Капана.БГ

Капана.БГ

 

 

В Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия в Пловдив миналата вечер бе открита ретроспективна изложба с творби, създадени по време на Международните пленери Рисунка голям формат „Диалог“, първият от които бе организиран през 2016 г. по инициатива на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.

 

В него участват художници-преподаватели от училища по изкуствата от България и Европа. В досегашните 4 издания са участвали 36-ма преподаватели - художници от България, Германия, Швейцария, Австралия, Чехия, Словакия. През 2017 и 2018 г. пленерът се осъществи с подкрепата на българското Министерство на културата.

 

В дните на пленерите художници с различна чувствителност работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия. Изложбата по повод 5-тия Международен пленер Рисунка голям формат „Диалог“ бе открита от Емилия Арабаджиева – дългогодишен директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, Николай Томов – настоящ директор на гимназията и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив.

 

Заместник-кметът Панов поздрави организаторите от НГСЕИ за прекрасната инициатива, както и за настоящата юбилейна изложба, която представя  творби на 30 участници. Целта на Международните пленери Рисунка голям формат „Диалог“ е създаването на творчески продукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на  практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, както и търсене на  нови подходи в преподаването на художествените дисциплини. „Настоящата 5-та изложба дава възможност да станем съпричастни на творческите постижения на  художниците-преподаватели и е поредното доказателство, че Пловдив, чрез залите на Градската художествена галерия, е център за популяризиране на изкуството  в България и Европа“, подчерта заместник-кметът Пламен Панов.

 

Изложбата, разположена в Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I" №15 може да се разгледа до 1 септември, всеки ден от вторник до неделя, от 10 до 18 часа.

 

 

 

 

Тази седмица в Пловдив ще танцуваме на паветата и ще се веселим под флагчетата в Капана

15 август

 

Zamunda Banana Band & Wickeda Live

 

Култовата банда Замунда Банана Бенд ще забият заедно с Уикеда в Бар Конюшните тази събота.

 

Вход 12 лв.

 

Промоция на Текила Хосе Куерво с много награди

 

Бар Конюшните

 

20:00 – 23:00 часа

 

 Juanito @ The Post

 

Juanito се завръща в бара, тази събота с нова доза музикални хитове от Острова и не само.
Всички са поканени да обсъдят пандемичната обстановка, шампионската лига, клюките в града и колко е скъпо на морето на по чаша просеко или коктейл :)

 

Бар Пощата - Пловдив

 

22:00 – 03:00 часа

 

Django Ze live in Plovdiv at BeeBopCafe

 

Култовата банда Джанго Зе ще свирят в BeeBopCafe на 15 август, събота от 21:00ч. Броят на местата е ограничен, така че е добре да ги запазите предварително. Концертът ще се записва и излъчва live stream в реално време на https://beebopcafe.tv/event/django-ze-live, за което можете да купите билети на същата платформа. Във виртуалния свят няма ограничения в бройката и местата в световен мащаб :)

 

Bee Bop Café

 

21:00 часа

 

Gin O'clock at Bally Club with Gordon's and Dancing Pavements with Tommy Riverra

 

За още по приятна съботна атмосфера за танците на паветата ще се погрижи гост барман със специалното съдействие на Gordon's. От бранда и заведението са приготвили "welcome drinks" за всички и скреч карти с много изненади! Зад пулта ще застане младият и талантлив диджей Tommy Riverra. Музиката, която го описва се характеризира с дълбоки бас линии, ритмични елементи, енергичен, динамичен и мелодичен House, Deep, Tech, Afro, Electronica звук!

 

Bally Club

 

20:30 – 03:00 часа

 

17 август

 

Movie Quiz / Филмов Куиз август

 

След половингодишна пауза е време за филмов куиз в Club Fargo. Заповядайте да проверите филмовите си знания. И разбира се да се забавлявате с тематична музика, напитки и много настроение.

 

Club Fargo

 

20:30 – 23:30 часа

 

18 август

 

Титанично! в Пловдив

 

ОЧАКВАТ ВИ ДВА ЧАСА СМЯХ, МУЗИКА И КИНО! От режисьорката на " Господарите" Мария Моева. Заповядйте на 18ти август в Лятно кино "Орфей", за да потънете в лудото шоу "ТИТАНИЧНО" на Милица Гладнишка и компания! Да си купиш билет за Титаник се е оказало доста рискован ход, но вие бъдете смели – вземете си билет за „Титанично” и бъдете готови за всичко!
Ще чуете неземни изпълнения от Милица Гладнишка, Михаил Йосифов, Васил Спасов, Атанас Попов и Борис Таслев

 

Лятно кино Орфей

 

20:30 – 22:30 часа

 

20 август

 

Капана Фест 2020

 

Това ще бъде десето събитие от седемгодишния летопис на “Капана фест” и присъщо за юбилейно издание, вниманието ще бъде насочено към началото на всичко. В усещането за това начало ще ви потопят музикантите, които първи се качиха на сцената “Капана” и сега отново ще бъдат там. И този път фестивалът за градска култура и изкуства ще даде среща на публиката си с най-добрите в направленията музика, занаяти, изкуство, кино и спорт. Сръчни и оригинални занаятчии, истински познавачи на музиката и литературата, факири на храните и напитките, талантливи художници и фотографи, кино творци и спортни дейци, всички те ще дойдат в сърцето на Пловдив, за да се срещнат с ценителите на своя труд и умения.

 

Ул. Райко Даскалов

 

20.08-23.08.2020

 

10:00 – 23:00 часа

 

Opera Open 2020: Веско Ешкенази представя Годишните времена

 

Оркестър на Опера Пловдив

 

Изявеният български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази представя забележителните музикални цикли „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и „Четири годишни времена” от Астор Пиацола. Вивалди и Пиацола – ярки представители на различни музикални култури ни дават две различни версии на една и съща тема. Музика, написана в началото на 18-ти век в Италия – изящна и поетична, която разказва за природата, както и музика на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза, сътворена в средата на 20 век в Аржентина.

 

Античен театър Пловдив

 

20:30 – 22:00 часа

 

No Sense Karaoke Show

 

След извънредната почивка от бара отново имат възможността да ви поканят на "No Sense Караоке Show", на което да пеете заедно любимите си песни, без да има значение дали можете.
Сценичната треска ще се лекува с шотчета, а несполучливите изпълнения с още повече шотчета!

 

No Sense

 

21:30 – 03:00 часа.

Източник: Lostinplovdiv.com

 

Събота, 15 Август 2020 00:01

Джанго Зе ще свирят в BeeBopCafe

 

Култова банда Джанго Зе ще свирят в BeeBopCafe на 15 август, събота, 21:00 ч. Броят на местата е ограничен, така че е добре да си запазите предварително. Концертът ще се записва и излъчва live stream в реално време на https://beebopcafe.tv/event/django-ze-live, за което можете да купите билети на същата платформа. Във виртуалния свят няма ограничения в бройката и местата в световен мащаб.

 

 

 

Събитието ще се състои на 15-ти август, събота, от 18:00 часа на поляната на Младежкия хълм.

Горещите дни в Пловдив са голямо мъчение за вас и често се чудите как да се разхладите?
Спокойно! От Otherland / Друга земя и Приключенски център Младежки хълм вече сме го измислили!

"Водни войни" в Пловдив ще се организират от нас на поляната за фестивали на Младежкия хълм в средата на Август!

 

Основната идея е да се забавляваме без значение от възрастта и жегата. "Оръжията", може да бъдат шишета, водни пистолети, пушки и каквото друго измислите.
Ще бъдем разделени на два "отбора" и ще има известно "условие" за "спечелване" на войната, но повече информация за това - на мястото на събитието в 18:00 часа на поляната.

Събитието е напълно безплатно, без никакъв вход и всички, включително четирикраки любимци, които обичат да се мокрят, са добре дошли!

Музиката, водата за презареждане на водните оръжия и балоните пълни с вода са от нас, но ще се радваме на доброволци, които да помогнат с почистването от балоните след това!

 

Култовата банда Замунда Банана Бенд ще забият заедно със ска бандата Уикеда в Бар Конюшните в Стария град тази събота на 15.08.2020 година от 20 часа.

Входът за събитието е 12 лева. Орагнизаторите са подготвили и бонус - промоционален коктей и много награди.

Катедралната църква на Пловдив отбелязва храмов празник днес 

Между двата хълма Джамбаз тепе и Таксим тепе още през Средновековието е имало красива и величествена църква, сочат документи, запазени и до днес. На това място сега се извисява катедралният храм на град Пловдив, който днес отбелязва своя празник.

Първите, запазени за нея сведения, датират от ІХ – Х в. Църквата още тогава била посветена на Божията Майка. Никита Хониат, виден византийски интелектуалец, писател и управник на Пловдивската област, описал тази църква така: „със своето великолепие и величие тя буди удивление и почуда във всеки, който я посещавал“. По време на последните възстановителни работи, свързани с обновяването на храма, под олтара била намерена надгробна плоча с надпис на първи ктитор – знатният византиец Амиант.

През 1189 г. в града нахлули кръстоносците от Третия кръстоносен поход и Филипопол бил плячкосан, а красивият му храм ограбен. След тези събития църквата била възобновена като катедрален храм, а около него възникнал манастир и така място се превърнало духовно средище. След завладяването на града през 1371 г. манастирът край църквата бил разрушен и напълно унищожен.

През периода на Възраждането от древната и величествена църква нямало и следа. За времето от 1844 до 1845 г. брациговски майстори издигнали нова голяма църква, изцяло съградена от камък. Тя представлявала трикорабна псевдобазилика с внушителни размери. Първоначално неин ктитор бил  Вълко Теодорович Чалъков (Големия) от Копривщица, заселил се в град Пловдив в началото на ХІХ в. Той бил според Константин Моравенов неин епитроп от 1825 г. до 1841 г., когато и починал.  Заместил го след това брат му Стоян Тодорович Чалъков. При него именно била издигната новата красива църква. Стоян Чалъков, благодарение на влиянието си пред султана, успял да издейства ферман за построяване на църквата, съобщава Пловдивската митрополия. На северната врата на храма върху малка мраморна плочка, взидана в мраморна рамка на вратата, е издълбан надпис на български, който свидетелства, че строежът на църквата е започнал на 26 април 1844 г. и най-вероятно е завършил през 1845 г. Предполага се, че освещаването е станало в същата 1845 г. при митрополит Никифор на храмовия празник или по-късно в същата година на друг Богородичен празник.

По време на църковно-народните борби за независимост църквата „Св. Богородица” изиграла изключително важна роля. На 25 декември 1859 г., в деня на Рождество Христово, тогавашният Пловдивски митрополит Паисий заедно с поп Златан, председател на храма, отслужили тържествена Света Литургия, за първи път на български език. Това било първото голямо постижение на българите от Пловдив в борбата за църковна независимост. След службата митрополитът официално оповестил, че неговото паство се отрича от Цариградския патриарх, поради което избухнал скандал в града, а митрополит Паисий бил заточен на Света Гора, после в Ченаккале и накрая на остров Халки. На 30 април 1871 г. бил проведен Първият църковно-народен събор в Цариград, на който освен 60 свещеници участвали и 200 миряни. Изпратена била и делегация до Високата порта с официални искания за църковна независимост и тогава бил подписан акт за отделянето на Пловдивската епархия от Цариградската Патриаршия. През 1870 г. бил издаден султански ферман за учредяване на българската Екзархия, с което Високата порта официално признала автономията на българската църква, а оттам и на българската нация. През 1872 г. в град Пловдив в катедралния храм бил посрещнат първият пловдивски екзархийски митрополит Панарет. Така в Пловдив до 1906 г. съществували две митрополии – гръцка, при старата митрополитска църква „Света Марина”, и българска – при църквата „Света Богородица”.

След Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от турско робство при храма била построена и камбанария – през 1881 г., тъй като такава липсвала до тогава, и камбаните на храма били закачени на дърво, намиращо се в двора на църквата. Новата камбанария била построена по проект на чешкия инженер и архитект Йосиф Шнитер. Той бил роден през 1852 г. в село Нови Биджов, Чехия. Бил именит архитект, инженер и геодезист – най–големият и самоотвержен строител, който град Пловдив някога е имал. Завършил Строителния Факултет  на Политехническия Институт във Виена, той се включил като доброволец в Руско-турската война, но още преди подписването на Сан-Стефанския мирен договор бил изпратен от командването в Пловдив. След освобождението и изтеглянето на руските войски от Източна Румелия Шнитер започнал частна практика, но по-късно същата година ( 1878 ) бил назначен за главен инженер и началник на техническата служба на Община Пловдив – длъжност, която той не изоставил до смъртта си през 1914 г. Сред най-известните сгради, проектирани и построени от него до 1885 г., била и камбанарията към катедралния храм „Света Богородица”. Тя била издигната над западния вход на катедралата и била построена в стил руски класицизъм. В този си вид тя се е запазила и до днес. По своята същност тя представлява голяма триетажна кула, поставена върху четири стълба, свързани помежду си с големи арки, купол на камбанарията и четири камбани. Те били дело на Лазар Велеганов от Банско, който като се преселил в Пловдив построил леярница и  отливал  камбани. На една от камбаните има надпис, който гласи, че тя е подарена на църквата в памет на Хр. Иванов от Пловдив, 25 декември 1895 г. Най-голямата също има надпис, който показва, че тя е подарена в памет на освободителя Александър Николаевич ІІ през 1909 г. Другите две камбани нямат надпис и навярно  едната от тях е тази, с която Лазар Велеганов посрещнал освободителите и генерал Гурко на 4 януари 1878 г.  На западната фасада на камбанарията е поставен надпис с месингови букви: „Въ Память Освободителямъ”, с който пловдивското население я посветило на великия подвиг на руските воини, освободили града от турско робство на 4 януари 1878 г. под командването на генерал Гурко. В чест на това събитие на същата дата в храма бил отслужен и благодарствен молебен, на който присъствал лично генерал Гурко с цялата си свита.

Самата църква е с размери 32 м на 17 м. Тя представлява трикорабна базилика, на която  средната част (наос) е разделена на три кораба от два реда по шест колони, завършващи с пищни капители в стил барок, свързани една с друга посредтством арки. Има също една олтарна абсида и притвор. Църквата е без купол поради съществуващите по онова време ограничения за християнските храмове. В западната й част се намира притворът, а на изток е светият олтар. В западната част на наоса се намира и емпорията или т. нар. балкон с дъговиден парапет, известен още като женско отделение. Средният кораб е широк колкото двата странични и е по-висок от тях, с размери 11 х 9 м. И трите кораба са сводести и са под общ седловиден покрив.

Иконостасът бил изработен от дебърските майстори резбари Андон и Димитър Станишеви в стил ампир, т. е. с малко, но едри резбовани елементи, които били апликирани върху основата. Този стил тогава бил, както се казва „на мода”. Иконостасът е с размери 14,30 х 3,75 м. В резбата преобладават растителни мотиви – рози, грозде, листа, маргарити, венци от дъбови клонки. Иконите на иконостаса са дело на Никола Одринчанин. Под царските икони в медальони били изписани свещени образи и библейски събития. Станислав Доспевски е автор на царската икона на Пресвета Богородица с Младенеца Иисус от иконостаса, която той нарисувал през 1875 г. специално за големия си приятел и съмишленик Найден Геров – руски вицеконсул в Пловдив по онова време. Когато изписвал тази икона, авторът имал основната цел да я подари на Найден Геров, за да бъде поставена в параклисния кът на къщата му на улица „Съборна” в Стария град. Той изобщо не подозирал, че след време тази икона ще се превърне в изключителен шедьовър на българското възрожденско изкуство, за каквато се счита днес. По-късно иконата била подарена на храма от Мария Найден Герова. 

Негова е и иконата на Иисус Христос, която датира от 1876 г. Иконата,  именувана „Архангелски събор” е близка до византийската живопис, характеризира се със строги лица и тъмни тонове. В долния ѝ край се чете надпис: „1836 Димитър Хр. Зограф”. Това показва кой точно е автор на иконата и кога тя е изписана.

Архиерейският трон е дело на пловдивския резбар Иван Манов,  работил в Пловдив през първата половина на ХХ в. И тук, както при иконостаса, в резбата са пресъздадени същите растителни мотиви, също има и ангелчета с корони, гълъби и др. Певницата е осемстенна, с инкрустирани бели костени частици. Пловдивският резбар Стоян Петров Кюстебеков през 1967 г. изработил два еднакви кивота за храма с резба в стила на иконостаса.

През 1952 – 1953 г. по инициатива и с благословението на тогавашния пловдивски митрополит Кирил, по-късно Патриарх Български, църквата „Света Богородица” била изографисана от професорите Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов и Васил Захариев. Кожухаров и Гюдженов били възпитаници на Парижката академия за изящни изкуства и отговаряли за стенописите, а Захариев усъвършенствал таланта си в Академията в Лайпциг. Той пък бил отговорник по декорацията на храма. Заедно с тях работили  и други видни пловдивчани като Златю Бояджиев и Димитър Куманов. Благодарение на тяхната съвместна дейност църквата била изографисана с ликовете на видни български дейци, дали своя принос за църковната независимост, като митрополит Методий Кусев, Натанаил Пловдивски, Иларион Ловчански, Панарет Пловдивски, Паисий Пловдивски, Екзарх Антим І, Екзарх Йосиф, Авксентий Велешки, епископ Иларион Макариополски и на родолюбивите  българи – Драган Цанков, Стефан Богориди, Гавраил Кръстевич, П. Р. Славейков, Тодор Бурмов, Йоаким Груев и др., които заедно с духовенството също посветили живота си за независимостта на българската църква. Орнаментите не били правени по шаблон, а поотделно. Използвани били основно плетеници, лозници, древнохристиянски символи и др. В това отношение църквата се характеризира с изключително изящество.

В чест на 2000-та годишнина от Рождество Христово храмът е цялостно реставриран и възстановен.

Как ще бъде отбелязан днес храмовият празник четете в Под тепето.

 

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив кани пловдивчани и гости на града на поредния концерт на Духов оркестър – Пловдив, с диригент Николай Гешев. Музикалното събитие с вход свободен е тази събота – 15 август от 18 часа в Цар Симеоновата градина до Виенския павилион.

Всяка събота вечер през месеците юли и август с изпълнения на популярни класически произведения и евъргрийни се изявяват различни формации в Цар Симеоновата градина, каквато е била традицията в града още през миналия век.

,Духов оркестър –Пловдив  с ръководител Николай Гешев е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града. Градският духов оркестър е емблематична формация за Пловдив в продължение на 40 години. Оркестърът е закрит през 2000 г. поради липса на средства за издръжка, но през 2007 г. са направени постъпки за възстановяването му и оттогава той отново радва пловдивчани с богатия си репертоар и прекрасно звучене. Духовият оркестър, както и Биг Бенд Пловдив са двете формации, които традиционно участват във всички градски тържества.

Цар Симеоновата градина, с много дървета, с огромни и красиви корони, фонтаните и езерото с Пеещите фонтани, които през лятото привличат хиляди пловдивчани и гости на Пловдив е едно от любимите места за отдих на пловдивчани и в миналото, и днес.

Страница 1 от 1737

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…