Капана.БГ

Капана.БГ

 

 

На 3-ти март 2021 година отбелязваме 143 години от Освобождението на България! На националния празник Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с две от своите експозиции - „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1, които ще приемат посетители от 9.00 до 17.00 часа.

 

На 3 март особено интересно и тематично свързано е посещението на експозиция „Българско възраждане” в Старинен Пловдив. Подредена в една от най-емблематичните и красиви възрожденски къщи по Трихълмието, експозицията проследява историята на градa от XV до XIX век. Богатият веществен, документален и снимков материал дава възможност на посетителите да се потопят в атмосферата на далечното минало под тепетата – време на чуждо владичество, но и време на отстояване на националната идентичност на българите. В залите на първия етаж са представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха. На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост, чиято кулминация е Руско-турската освободителна война и подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.

 

Малчуганите до 7 години посещават обектите ни безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1.00 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3.00 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите ни с един семеен билет от 5.00 лева.

 

Всяко семейство ще получи изданието „История на Община Пловдив (1878-1989)” или „Справочник на улиците и площадите в Пловдив” по избор. Всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение” и фотоалбум хармоника „Първо българско изложение”. Всяко семейство ще получи работна тетрадка, специално разработена за самостоятелно разглеждане на конкретния обект, а в експозиция „Българско Възраждане” децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

 

Посещенията в Регионален исторически музей – Пловдив ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност съгласно заповедите на министъра на здравеопазването. Поради необходимостта от спазване на дистанция е възможно да се наложи да изчакате своя ред на входа, а посетители без маски няма да бъдат допускани в обектите.

 

 

Фолклорната изпълнителка Ваня Вълкова с празничен концерт за 3 март! Талантливата изпълнителка е решила да направи лайф концерт и да го излъчи в YouTube канала си от 19 ч. българско време.

 

„Ние, музикантите имаме силна нужда да пеем и да музицираме. Вярвам, че и хората, които обичат хубавата музика също им липсва това да я слушат!“, споделя Ваня.

 

Изборът на датата 3 март, не е случаен – националният празник на България, а какво е български празник без хубавата българска музика!

 

Музикантите, които ще вземат участие в концерта ще са част от орк. „Лира“ от Добрич - Емил Халачев - акордеон, Калин Стоянов - гайда, Дамян Димов - кавал. Част от орк. ”Малди тракийци”, с които работят от дълги години по сватби и събори - Божидар Стрехин - кларинет , Йовко Станчев - ударни инструменти, Александър Тодоров – клавир. Не на последно място Ради Данков - бас китара и Ивелин Божанов - ритъм китара. За добрия саунд виновник е Венелин Башев.

 

„Вярвам,че ще успеем да доставим добро празнично настроение сред публиката!  Хубавото е, че всеки ще може да го гледа в удобно за него време, а дай Боже скоро да имаме възможност да пеем и на живо, пред публика, защото всички имаме нужда от това!“, споделя фолклорната певица. 

 

Ваня Вълкова е родена в гр. Добрич. Едва на 4 годишна се изявява  на сцената с надпяване, а на  9г. започва да свири на гъдулка. Завършва средно музикално училище в Котел и Академия за музикално-танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

 

Участвала е множество конкурси за народно пеене и гъдулка. Носител е на награда „Приз” в конкурса „С песните на Вълкана Стоянова“- 1995г. и конкурса “С песните на Иван Георгиев”-1997г. Първа награда в гъдуларски конкурс в Гълъбово - 2000г. и др.

 

Записва с различни музиканти и оркестри, има записи във фонда на БНР и 3 самостоятелни албума с авторски песни. Учасва в проект „Гласове от Изтока“ с група „Арифа“, с които има множество концерти в Нидерландия, Англия, Гранция и др. Записвала е и български народни песни с „Биг бенд“ в Амстердам, които се излъчват и по БНР.

 

Ваня Вълкова е новатор във фолклора, с изграден стил на пеене и музициране.

 

 

 

Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства изработиха украса за Виенския павилион в Цар Симеоновата градина

На първи март пред сградата на общината на пл. „Стефан Стамболов“ 1, за шеста година представители на  пловдивските читалища ще закичат пловдивчани и гости на града с мартеници, с пожелание за здраве, късмет и благоденствие.

И тази година дървото пред сградата на община Пловдив е окичено с червено-белите символи, както повелява традицията. По инициатива на отдел „Култура, археология и културно наследство“, талантливите ученици от XI и XII клас, специалност „Театрален костюм“ и „Театрален, кино и телевизионен декор“ от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства изработиха украса за Виенския павилион в Цар Симеоновата градина и централната алея на любимия на пловдивчани парк. Едните са направили висящата украса, а другите са декорирали пейките.

Мартеницата е наследена от предците ни и е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо, всеки българин носи мартеница, символизираща вярата, че най-доброто предстои.

Голям интерес сред колеги и ценители предизвика откриването на изложбата на Станка Александрова „Всяко утро е различно“ – дебют на младата художничка в Градската художествена галерия (ул. „Княз Александър I“№15). Колоритът на картините - предимно маслена живопис, разбуди пролетно усещане у посетителите, очакване за щастливи, позитивни изживявания. Възприятията бяха подсилени от прекрасните изпълнения на китара на Хари Нигохосян.

 

Авторката е постигнала единно внушение на цялата експозиция, обединена от заглавието и емоциите, които го формират. Както тя споделя:

 

„Вглеждайки се в ясното, свежото време, долавям трептенето на средата, движението на въздуха - сякаш всичко пулсира и диша. Слънцето е ново всеки ден и всяко утро е различно. Именно при утринното време това усещане е най-силно. Това чувство трае само секунда и стига за много време напред.“

 

Подкрепяна в своите творчески усилия от близките си, Станка Александрова

 

се радва особено много на вдъхновяващите я двама Павловци – съпруг и дете. Изложбата беше открита от известния галерист Ганю Ганев и може да се разгледа до 16 март.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През последните събота и неделя на месеца Регионален исторически музей отново е част от инициативата „Месец на детските уикенди в музеите” на Община Пловдив. Отворени за посещения от 9.00 до 17.00 часа ще бъдат експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане”.

 

Малчуганите до 7 години посещават обектите ни безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1.00 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3.00 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите ни с един семеен билет от 5.00 лева.

 

Всяко семейство ще получи изданието „История на Община Пловдив (1878-1989)” или „Справочник на улиците и площадите в Пловдив” по избор! Всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение” и фотоалбум хармоника „Първо българско изложение”. Всяко семейство ще получи работна тетрадка, специално разработена за самостоятелно разглеждане на конкретния обект, а в експозиция „Българско Възраждане” децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

 

През този уикенд децата имат последна възможност да съберат всичките печати в специалната картичка, която е налична във всяка от културните институции, включени в инициативата. За децата, които се справят ще има още приятни изненади, приготвени от служителите на Община Пловдив и културните институции под тепетата.

 

Посещенията в Регионален исторически музей – Пловдив ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност съгласно заповедите на министъра на здравеопазването. Поради необходимостта от спазване на дистанция е възможно да се наложи да изчакате своя ред на входа, а посетители без маски няма да бъдат допускани в обектите.

 

 

 

 

В ДГ „Захарно петле” малчуганите с помощта на родителите си са изработили пъстра палитра от мартенички, използвайки за своите произведения конци, хартия, мъниста и естествени материали.Отделните групи са направили и колективни макети от различни мартеници, изобразяващи през техния поглед Пижо и Пенда.С част от творенията ще бъде подредена изложба във фоайето на детското заведение, а останалите малките възпитаници на ДГ „Захарно петле” ще подарят на своите близки.

 

В детска градина „Марица” традиционно се провеждат отворени работилници за мартеници под надслов „Мама, татко и аз”, но тази година поради епидемиологичната обстановка проектите са осъществени в домашни условия.Малчуганите ще покажат своите творби в градината, като на 1 март всяко дете ще презентира пред групата си изработените мартенички.Тази инициатива цели развиване на комуникативните им умения.

 

Децата от ДГ „Космонавт“ със своите сръчни ръчички и с помощта на учителите си са сътворили красиви и пъстри мартенички. Те носят послание за здраве и късмет, радост и надежда на семейство и приятели.Изработването на мартенички е стара българска традиция, съхранена от поколенията.Възпитаниците на детското заведение ще закичат с направеното от тях любимите си хора.

 

С изработените от тях мартеници съвместно с учители и родители, децата от ДГ „Славей” организираха изложба в двора на детското заведение при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

 

„Творческите работилници стимулират развитието на умения и изобретателност у децата.Мартеничките, които изработиха малчуганите, носят радост на тези, които ще окичат с тях”, каза кметът на район „Северен” Стоян Алексиев.

 

ОИ „Старинен Пловдив“, в партньорство с ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“ канят малки и големи на 26, 27 и 28-ми февруари от 10:00 до 16:00 ч. в Къща на Верен Стамболян, на ул. „Кирил Нектариев” №15, да заплитат красиви мартеници и да присъстват на демонстрации по ръчно издухване на стъклени изделия и тяхната декорация.

Всички материали за работилницата са безплатни. Подарете на децата и внуците си радостта да създадат мартеничка под вещото ръководство на умели майстори!

В изнесената работилница в Стария град ще се включат моделиери на мартеници от ОП „Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив“. Те ще демонстрират ръчно плетиво на уникални мартеници. Художник-декораторите от предприятието ще приложат познанията си върху керамични плочки, а стъклодувният майстор Иван Станев ще покаже нагледно как една обикновена стъклена тръба може да бъде превърната в уникално пролетно цвете.

Достъпът до събитието се реализира при строго спазване на противоепидемичните мерки. Вход свободен!

По време на работилниците 26, 27 и 28 февруари ще имате възможност на място да закупите бутикови мартенички, а на 1 и 2 март обредните сувенири ще се продават в Туристически информационен център на пл. „Римски стадион”.

 

Страница 1 от 1842

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…