Сградата няма статут на паметник на културата, но влиза в обхвата на историческата зона и проектът на собствениците ще трябва да се съобрази с това

Рушащият се от години стар тютюнев склад на Сточна гара ще замине завинаги в историята този уикенд. Опасната сграда на ъгъла на булевард „Христо Ботев“ и ул.“Авксентий Велешки“ няма статут на паметник на културата, но се намира в историческата зона със специален статут и бъдещият проект на собствениците Лиляна Моравенова и Момчил Момчилов трябва да се съобрази с това. По наша информация, те са подходили много стриктно към всички процедури във връзка със събарянето на склада.

Заради бутането на постройката на бул. „Христо Ботев“ се въвежда временна организация на движението, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. В събота и неделя се затваря северното платно в участъка от кръстовището с ул. „Авксентий Велешки“ в посока запад – до края на предвидената за разрушаване сграда. Движението ще се извършва двупосочно в южното платно на булеварда. В понеделник затворена ще остане само крайната дясна лента на северното платно.

До влизането на багерите в имота се стигна след сякаш безкрайна сага, която бе пословичен пример за неразбориите между държавна, местна власт и закон, както и множество частни интереси. Собствениците на имота дълго време водиха дела един срещу друг, но в крайна сметка постигнаха споразумение и са пред реализиране на  проекта си за инвестиционни намерения.

Предстои им още да съгласуват проекта си за новата бизнес сграда с НИНКН, тъй като дори и да няма статут на паметник на културата, складът влиза в обхвата на историческата зона. Чак тогава идва ред да се издаде разрешително за строеж.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…