Заради зрелищните селфита много хора си изпускат автобусите

Соня Попова

Огромни кукерски маски посрещат пловдивчани на площад Съединение. Триметровите макети на маскарадни маски са подредени около паметника на Майка България и събират погледите на минувачите. Почти никой не пропуска да си направи снимка до огромните страшилища. Заради зрелищните селфита много хора си изпускат автобусите, видя репортерът ни.

„Гигантските маски на „Кукерландия“ е атракционна пътуващата изложба, с която се рекламира из цялата страна Ямболския маскараден фестивал със същото име. Тя е и символична покана към всички желаещи да посетят един от най-колоритните и големи фестивали у нас, който през 2019-а година ще се проведе от 28 февруари до 3 март.

Триметровите съоръжения представят в стилизиран вид типичните за тази част на България кукерски маски. Заради съхранените традиции, районът си е спечелил нарицателното име „Кукерландия“, откъдето идва и името на ежегодния фестивал, организиран от община Ямбол. Според изследователи, корените на кукерските игри се откриват в далечните езически времена и се свързват с културата на древна Тракия и тогавашните Дионисиеви празници. Днес традициите на кукерството имат своя пълнокръвен живот в селищата от региона, утвърждавайки Ямбол като един от центровете на маскарадните игри в страната.

Тази година, по случай 20-я юбилей на ямболския фестивал, се подготвя нова, двадесета поред маска, която със своите внушителни над 5 метра височина, ще бъде сред новите атракции на кукерското сборище.

Тази година имаме юбилей – 20-то издание и ще участват над 80 групи, доверява ми човек от организаторите, който раздава брошури до алеята с маските. От няколко години имаме и голям фотоконкурс, организират го от фотографската гилдия, допълва той.

За 15-та поредна година основно съпътстващо събитие на фестивала е едноименният фотографски конкурс с изложба.

От 8 януари започна приемането на фотоси, като до участие се допускат фотографии на български и чужди автори. Снимките могат да бъдат черно-бели и цветни, без ограничение на използваните технологии. Фотографиите илюстрират традиционните маскарадни игри в България и Европа.

Участниците трябва да качат своите снимки за предварителна селекция на сайта www.kukerlandia.com, в рубриката „Фотоконкурс“ до 24.00 часа на 15.02.2019 г. След подбор и селекция, извършено от авторитетно седем членно жури, в салона на изложбата-конкурс ще бъдат допуснати до 45 снимки.

Част от наградените в предишни издания фотографии може да разгледате на площад Съединение в Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…