Print this page

Реставрацията ще бъде възложена на Градска художествена галерия

Общински съвет ще отпусне 8 хиляди лева за реновирането на сграфитото на Георги Божилов- Слона на улица „Съборна” №2. Паното „Христо Г. Данов” на големия пловдивски художник се нуждае от реставрация. То се намира върху източния калкан на къща паметник на културата, която е частна собственост. Местният парламент ще отпусне допълнително средства към бюджета на Градска художествена галерия, за да може реставраторите от институцията да извършат ремонтните дейности по творбата на Слона.

Сграфитото не е защитено като паметник на културата и за собствениците на сградата не е налице нито задължение да го поддържат, а и нямат нужната квалификацията да го реставрират. Паното е компрометирано в горната част и долу, в основата на сградата.  Още през 2017г. със заповед на кмета на район Централен бе назначена комисия, която извърши оглед на място и констатира, че монументалната творба е опасна за преминаващите покрай нея хора. Бе съставен протокол, а от ГХГ изчислиха, че реновирането ще струва осем хиляди лева.

До този момент обаче местния парламент не е разглеждал и гласувал такова предложение. Това ще се случи този четвъртък, на последната сесия на този общински съвет.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…