Пловдивските археолози като криминалисти в обработката на зловещата находка

Откритите двама възрастни индивиди са се опитвали да избягат с домашните си съкровища от нападателите, но не са успели

Единият е криел монети, другият- красива статуетка

Криминалната сцена с вероятна датировка от преди близо 1800 години, излязла при спасителни археологически разкопки до южната страната на тунела, под митрополията, се разширява. Близо до останките от прободеното в гърдите от стрела дете, за което писахме преди два дни, бяха открити два по-възрастни индивида. Предполага се, че са родителите на убитото около 3-годишно филипополче. Опожарените скелети са намерени един до друг в неестествени пози, като на ръката на единия има красива гривна. Детето е било простреляно от стрела. Докато по-възрастните може би са били посечени. На този етап е рано да се правят заключения, тъй като костите са силно увредени от пожара след убийството и е нужен допълнителен анализ.

Двамата очевидно са се опитвали да избягат от нападателите си с домашните си съкровища. Но не са успели. Единият, предполагам таткото, е държал няколко монети. А другият, вероятно майката- невероятно красива малка статуетка. Предполагаме, че е на Афродита, каза за Под тепето и КАПАНА.БГ ръководителят на археологическия обект Елена Божинова. Тя и екипът й, който работи на терен, са на мнение, че тройното убийство и опожаряването на жилищната сграда на семейството, се е случило по време на голямото готско нападение над Филипопол през 251г., когато градът е бил почти напълно опожарен.

Често попадаме на опожарени сгради от този период. Но изключително рядко попадаме на открити човешки останки и подобен сюжет. Хората тук просто не са успели да избягат и да се спасят, допълва Елена Божинова.

Тя отново подчертава, че обектът, върху който работят от близо месец, е изключителен. След откритите Главна улица и фрагменти от гигантска арка, бяха намерени и основите й. Които категорично доказват, че този портален градеж е бил огромен по мащаб. Представлявал е малка триумфална арка.

Основите й са дори под нивото на античната главна улица, която е водила към Източната порта. Надяваме се да датираме с прецизност всички структури, след като бъдат обработени и реставрирани откритите на обекта монети и керамика. Намерихме 280 монети, без да броим колективната монетна находка у една от човешките останки, допълни на място Елена Божинова.

Тя и екипът й продължават работата на терен. А ние очакваме още изненади.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…