Между една четвърт и една трета от пловдивчани следват принципа #БезОтпадъци в ежедневието си

В Международния ден без найлонови торбички платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ публикува резултатите от представително проучване на отношението и нагласите към живот #БезОтпадъци. То търси отговори на въпросите дали пловдивчани са склонни да участват активно в опазването на чистотата в града, да рециклират отпадъците си и да променят поведението си.

На базата на общия анализ от изследването средно една четвърт (а за определени социални групи до една трета) от участниците в проучването, могат да се определят като активни защитници на околната среда и чистотата в града. Това са жители, които прилагат в ежедневието си част от принципите за живот #БезОтпадъци. Много от тях събират и изхвърлят разделно отпадъците, намаляват използването на пластмаса за еднократна употреба, говорят активно в семейството си по темата, много добре са запознати с въздействието на отпадъците върху околната среда, участват в акции по почистване и облагородяване на публични зони и като цяло са по-непримирими към замърсяването и безразборното замърсяване. Преобладаващите участници в тези групи са учащи, хора с висше образование, хора със свободни професии и жени.

Една по-голяма група – между 40% и 50% - декларира, че все пак предприема известни действия за намаляване на отпадъците, като например използва хартиени чашки за еднократна употреба вместо пластмасови (49%), пазарува с чанти за многократна употреба вместо с найлонови торбички (40%), пренася храна в кутии за многократна употреба (43%) и др. под. Но за да може тези усилия да имат значение, важно е освен намаляване на употребата им в ежедневието, да се погрижим и за рециклирането на опаковките и торбичките, които все още няма как да избегнем.

Едва 27% от запитаните посочват, че редовно събират отпадъците в домакинството си разделно. 40% правят това рядко. Като цяло информираността за ползите и начините за разделно събиране на отпадъците сред гражданите на Пловдив е ниско - почти ⅔ заявяват, че не са информирани, а под ⅓ знаят как се прави това. Тези ниски резултати идват на фона на демонстрираната иначе сериозна загриженост към околната среда сред участниците в проучването. 68% посочват, че опазването й е много важно за тях, а за около и над 90% влиянието на пластмасовите опаковки върху околната среда и здравето е проблем. 60% от запитаните посочват пластмасите като най-опасните битови отпадъци. И въпреки че 63% оценяват, че в кварталите им има условия за разделно събиране на отпадъците, само под една трета се ангажират да събират разделно у дома. Тази група почти напълно съвпада с тези, които са добре информирани за ползите и начините за разделно събиране и оползотворяването на отпадъци.

Интересно е, че хората нямат възможност да изхвърлят разделно извън дома си. Съвсем малък дял респонденти посочват, че има добри условия за това в заведенията на самообслужване (едва 11%), парковете (17%), учебните заведения (25%) и офисите (37%). Като сериозна пречка за разделно събиране на отпадъците са посочени и митовете, че събирането е неефективно (посочено от 46% от участниците) и липсата на осъзнаване на важността на темата (според 44%).

Като цяло изследването регистрира сериозна разлика между декларираните от хората убеждения и реално предприетите действия в тяхна защита. 85% от участниците в проучването например декларират, че намират за важни и полезни обществените инициативи за опазване на околната среда, но едва между 15 и 19% редовно участват в дейности като почистване и облагородяване на обществени пространства или зони около дома си. Все още като че ли се очаква някой друг да се погрижи за чистотата. Около 50% от участниците в анкетата отговарят с уклончивото „по-скоро да“ на въпроса дали личните усилия имат значение за опазване на чистотата в града. Крайните оптимисти (посочили отговор „да“) и крайните песимисти (посочили отговор „не“) по темата за личната отговорност към чистотата са с изравнени сили – по ок. 25%.

 Добрата новина според платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е, че групата на активните граждани има потенциал да бъде разширена поне до 40%, тъй като приблизително толкова от участниците в проучването посочват, че са участвали под една или друга форма в различни инициативи по почистване на обществени зони (15% правят това редовно, а 25% рядко). „Нашият опит в работа с граждани и доброволци показва, че хората, които веднъж или два пъти участват в подобни акции, остават ангажирани с каузата и рано или късно отново се включват като активисти“ – казва Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен. „С предстоящите инициативи на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ в идните месеци се надяваме да въвлечем отново тези по-пасивни застъпници на чистотата и опазването на околната среда, като им предложим добри възможности да научат повече по темата, да обменят опит с други активисти и да тестват различни дребни стъпки за по-чист начин на живот. А за сега – намалете употребата на найлоновите торбички и събирайте за рециклиране тези, които вече сте събрали у дома“ – допълва тя.  

 Изследването за нагласите за живот #БезОтпадъци е направено от Института за финансови проучвания и иновации в Пловдив през април и май 2019 г. сред 602 пълнолетни жители на Пловдив. Извадката възпроизвежда основните характеристики на структурата на населението на града по пол, възраст, образование, етническа принадлежност и район на местоживеене. Прочетете повече в сайта на БГ Бъди активен.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ работи активно от м. април 2019 г. и вече подкрепи значителни събития от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като осигури обучения и подкрепа за разделно събиране на отпадъците. Бяха проведени и няколко акции сред гражданите, с които да бъде привлечено вниманието им към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота. Активните инициативи на платформата са:

  • Чисти вечери - от събота 6 юли, два пъти седмично, доброволци на платформата ще провеждат забавни занимания и игри, посветени на намаляване и оползотворяване на отпадъците в Градската градина в Пловдив;
  • Акция към компаниите, които имат желание да въведат разделно събиране в офисите си - подкрепа с материали и обучения;
  • Откриване на специално обществено пространство _Място #БезОтпадъци, което ще се превърне в притегателна точка за чисти инициативи на принципа на т.нар. тактически урбанизъм;
  • До 5 юли продължава играта с награди на платформата за поддържане на околоблокови пространства;
  • В ход е и набирането на предложения за облагородяване на обществени зони в кварталите на Пловдив;
  • Предстои и анонс за надпревара за събиране на пластмасови опаковки в полза на местните общности;
  • През септември ще бъде организирано Есенно почистване на различни градски зони.

Повече информация ще намерите в страницата на инициативата във Фейсбук „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и в сайта на сдружение БГ Бъди активен.

За „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е създадена от пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“. Тя включва четири основни дейности. Първата насока е #ПразнувамеЧисто - чрез която се подкрепят организатори на събития, за да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и събират разделно отпадъците си. Срещу събраните отпадъци ще бъдат създадени модерни места за сядане в града. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно ще се обновят до 2 зони в града, като конкретните места ще бъдат избрани в сътрудничество с граждани на Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…