Може да се окаже, че разковничето е сграда в задния двор – бивша туристическа спалня

Вижте уникалната къща отвътре и отвън (ГАЛЕРИЯ)

Таня Грозданова

Докторската къща на ул.“Велико Търново“ № 9, която е включена в плановете на общината за продан през 2018-а, може да разкаже стотици истории. Почти 100-годишната сграда, ако можеше да говори, би сътворила сага. От историята на евреите, които я построили през 1924 година, национализацията, превръщането й в Дом на Съветската армия, надстрояването през 1953 година, Отделение с хирургичен блок към Първа градска болница, Сграда на профсъюза на тютюневите работници, … и още, и още.  

Сградата има вътрешен асансьор от времето, когато е била болнично отделение

Орнамент от мозайката на полукръглата тераса, която гледа към Цар-Симеоновата градина

Екипът на Под тепето се опита да проследи метаморфозите ѝ в годините назад. Оказа се, че къщата става общинска собственост с акт за дарение, но с условие да се ползва за здравни цели.  Мистериозно обаче следите на документа изчезват някъде през 2000 година от общинския архив. Пред Под тепето бивши служители на общината заявиха, че са виждали акта за дарение, но когато през 2000 година го потърсили, той вече не бил между кориците на папките.

От началото на 90-те години на миналия век сградата е дадена за ползване на Районната лекарска колегия на Българския лекарски съюз. Първоначално съсловната организация, която към днешна дата има 3320 членове на територията на цялата област , като неправителствена организация не е плащала наем. От 1999-та година насам отношенията ѝ с Община Пловдив са на основата наемател-наемодател.

Колегията на стоматолозите пък, която е на втория етаж, е втората по големина в България и наброява над 1500 членове.

Не за първи път през годините са правени различни опити двете колегии да бъдат изведени от сградата, от страна на администрацията, но никога директно, никога с предизвестия и никога с преговори.    

Предпоследният път бе през юни 2011-а година, когато лекарите в Пловдив за малко не изгубиха правото да ползват първия етаж на общинската къща. Договорът за наем на партерния етаж беше еднолично прекратен със заповед на тогавашния зам.-кмет Александър Долев. Тогава отзвукът бе страхотен скандал, защото сградата бе предоставена на РК на БЛС с решение на Общинския съвет и само той може да я отнеме. Обяснението на Долев бе, че общината искала да настани там РИ на МОН, но  кметът Славчо Атанасов отмени заповедта му.

Бръшлянът е проникнал в изоставения ресторант

Искали да настанят Синя зона в партерното помещение

По това време спира дейността и на ресторанта, с обяснението че НПО-то не може да развива търговска дейност. Със създаването на Синя зона в Къщата на лекарите идва делегация, водена от зам.-кмета Георги Тютюков и казва, че на партера ще бъде настанена управата на новото ОП, но няма да има промяна в наемната цена. Председателят  на Районната лекарска колегия д-р Георги Кръстев пуска жалба, в която описва и предстоящите намерения на гилдията с информацията, че там ще има офиси на не само на стоматолозите, но и на фармацевтите, както и на пациентски организации, а бившият ресторант ще се превърне в информационен център. Колегията предприема и ремонт на покрива, след отказ от страна на собственика да се погрижи.

Цялата история около емблематичната сграда може да проследите ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…