Super User

Super User

Понеделник, 26 Май 2014 03:00

КУЛТУРЕН АФИШ

 
     
 
     
 
     
   

Стартира изграждането на Проект 0 в Капана. Той предвижда двойна огледална стена, която ще пресече много прецизно перпендикулярно улица Златарска, следвайки всички архитектурни извивки. Днес детайлите на идеята представиха авторът на проекта Кирил Кузманов и кураторът Владия Михайлова.С него бяха запознати и хората от квартала, които с интерес очакват появата на огледалната стена край домовете си.

Проектът стартира преди 4 години. Той е част от платформа за това кое и как се появява в публичното пространство, защо се появява, какви са отделните роли и взаимоотношения на художника, на институциите, на гражданите. Все важни въпроси, особено след нашето настояще, с една голяма въпросителна- до колко е възможно и невъзможно да се реализира един такъв проект с абсолютно хоризонтална структура. Некомерсиален проект, който се изгражда от самото пространство и от хората в него. Остава след себе си поле и пространство за други неща. Временното експониране за 10 дни е много важно, казва авторът Кузманов.


Работата му стартира през пролетта на 2010 година.От  юни същата година беше представен с изложба в галерия Сариев в рамките на Фонд Млади автори. Тогава Владия Михайлова беше куратор и по нейна покана всъщност откликнах за работа в тази платформа и това беше моето предложение за участие. От тогава това, с което се променя проектът, е трупане на съдържание. От една страна заявяването на всички тези 50 фрагмента. Това, което се променя е свързано със съдържанието, което е свързано с изложбите, представянията и отворените дискусии, които са правени за проекти в Капана. В този смисъл проектът сам по себе си е една платформа, която трупа и генерира съдържание, казва Кирил.


Идеята на проекта е събирателност на гледни точки от хуманитарна аудитория. Средата и качеството на средата, в която ние живеем, е свързана с качеството на комуникация, която имаме. Яснота на това кой какви позиции има в този процес, казва Кузманов. И вмята, че през 2010-та година е нямало такъв фокус и интерес в Капана, какъвто има в момента.


Кирил КузмановПредставяме мащабна конструкция с около 6 хиляди килограма общо тегло, 120 кв. м. площ, с размери 10, 40 на 5, 20 м. Появяването на едно такова произведение в публичното пространство е доста сериозен ангажимент, пълен със съвместна работа - конструктори, инженери, минаване по всички необходими пътища, които са в синхрон с нормативните уредби, законодателството в страната и общината, които са свързани с изискванията за това, тази работа да бъде представена и инсталирана, казва авторът.
И пояснява още, че изследванията, които са направили са свързани с това как Капана се е развивал през времето. Хора, които по различен начин са взимали отношение за това как се е променял или би се променил кварталът. Говорили сме с архитекти, историци, урбанисти, художници. Какъв е бил статутът му през 2010 година и сега. Защото и сега има паркирани автомобили, но тогава бе пълен с такива . Съществуването му беше като черна дупка в центъра на Пловдив без много ясна концепция, бриколаж от различни периоди, стилове, изоставени, работещи пространства, разкрива разликите в квартала само за период от 4 години той.


Какво е Капана? Какво би могъл да бъде? Това беше публично зададен въпрос още през 2010 година. Но какво би могъл да бъде отдолу на горе, какво хората могат да видят в Капана?  Не какво политиката може да види. Самите хора какво искат. Огледалната стена, която ще се случи с фрагментите от Проект 0 дава една такава възможност хората да се видят в града. Да помислят какво биха искали да видят в това пространство. Едно е само да минаваш- тогава си само очи, гледаш навън, а скоро ще видиш и себе си в града. Това е психологическия момент, който очаквам основно в тази работа на Кирил. Която и за него е уникална среща. Проект 0 е художествен проект, не е мениджърска инициатива, която включва събирането на хора. Не е фестивал. А художествен проект, в който логиката на случване беше това - двойнатa огледална стена да бъде създадена чрез предварително заявяване на отделните фрагменти, казва Владия Михайлова.

Предстои изграждането и откриване на проект 0 в Капана. Предвидена е и паралелна програма с документална изложба, която ще представи целия процес на реализиране на проекта, представяния, отворени дискусии, изложби. Ще има една международна конференция за град и публично пространство.

От 3 до 73- годишни прекосиха целия град на колело

Стотици колоездачи превърнаха града в гигантска велоалея за четвъртия Велофест Пловдив. Близо 700 велосипедиста се набраха на педалите точно в 11 ч., за да се слеят в километричен лъч, който заля основните улици и булеварди под тепетата в масово шествие, продължило рекордно дълго- точно 60 минути. Десетки пътни полицаи и униформени с мотори от звено Сигма ескортираха с огромно удоволствие вело морето, блокираха големи кръстовища и осигуряваха коридор на колоездачите в двупосочните улици и булеварди, за което всички много им благодариха. От 3 до 73-годишни се включиха в най-многолюдния и най-дълъг парад на колела в Пловдив. Градски и маунтийн байкове, беемхиксъри, бегачи, детски колелца и дори уникални чопъри демонстрираха, че градът ни е прекрасен за колоездене. По пътя двуколесното множество бе подкрепено с аплаузи от пешеходците и с клаксони от шофьорите, които макар и блокирани от събитието се забавляваха искрено. Шествието стартира точно в 11ч. от Братската могила, мина успоредно на ЖП линиите до Марица, качи се на моста на ВИХВП, пусна се по булевард България до колелото на Панаира, мина по моста на водната палата, до Чифте баня, вля се по Шести септември, после по Руски и финишира точно в 12ч. в Цар Симеоновата градина.

Активностите във Велофест Пловдив продължиха с кинопрожекции. Следобед има екстремно каране във Велопарка зад Братската могила, а по тъмно е предвидено вечерно каране със старт пак от там точно в 19ч.

 

Назначили Димитър Киров като чистачка в Проектантска, за да участва в разработката на визията на квартала

Живеем във времето на анонимната архитектура, затова стойността на кътчета като Капана се увеличава всеки ден, коментира арх. Величко Куртев


Миналото на Капана е пъстро като самия квартал. Архитектурният ансамбъл е минал и през добри, но и през лоши времена. Едни са искали да го унищожат, други са успели да го съхранят, а пожари и земетресения са взимали своето през десетилетията. Спокойно можем да обявим, че спасителите на района и негови закрилници близо 3 десетилетия са архитектите от Колектив Капана, благодарение на които тогавашната местна власт се отказва от намеренията си да срине архитектурното бижу. Идеите през 70-те години били на мястото на квартала да се появи гигантски Shopping Centre. Това припомни част от Колектив Капана, който участва в първата тематична дискусия за миналото, настоящето и бъдещето на градската зона.


Взимат на мерник района през 1968г., когато стартира международен конкурс за модернизация на центъра. В Пловдив дефилират с проектите си куп мастити архитекти. Дори е имало нещо като браншова манифестация, в която проектанти набивали крак по центъра с макетите си в ръце. Процесът по детайлните планове и отчуждаването на имотите продължава по-дълго от предвиденото обаче, което на практика спасява и квартала. ЮНЕСКО подхваща темата за опазването на световното архитектурно наследство, а арх. Антоанета Топалова пуска статия за спасението на Капана. Което променя ситуацията. По това време вътре в самата Проектантска се сформира и Колектив Капана. През годините се допитваха до нас по ред въпроси относно квартала. Например искаха да се пожертва петно за голям паркинг- не го дадохме, спомнят си архитектите Топалова и Величко Куртев. Имало е идея за изграждане на друг, по малък търговски комплекс с гараж за 500 коли. И това, за щастие, не се случва. Поставете си цели, млади хора, и не се отказвайте, посъветва младите архитекти на срещата Топалова.


В Колектива влизат много проектанти, които се залавят със задачата да превърнат квартала във великолепно място. Концепцията за района е страхотна- пешеходна зона за занаяти, търговия, култура и обитание. До голяма степен се припокрива и с днешната. По това време в Капана живеели около 3 хиляди души. Времето- началото на 80-те години. След отчуждаването, на което много от жителите на квартала се радвали, тъй като битовите условия в къщите не били никак добри, държавата става едноличен собственик. А планирането за онова, което трябва да се случи в зоната, било изключително акуратно- тази площ е за хранителни стоки, тук ще има фризьорски салон с четири стола, там- работилница. Разработвала се е сграда след сграда. Имало е предвидена площ дори за дюнер, което е звучало изключително екзотично в онези години. Примерно- за магазин Валентина са били предвидени 5 по-големи къщи в една от зоните на Капана. Имаше концепция, разказа Величко Куртев. Който тогава проектира Клуб за запознанства на Железарска и Кожухарска. Помещението е живо в онзи му вид от части и до днес. Идеите за благоустрояване били много и все супер качествени. Архитектите работили с голяма част от пловдивските художници по визията на Капана. Имало идея всяка от занаятчийските улици да изглежда тематично с помощна на творците от сферата на изобразителното изкуство. Като например Златарска да блести в златно, Железарска- акцентът да е в метала. В екипа са влизали хора като Димитър Киров, Бояджана и много други. Самият Ди Киро бил назначен като чистачка в Проектантска, тъй като трябвало да се води на щат там. Желанието ни бе да се използват само естествени материали. Но нещата не били докарани докрай, а идеите- заметени под нечий килим. Колектив Капана съществува до средата на 80-те, когато шефът на проектантската организация арх. Сапунджиев, е освободен.


С промените идват и хаосът и незаконните намеси в квартала. Това, което започва да се строи, не почива на концепцията, по която е работил Колектив Капана. Истината е, че трябват правила и те трябва да бъдат спазвани. Реституцията и частната собственост спасиха квартала от разширяване на уличките и бутане на сгради например, но пространствената характеристика мутира. Така през 1995г. създадохме правилник за управление на Капана. Сега такъв няма- той още тогава бе забутан. Тъй като не бе удобен и нямаше желание. Същото се отнася и за идеите ни от по-ранния период за благоустрояване на квартала- те отдавна бяха закътани дълбоко в нечие бюро. Не знаем дали документално са живи, тъй като се намират в архивните на Проектантска. Ако те са оцелели там единствено археолог може да влезе, отбелязват с чувство за хумор архитектите.

Кварталът ту замира, ту заживява отново. Сега отново е в Ренесанс. Трусовете на епохите засега са преодолени. Ред е на новото начало. Живеем във времето на анонимната архитектура, която не оставя ценности. Затова и стойността на архитектурни кътчета като Капана се вдига ежедневно, заключи арх. Величко Куртев. 

СТРАТЕГИЧЕСКИ СУРОВИНИ

Във времето, когато се е реализирала концепцията на Колектив Капана за квартала, архитектите са се сблъскали с интересен проблем. В подмяната на част от витринните дограми на сградите в градската зона те са имали право да ползват само метал и винкел като материал. Дървените и алуминиевите дограми са били стратегически и са се ползвали само по министерства и партийни сгради. Тук- таме хора с връзки успявали да се докопат до безценното дърво или алуминий. На това се дължи и сериозното присъствие на метални дограми по много от сградите в Капана и центъра въобще. 

Десет дни в края на юни превръщат града в балканска столица на дизайна

Наред с професионалния форум и творческите работилници, отворените пространства за лекции, дискусии, филми и книги, специалната детска програма и емблематичните партита, международният фестивал за дизайн и визуална култура  ONE DESIGN WEEK (20. 06 - 29. 06. 2014 г.) ще представи в Пловдив 10 паралелни изложби. Зад тях стоят имената на български и чуждестранни артисти с трайно мястото в историята на съвременния дизайн, създатели на тенденции и течения в областта на визуалните изкуства, както и представители на най-младото поколение творци. 
Изложбата BRAVOS показва някои от най-характерните образци в испанския продуктов дизайн от първото десетилетие на XXIви век. Каймакът на амбициозната съвременна испанска школа, добила известност като една от най-бързо развиващите се в Европа, ще бъде представен в работите на 21 млади дизайнери. BRAVOS гостува в Дружеството на пловдивските художници между 19ти и 29ти юни 2014г.


На същото място съвременни китайски дизайнери, членове на Международния графичен алианс/ Alliance Graphique Internationale (AGI), представят азиатските тенденции в графичния дизайн чрез над 40 постери от постоянната колекция на музея в Шензен. Изложбата ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН КИТАЙ ще бъде открита на  21ви юни.
Баня Старинна ще бъде домакин на ДИЗАЙН ОТ АВСТРИЯ. Експозицията включва близо 70 творби на различни автори - реални продукти, историята на създаването им и награждавани проекти от сферата на комуникационния дизайн. Това е една среща със съвременния австрийски дизайн не само като продукт, но и като увлекателен процес с изненадващи източници на вдъхновение. 


Животът, талантът и творческите търсения на Вико Маджистрети, легендарен представител на италианския мебелен дизайн от средата на ХХти век, са фокус на изложбата SVICOLANDO. Прототипи на Маджистрети са част от постоянните колекции на най-престижните световни музеи. Пловдивската публика може да научи повече за изумителната му кариера в Градска художествена галерия Временна експозиция на 21ви юни.

Вероника Буриан от Чехия и аржентинецът Хосе Скайоне са основателите на мултинационалното студио Type Together, което се включва в програмата на ONE DESIGN WEEK с изложбата ОТ КОНЦЕПЦИЯТА ДО READER 2.0. В нея авторите разказват процеса на създаване на нови семейства шрифтове – от движещите креативни сили зад съвременната типография до комерсиализацията на шрифтовете и масовата им употреба.  След съзадването си през 2006г., Type Together се сдобиват с абонамент за Европейските награди за дизайн/Ed Awards. Студиото е носител на няколко престижни приза за дизайн и типография, както и на редица награди от големи международни конкурси. Тяхната изложба ще бъде подредена в Балабановата къща, а Вероника и Хосе ще се срещнат с българската публика по време на  форум. .

Български възпитаници на Европейския институт по дизайн/ Instituto Europeo di Design -   реномирана международна мрежа за следдипломна квалификация в областта на творческите индустрии (мода, дизайн, визуални комуникации и др.), базирана в Милано  -  представят плакатна изложба на свои проекти. МЛАДИ КРЕАТИВНИ ХОРА РАБОТЯТ представя 20 от най-добрите проекти в областта на промишления и интериорен дизайн, компютърната графика и анимация. Домакин на изложбата е U P.A.R.K Gallery.

Кино „Космос“ ще бъде домакин на кураторския проект на Кирил Златков ТРИ ЛЮБИМИ.  В него 25 графични дизайнери и визуални артисти са поканени да интерпретират три любими свои литературни, филмови или музикални произведения. Резултатите са изненадващи и очакват публиката си между 20 и 29 юни.
След фурора на късометражния Gloria Viktoria и попадането му във финалната селекция за Оскар през 2013г. аниматорът Теодор Ушев развива успешно таланта си на   графичен дизайнер и илюстратор.  Базиран в Канада, но с живот, разпръснат на няколко континента, Теодор пътува непрекъснато като участник, гост или лектор в над 20 университети и международни фестивали. В Пловдив неговата „Теорема на завръщането“ ще бъде разяснена в рамките на лекция във форума на ONE DESIGN WEEK 2014, както и в едноименната изложба с авторски плакати, отворена за посещение 20 юни  2014 г.

Сборна изложба на съвременен български продуктов дизайн ПАРТИДА 4 очаква своята публика в Тютюневия склад, а виртуалният СОЦМУЗ  е натрупал богата колекция от български филмови плакати, които представят родните постижения в графичния дизайн преди 1989г. Той ще бъде на разположение през десетте дни на фестивала.
Вече трета година DESIGN WEEK прави отворена покана към всички автори, свързани със съвременния дизайн, които искат да станат част от фестивала. От 2013г. поканата е отправена и към дизайнери извън България. За изложбата ОТВОРЕНА ПОКАНА творческият екип е подбрал седем проекта по темата на тазгодишния фестивал - НОМАД, които варират от рисунки и оригами до инсталации и хитри мебели за сядане. В кино „Космос“, всеки фестивален ден.

За втори пореден път ще се играе моноспектакъла "Любовта не може просто да отмине", който е част от проекта на Радослав Гизгинджиев - "ЛЮБОВ". Представянето е тази вечер в клуб Библиотеката от 19:30 часа.
Миналият месец премиерата се състоя на същото място и предизвика буря от емоции сред пловдивската публика. Актьорът Симеон Владов, известен като носител на ИКАР за „Златен глас“ ще се превъплъти в заможен брокер, който се завръща от чужбина в родния си град. Една съвременна история ще се превърне в мистична приказка, която ще размие границата между настоящето и миналото. Сценарият и режисурата са на автора на романа РАЙ - Радослав Гизгинджиев.
Завръщането в дома. Миналото, което изглежда безвъзвратно изгубено. Любовта, която подмладява. Вятърът, който ще преобърне времето и ще изпише с цвят от череши, че любовта не може просто да отмине.
Този моноспектакъл е част от проекта Любов, който включва още две представления – Тук ли си?, което се изпълнява от звездата на ВИП Брадър и певицата на хитовия HYPERSONIC– Йоко Захариев и „Моето име“, в който играе пловдивския млад актьор – Стефан Иванов.
„Тук ли си?“ ще се играе отново в Пловдив на 22 май, а „Моето име“ – 27 май.

За втори пореден път ще се играе моноспектакъла "Любовта не може просто да отмине", който е част от проекта на Радослав Гизгинджиев - "ЛЮБОВ". Представянето е тази вечер в клуб Библиотеката от 19:30 часа.
Миналият месец премиерата се състоя на същото място и предизвика буря от емоции сред пловдивската публика. Актьорът Симеон Владов, известен като носител на ИКАР за „Златен глас“ ще се превъплъти в заможен брокер, който се завръща от чужбина в родния си град. Една съвременна история ще се превърне в мистична приказка, която ще размие границата между настоящето и миналото. Сценарият и режисурата са на автора на романа РАЙ - Радослав Гизгинджиев.
Завръщането в дома. Миналото, което изглежда безвъзвратно изгубено. Любовта, която подмладява. Вятърът, който ще преобърне времето и ще изпише с цвят от череши, че любовта не може просто да отмине.
Този моноспектакъл е част от проекта Любов, който включва още две представления – Тук ли си?, което се изпълнява от звездата на ВИП Брадър и певицата на хитовия HYPERSONIC– Йоко Захариев и „Моето име“, в който играе пловдивския млад актьор – Стефан Иванов.
„Тук ли си?“ ще се играе отново в Пловдив на 22 май, а „Моето име“ – 27 май.

С концерт в "Петното на Роршах", Миро Морски посрещна 41-вия си рожден ден. Лудата жаба пристигна в белия ресторант на клуба с вкусна торта и почерпи приятелите си за празника, веднага след чека преди шоуто.

Новият вокалист на ОРАТНИЦА се забърка в акустичен джем с Миленита. Заедно с тях на сцената се качиха кавалджията Християн и Бъни с неговия перуански кахон.


Познатите песни на девойката с най-сините очи в родната музика, звучаха по съвсем друг начин. Главни виновници за това се оказаха момчетата от ОРАТНИЦА, прибавяйки своя етно фюжън стил, за да станат парчетата някак по-фънки и джази. Небрежният стил на Миро и Миленита, смесен с фолклорния зук, спечелиха публиката в клуба и усещането за съвършенство се настани трайно, до самия край на свирнята.

Страница 1 от 2

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…