство и гадателството намират пресечна точка в най-новия проект на галерия "Сариев". Това са карти "Арт Таро", вдъхновени от света на съвременното изкуство и създадени от Мич Брезунек.

Каква е идеята на автора?

Все повече, усещайки, че живеeм в едно вододелно време за света, ние се питаме, а къде е онзи край или граница, която дели минало, настояще, бъдеще? Още преди пандемията нашата интуиция не ни ли подсказваше, че това, което приемахме за наръчник за функциониране на света, се разколебава? И пандемията само потвърди нашите съмнения. Това е усещане за света и за всички съставни светове, включително и този на изкуството - големият и интернационален the art world.

Днес 22 „Art Tarot“ карти са в нашите ръце и редим бъдещето с помощта на съдбата, която отново се оказва наше дело. Как ще я разбъркаме, изтеглим, тълкуваме, как ще разчетем знаците й? И как ще видим цялата картина от протагонисти, как ще прочетем емоциите, страховете и надеждите им?  Какво ще пренаредим или ще вярваме в сляпата съдба? Авторът на „Art Tarot“ Мич Брезунек не дава отговори, той дава карти. Карти за гадаене или карти за игра на гадаене. Карти за игра на минало и карти за игра на бъдеще.

"Светът на изкуството се впуска в „лимбо”, но едни карти ще го спасят. Създаденото уникално по рода си тесте карти Таро е в помощ на артистичното ни бъдеще. Идването на свещеното тесте ще внесе светлина и спокойствие в света на изкуството и неговите теми. Да, скъпи последователю, гласовете от миналото ми предсказаха пристигането му.

Времето изтича и трябва да реагираме, така че ние сме принудени да апелираме към свръхестествените сили, които живеят в това тесте Таро. Ами ако магията, запечатана в окултните традиции, дойде и ни освети пътя? Ами ако мистичните сили на миналите ни цивилизации са начинът да се възстановят връзките между миналото и настоящето, за да можем да направляваме по-добре бъдещето си? Именно в такава спешна ситуация е създадено това тесте карти Таро, за да ни даде надежда за нов артистичен свят, свързан с пространството, с времето, с духовното, свят за физическо и психическо свързване, който надхвърля границите на разума.”, Мич Брезунек

Какво са картите Art Tarot и как  да ги използваме?

Art Tarot е гадателно таро, което е съставено от 22-те аркани (традиционни фигури на таро), които се използват за гадаене, като всеки символ на арканите се различава по точка от настоящата система на съвременното изкуство.

Тълкуването на символа, изписан на картите, може да се инерпретира като пророчество или като част от по-психологически подход. Тo позволява на всеки да се проектира в бъдещето на света на изкуството, да се свърже отново с миналото, настоящето и бъдещето.

Практиката на Taromancy или Tarotmancy (изкуството на гадаене чрез използването на карти Таро) се извършва съгласно различни променливи протоколи според практикуващите и консултантите. Основният протокол съдържа три фази:

             •  Разбъркване на карти, обикновено последвано от цепене

            •  Позициониране на масата и избор на определен номер според тегленето (от 3 отиващи към всички аркани)

            • Тълкуване

 Има много методи за гадаене с картите. Един от тях, който често се среща, е кръстосването или “отговорът на Тот”, което обикновено се прави с главната аркана.

 -

Картите ще бъдат достъпни в галерия Sariev, Пловдив; artnewscafe, Пловдив и в партньорски галерии. Цената на картите е: 60 лв без ДДС / 72 лв с ДДС, тираж: 300. Всеки брой от тиража е подписан и номериран от автора

Разгледайте всички карти тук: 

http://sariev-gallery.com/data/content/u/5/upload/PDF/Mitch_Brezounek_Art_Tarot.pdf

 Може да попитате - какво са картите Art Tarot и как да ги използвате?

Прочетете тук:  

http://sariev-gallery.com/data/content/u/5/upload/PDF/How_to_use_Art_Tarot_Mitch_Brezounek.pdf 

 Първата презентация ще бъде направена от Voin de Voin в KO - OP, София на 25 февруари 2021 г. Повече за събитието тук: http://www.sariev-gallery.com/articles/the-future-will-come-solo-show-of-mitch-brezounek-at-ko-op-art-space-sofia-in-partnership-with-sariev-gallery-plovdiv

 

С пресконференция днес в Дома на културата „Борис Христов“ бе дадено началото на реализацията на проекта за Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив. В нея участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов, Председателят на УС на Занаятчийска камара Пловдив – Тони Симидчиева, както и по-голямата част от майсторите – занаятчии, които ще водят обученията.

 

Първият учебен срок е от март до юни, а вторият –през септември и октомври. Всяко дете ще може да се запознае детайлно с три занаята. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3). През това време по 100 деца на месец ще имат възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти, а в тънкостите им ще ги въвеждат 20 майстори от Регионалната занаятчийска камара. Това са: Васка Велкова – рисуване върху стъкло; Даниела Горалова – изработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Жана Иванова - Димитрова  - художествена тъкан, плъсти,  Галина Тодорова – изработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Веселина Божилова - кукли,  Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис;  София Христозова - Йорданова - худ.керамика, Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета  Георгиева - царевична шума; ; Елена Драмова – художествени тъкани, хоризонтален стан; Христо Войводов – изработване на изделия от кожа; Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.

 

 

Проектът на дирекция „Култура, археология и културно наследство” в партньорство с Регионална занаятчийска камара, с финансиране от Министерство на културата е в размер на 100 000 лева. Той дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август е предвидено в обучението  да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

 

 

„Условия за това да се случват хубави неща са налице още от създаването на Улица на занаятите. Това е целенасочена политика, която община Пловдив води и този проект, финансиран от Министерството на културата е плод на съвместните усилия на Община Пловдив и РЗК-Пловдив. Това е естествено продължение на дългогодишното ни партньорство. Местната администрация стои твърдо зад инициативи като Панаира на занаятите, който е два пъти в годината и Улицата на занаятите, които подкрепяме традиционно. Знаете колко е важно да работим с децата, да полагаме усилия в  опазването и предаването на традициите и нематериалното културно наследство. Важно е и за развитието на туризма“, каза зам.-кметът Пламен Панов. Той подчерта, че след края на проекта общината ще търси механизми той да бъде продължен и надграден. А това може да се случи чрез проект по Културния календар или по Програмата за развитие на туризма на Община Пловдив, където има заложени средства за кандидатстване на проекти, които имат потенциал да доведат повече туристи в града. Ако и следващата година Министерство на културата отвори покана, община Пловдив отново ще кандидатства, има тази готовност.

 

 

Председателят на РЗК Тони Симидчиева благодари на общината, в лицето на заместник-кмета Пламен Панов, на Кмета Здравко Димитров и на екипа на отдел „Култура“ за бързата реакция, благодарение на която проектът беше подготвен за изключително кратък срок. Тя допълни, че подобна подкрепа е особено важна за занаятчиите, които разчитат основно на туристите.

 

„Точно тези проекти са подкрепа, от която се нуждаем. Така ще се види и на практика, че местната власт и майсторите обединяват усилията си в запазването на традициите“, каза още Тони Симидчиева. Тя призова популяризирането на българските занаяти да не спре дотук, а да се потърсят варианти чрез Министерството на образованието част от часовете по трудово обучение на децата да се провеждат в ателиетата на занаятчиите.

 

 

Организаторите са изключително удовлетворени от факта, че още преди официалния старт, интересът е голям. Родителите, които имат желание да включат децата си, могат да го направят през училищата, на сайта на Занаятчийската камара и в социалните медии. Там в детайли е обяснено как могат да се запишат. Това трябва да стане с предварителна заявка, защото групите са малки от 4 до 6 деца. Обучението за всяко едно включва 4 астрономически часа или 6 учебни часа. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение.

 

 

„Вярвам, че проектът ще е успешен, защото Занаятчийското училище се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции. То ще осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите и не на последно място ще се стимулира техния творчески заряд и предприемчивост“, завърши заместник-кметът Пламен Панов.  

 Таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти в Университета по хранителни технологии за учебната 2021/2022 г. се запазват, каквито са били и през миналата година. Това реши Академичният съвет на свое заседание, след като изслуша мотивите на зам.-ректора по учебна дейност и академичен състав доц. Христо Спасов.

 

Така кандидат-студентите ще заплащат по 52 лв. за първия приемен изпит, на който се явят, а за всеки следващ таксата ще е 46 лв. Записалите специалности от професионални направления „Туризъм“ и „Икономика“ по държавна поръчка ще плащат по 590 лв. за година, а по 820 лв. остава таксата за приетите по държавна поръчка в останалите специалности на университета.

 

„С това решение предоставяме условия за по-добър достъп на желаещите да продължат образованието си в нашия университет. В същото време помагаме на семейства, по-тежко пострадали от пандемията и предизвиканата от нея криза“, заяви доц. Спасов.

 

УХТ предоставя облекчени финансови условия за обучение на студентите с отличен успех и без невзети изпити, като редуцира таксите за втори курс с 10%, за трети – с 15%, а за четвърти – с 20%.  По този начин стимулираме нашите възпитаници да се стремят към по-добри резултати, коментира зам.-ректорът.

 

 

 

За две години фондацията ще обучава млади хора на доброволчество в сферата на културата

 Заедно с градовете Нови Сад  (Сърбия), Тимишоара (Румъния) – европейски столици на културата за 2021 и 2022, и още 4 града от Хърватия, Полша, Италия и Гърция, Пловдив се включва в международен проект за насърчаване на доброволчеството.

Проектът „YOUNGETEERS“  предвижда в рамките на две години организациите с утвърден опит в работата с доброволци  от различните градове да извлекат и синтезират опита си преди и по време на Ковид кризата, за да открият нови начини за дългосрочно сътрудничество между младите хора и хората, творящи в сферата на изкуството.

„YOUNGETEERS“ е с общ бюджет от  126,896.00  евро и  е одобрен от програма „Еразъм +“ към Национална агенция по мобилност и европейски програми в Хърватия, откъдето е и водещата организация по проекта. „Пловдив 2019“ като партньор ще разполага с 21.460,00 евро, с които ще обхване млади хора на възраст от 17 до 27 години, доброволци, младежки работници, доброволчески персонал и персонал от културни и творчески сектори.
По време на подготовката на Пловдив – Европейска столица на културата до 2019 –та доброволците, записани към фондацията, наброяваха над 1000. Те бяха едни от основните двигатели за представянето на откриващото събитие в годината на титлата. Безценната бе подкрепата и опитът им в реализирането на десетки събития и проекти от културния календар на града. Към момента фондацията поддържа неформална комуникация с близо 500 от тях, които регулярно участват в различни международни онлайн формати и уебинари, свързани с темата.

Проектът, който ще стартира през март 2021, в началото ще заложи на опита на дългогодишни доброволци за разработване на нормативни бази за признаване на придобитите знания, умения и компетенции, които младите хора да получават чрез дейността си в сферата на културата, използвайки инструментите на  неформално обучение.

Целта, която си поставят организациите, е да бъде създадена нова методология за обучение на младежки работници за управление на доброволци в културата по време на криза. „YOUNGETEERS“  ще приключи през декември 2022 с  издаването на Ръководство за бъдещата работа с доброволци на европейско ниво.

Страница 1 от 1841

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…