Новата визия на Площад Централен не предвижда монумента и сухите фонтани до него

Тотев: Искаме да подготвим площада за всякакви събития, да е една голяма сцена

Основният ремонт всъщност ще е подмяна на настилката, общината разчита на предложения за озеленяване и маркиране на археологията

До 2019-та пространството трябва да е завършено, по археологията ще се работи през годината на Европейска столица на културата

Паметникът на Гюро Михайлов ще бъде преместен от Площад Централен. Това обяви днес кметът Иван Тотев. Монументът не е предвиден в новата визия на площадното пространство, чийто ремонт стартира скоро. Освен паметника, ще бъдат премахнати и сухите фонтани до него. Това може би ще е четвъртото преместване на Гюро Михайлов. Ще оставим решението къде да отиде той на Общинския съвет, коментира градоначалникът.

Очаква се другата седмица да стартира процесът по реконструкция на Площад Централен. Първо пристъпваме към инженеринг.  Вече сме наясно какво е позволено и какво не- заданието дойде миналата седмица. Археологията ще е подетап при изпълнение на проекта. Идеята до 2019-та да е готово самото площадно пространство, а в година на Европейска столица на културата да се работи по археологията. Това ще бъде добре и за наблюдаване- ще е атрактивно за туристите да гледат археологически дейности на терен, обяви Иван Тотев.

Реконструкцията на Площад Централен ще струва седем милиона лева на данъкоплатеца. В тази сума влиза ремонтът на площадното пространство, археологическите дейности, реализиране на връзка с археологическия подлез и Голямата базилика, както и ремонт на тротоарите по „Цар Борис III Обединител”. Кметът разкри, че идеята за плавно преминаване от площада към подлеза и Голямата базилика от португалския проект ще бъде реализирана. По думите на кмета обаче се разбира, че основното в реконструкцията на площада ще е настилката. Намеренията на администрацията е площадът да е така организиран, че дава възможности за множество събития, временни инсталации, сцени, съоръжения под формата на леки конструкции.

Искаме да подготвим площада за всякакви събития, да е една голяма сцена. Затова предвиждаме комуникации- ток, вода, газифицирани точки, за да има по-интересни възможности за бъдещи събития там. Много важна е и връзката с форума. Ще трябва да насочваме посетителите към онова, което е отдолу.  Това трябва да стане с някакви маркировки, които да ни бъдат предложени от проектантите. Те трябва да решат още дали фонтанът „Спиралата” пред бившия Партиен дом може да бъде вписан в бъдещата визия или трябва да бъде премахнат. Така седи и въпросът с озеленяването. Всичко това оставяме на фантазията на проектантите.  Не държим твърдо на нищо, за да имаме различни предложения, отбеляза градоначалникът.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…