Открита тренировка и флашмоб ще раздвижат ежедневието на гражданите, като част от международния Ден без асансьори

България продължава да е сред страните, чиито граждани не спортуват активно, макар че според последните данни на Евробарометър физическата активност на българите расте, като сдружение „BG Бъди активен“ има принос за това: само за няколко години организацията успя да привлече над 1 милион участници в своите активни кампании.

Тази сряда EVS доброволците на сдружението ще раздвижат пловдивчани със събитие, част от международния Ден без асансьори 24-ти април, сряда от 17:30 часа на Стълбите на Водната каскада на Главната. Събитието, организирано от младежите, ще включва лека открита тренировка, състезателни игри и флашмоб, като ще промотира използването на стълби в ежедневието и ползите от тях.   

Ден без асансьори отново ще обедини институции, компании, медии и обществени личности по темата как здравето тясно свързано с ежедневната физическа активност. Денят, който демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие е част от NowWeMOVE е най- голямата обществена кампания за физическа активност и спорт в Европа. Движението по стълби предоставя на всеки шанс да започне деня си енергично и да върши своите рутинни задачи с усмивка, за да завърши деня си с доза здравословно усилие. За ползите от изкачването на стълби специалистите обобщават, че то води до раздвижване на кръвта, човек се зарежда с енергия, намалява се риска от редица заболявания и не на последно място – помага в борбата със стреса. С изкачването на стълби се горят до 3 пъти повече калории, отколкото с обикновеното ходене пеша, поддържат се здрави костите, мускулите и ставите, намалява се риска от сърдечно-съдови заболявания.

Асансьори в цялата страната ще спрат на 24 април като част от международната инициатива Ден без асансьори No Elevators Day. За пета поредна година каузата обединява у нас институции, компании, медии и обществени личности, за да бъде привлечено общественото внимание към темата за това колко важна за здравето е ежедневната физическа активност.

Организатор на Деня без асансьори е сдружение „BG Бъди активен“.  Вече няколко години в последната сряда на месец април сдружението се опитва да докаже, че без допълнително време и средства всеки може да допринесе дългосрочно за здравето и настроението си, като избере стълбите вместо асансьора.

*Асансьорите остават достъпни за хора с увреждания и за тези, които не желаят да се включат.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…