Десет дни Андрю Ким споделя опит с български артисти в мастърклас по кукловодство и организиране на улични спектакли

От днес в пространството на СКЛАД започва майсторски клас за изработка на големи парадни кукли, воден от световноизвестния британски артист от корейски произход Андрю Ким. Ким пристига в Пловдив, за да сподели с българските си колеги опита си в кукловодството и организирането на мащабни паради и шествия. Заниманията са част от подготовката за голямото издание на „Айляк парад“, който ще премине по Главната пешеходна улица на 4 май тази година, като акцент в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. В рамките на десет дни 13 театрални и визуални артисти от Пловдив и страната ще изработят заедно с Андрю Ким няколкометровите карнавални кукли за шествието.

След успешното първо издание на парада в края на миналата година, организаторите предвиждат да включат още стотици участници от читалищата, спортните клубове и различни организации в града, които сами да изработят своите кукли за големия парад през май.

 „Aйляк Парад“ е проект на Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“, който се осъществява в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия; НЧ „Възраждане’1983“ – Пловдив, НЧ „Младост’1983“ – Пловдив, НЧ „П.Р.Славейков’1908“ – Пловдив, НЧ „Назъм Хикмет’1922“ – Пловдив, НЧ „Н. Вапцаров’1928“ – Пловдив, КСУ „Олга Скобелева“ и др.

Андрю Ким е майстор на големи карнавални кукли и маски, кукловод, режисьор и експерт в организирането на паради, фестивали и мащабни театрални събития на открито със световен авторитет. Роден в Корея, отгледан и получил своето образование в САЩ, Андрю започва своята кариера в световно известния In the Heart of the Beast Puppet and Mask Theatre, Минесота, САЩ, работи с култовите Bread and Puppet Theatre, San Francisco Mime Troupe, Theatret Thalias Tjenere (Дания) и базирания в Манчестер, Великобритания Horse and Bamboo Theatre. От 2006 година се установява трайно в Англия, където живее и работи и досега. Андрю е основател и в продължение на десет години (до 2017 вкл.) артистичен директор на HANDMADE PARADE. Води уъркшопи и майсторки класове в Англия, САЩ, Корея, Дания, Чехия и др.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…