Print this page

Приключенията на Алековият Бай Ганьо в чужбина, в политиката и издателския бизнес ще забавляват зрителите в комедията „Г-н Балкански” на 24 юни в кино „Орфей. Сценичната версия на Бина Харлампиева за похожденията на националния ни „герой” е може би една от най-добрите, правени досега. В образа на Ганьо Балкански досега царстваха Георги Калоянчев и Николай Урумов, а сега короната поема Герасим Георгиев-Геро. „Г-н Балкански” спечели 2 награди за постижения в комедийния жанр – Златен Кукерикон 2013 за главна мъжка роля на Герасим Георгиев – Геро и Златен Кукерикон 2013 за режисура на Бина Харалампиева.
Смешните скечове започват още от първата миниатюра на спектакъла. Удоволствие е да гледаш как Бай Ганьо и компания (Гочоолу и Дочоолу) заедно със студента Иван Бодков (звездата от „Възвешение” Бойко Кръстанов) пътуват с влак до Виена, как търговецът на розово масло гостува на Иречек, а после и на Бодков в Прага, как се запознава с чехкините - Марженка (Лилия Гелева) и нейната майка (Мариана Миланова). Как започва да издава вестник и прави от Бодков депутат.
В „Г-н Балкански” Геро е наистина в стихията си, а Бойко Кръстанов с кръглите очила, студентска куртка и барета е неузнаваем. Доста път е извървял от Дани в „Стъклен дом” . Вежен Велчовски влиза в образа на вироглавия македонец (Данко Харсъзина), Александър Хаджиангелов напълно съотвества на Дочоолу, както и Светослав Добрев (Гочоолу). Доайенът Стефан Мавродиев играе Иречек.
„Бай Ганьо носи и изразява детската възраст на националните ни недостатъци. Днес той е пораснал и е много по-коварен и неразпознаваем. Затова можем да благодарим на учителите му, по-опитните европейски нации. Но това не ни освобождава от задължението да се вглеждаме критично в себе си.”, споделя  Бина Харалампиевa.
Билети за „Г-н Балкански”  се продават на касата на кино „Орфей”, на касата на Драматичния театър и в Билетницата в Мол Пловдив.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…