Два дни балканска музика ще звучи на Братската могила, Хаджи Хасан махала, Руския пазар и ЖП гарата

 

Рок, джаз и пънк музика на живо ще звучи в летния уикенд на 24-и 25-и август на четири емблематични места в града. Вълна от нова балканска музика ще звучи на импровизирани сцени на Братската могила, Руския пазар, Централна ЖП гара и Хаджи Хасан махала от специално формираната за концертите група Horz.

 

Колективът на Horz събира млади таланти от Сърбия, България, Италия, Испания и Израел през 2018-а. Година по-късно Лав Ковач (трайбъл ритми), Алберто Миорин (китара), Предраг Окилйевич – Педжа (саксофон), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Димитрие Яковлиевич (китара) пристигат в Пловдив – Европейска столица на културата, за да се срещнат с почитателите на нестандартните музикални интерпретации и да преобразят усещанията за време, пространство и айляк.

Програма:

 

24-ти август

 

10:00 – Space Trio / LavljiDaniDima – Братската могила

 

20:00 – Хаджиоркестъра – ул. Генерал Скобелев 39 (площада на Хаджи Хасан махала)

 

25-ти август

 

9:30 – Dragon’s Fuel – битака пред Руския пазар (прекарай сутринта там, на битака се случва какво ли не) ?

 

20:00 – Zemljani / Кервиз – Централна ЖП Гара Пловдив

 

За групите

 

Space Trio – една от първите и единствени групи в България, които свирят напълно импровизационна музика. Без уговорки, без рифове, без ноти, без план, абсолютно всичко се създава на момента. Първият албум на групата е издаден в Португалия от знаменития лейбъл Creative Sources.

 

LavljiDaniDima – отново трио, подчинено на правилото да не свири писана музика, но от Нови Сад. Албумът им DIMNI LAVLJEG DANA е от най-новите издания на Horz.

 

Хаджиоркестър – оркестърът интерпретира стари градски песни, следвайки символно дирижиране. Диригентът е в основната роля на аранжор и композитор, като всичко се случва и създава на момента. Този вид дирижиране е използвано от знаменити музиканти като Леонард Бърнстейн, Франк Запа, сенегалският перкусионист Н’дайе Роуз, но най-голяма популярност печели заради Бъч Морис, който разширява неимоверно набора от знаци и жестове за интерпретация от музикантите.

 

Dragon’s Fuel – пънк-джаз, пауър-джаз, трайбъл – винаги готови за танци. Дори само да чуете Earnie Shavers или LK Sprach от едноименния им албум, за да пожелаете да видите любимата си нова група на живо.

 

Zemlijani – атмосферик-рок чедото на Horz със сигурност ще спечели много неочаквани фенове. Причината за това вероятно са тежките завладяващи мелодии, които квартетът плете в тракове, подобни на междузвездни пътни листове. Или саундтрак към пост-апокалиптична любовна антология за мрак и неон.

 

Кервиз – пловдивска банда, сформирана специално за Hillock Carnaval.

 

Зa Horz

 

През 2015 година, докато учат в престижната Prins Claus Conservatorium в Грьонинген, няколко млади музиканти от Сърбия, България и Италия се обединяват около търсенията и идеите си за творческа свобода, създавайки в Нови Сад свой независим лейбъл със свое собствено студио. Водени от желанието да променят средата в собствените си страни, пускат първия си проект през май 2018 г. Година и седем издания по-късно, Horz се заявява като един от по-интересните музикални колективи на Балканите. След натрупването на сериозен каталог от албуми на разнообразни като музика проекти, източноевропейското обединение с противоречиво име на славянски бог минава на следващото ниво – концептуални живи концерти, завладяващи света.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…