Около 45% от общото пазарно потребление са бързите кредити

Макар че броят на заемите у нас от началото на годината чувствително се понижава, сънародниците ни все по-често прибягват до пари на заем за сравнително малки суми. Броят на отпуснатите кредити от началото на годината до началото на месец април е намалял с 11%, в сравнение с данните за 2018-та, отчитат от родната Асоциация за защита на потребителите. Информацията се позовава на данни от Българската народна банка.

Данните от началото на годината сочат още, че расте броят на бързите кредити за сравнително малки суми. Около 45% от всички потребители, получили пари на заем от началото на тази календарна година, са заявили кредити до 1000 лева за спешни или домакински нужди. Най-стриктни от всички клиенти, заявили подобен тип финансови услуги, са дами на средна възраст от средните и големите градове в страната. Те са изрядни платци, имат добра кредитна история и не допускат просрочия по задълженията си. Разбира се, това не е голяма част от ползвателите на кредитни услуги.

За сметка на това, работата на фирмите, специализирани в събирания на задължения чувствително се увеличава. Нередовните платци в малките градове и села на страната ни става все повече. Те, обикновено, търсят пари на заем за битови и ежедневни разходи, след което изпитват затруднение да върнат заетата сума. Най-често запълват бюджетните дупки, търсейки помощ при плащането на сметки за битови разходи като ток и отопление.

Има и друга част от потребителите на подобен тип услуги, които търсят финансиране за доста по-приятни преживявания. Сравнително нараства броя на кредитоискателите, които прибягват до финансови услуги от банкови и небанкови институции в желанието си да отидат на екскурзия. Честа практика е семействата да финансират лятната или зимната си почивка с пари на заем.

Има и клиенти, които са почитатели на различен тип събития, като концерти и фестивали. Тъй като често се случва билетите за такива събития да се разпродават за часове, има потребители, които финансират подобни преживявания чрез заем. Техният брой е сравнително малък, но е показателен за това как се изменя ползването на кредитите у нас.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…