Пловдивският екип на Камарата на архитектите в България изрази становище против превръщането на Дома на новороденото в Дом на динозавъра с бутафорна експозиция към Природонаучния музей. В писмо до кмета на града инж. Иван Тотев и главния архитект, специалистите изразяват позиция за възстановяване на автентичния вид на сградата, съсипана след последния ѝ ремонт, както и всички нови намеси да бъдат съгласувани с автора арх. Димка Танева.

В писмото си КАБ прилагат позиции от арх. Танева, в която тя още преди 2 години се е изразила против преустройството на сградата и желанието ѝ тя да поеме нова функция като културен център за детско творчество. Според архитектите, действията на общината и Регионалният природонаучен музей са неуважителни спрямо носителите на авторските права и са неадекватни, именно от институцията, която трябва да следи за законноста и реда в града.

Архитектите питат и защо не е проведен публичен дебат, както и защо проектантът на настоящата актуална идея не се е обърнал към авторите на оригиналния проект за Дом на новороденото. От КАБ настояват и да получат одобрените проекти за преустройство на залата, както и съобщават, че ще приемат нужните действия спрямо членове на Камарата, които са нарушили професионалния кодекс на организацията.

Част от исканията на КАБ почти сигурно ще се изпълнят и залата няма да се превърне в Дом на динозавъра. По информация на „Под Тепето“, кметът инж. Иван Тотев е изразил категорична позиция против бутафорните динозаври в залата. Дали последният ремонт ще бъде ревизиран и сградата ще върне автентичния си вид с първоначествените мраморни настилки, тепърва ще се дискутира.

1 comment

  • Comment Link Kiro Kiro Ян 16, 2019

    Значеее тея архитекти ми писнахА вече! Веднъж да има нещо с динозавари в Пловдив и ше го спират. Кой ше ти ходи на тоа мозей на новородените

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…