Даниела Калчева, стажант

В рамките на X Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ пловдивчани имаха честта да се потопят в магията на един зашеметяващ концерт, представен от трите грации Теодора Несторова, Теодора Атанасова и Маргарита Илиева в петък вечер.

Точно преди старта на концерта имахме възможността да поговорим лично с трите дами. Те споделиха някои лични истории, за това как са се запознали с музиката и впоследствие, как именно общата им любов към нея ги е събрала на едно място, за да сътворяват приказки по ноти, като тази, на която публиката се наслади.

Теодора Несторова от малка се занимава с фигурно пързаляне и свири на пиано. Състезателната ѝ кариера стига категория „юноши и девойки“. Но в един момент страстта към пързалянето е изместена с любовта към пеенето, а колкото до пианото, тя самата признава, че предпочита да използва гласа си като инструмент. Сега фигурното пързаляне е нещо, което Теодора Несторова прави като хоби и за забавление, когато не е на сцената и не пее. Именно нейна е била идеята за направата на подобен концерт.

Теодора Атанасова също признава, че първо е свирила на пиано, но нещата са се стекли така, че е трябвало да избере друг инструмент. Тя споделя как преди никога не си е представяла да свири на виолончело. Още на първия си урок, обаче, щом чула звука на този забележителен инструмент, любовта ѝ към него се зародила с пъривя акорд.

Пианистката в групата – Маргарита Илиева дори се пошегува като вметна, че пианото е доста труден инструмен и както изглежда, то има силата да откаже почти всеки от себе си. Колкото до произведенията в програмата – Маргарита сподели мнението си, че всяко едно от тях има своята трудност в различен аспект –  някои са трудни заради техничността, с която трябва да се изпълняват, други заради емоционалността им, а трети – ансамблово.  Но това не попречи на музикалното вълшебство да се случи.

Трите дами сътвориха една неземна приказка, а публиката остана във възторг от ангелския глас на Теодора Несторова и магическите звуци на пианото и виолончелото на Теодора Атанасова и Маргарита Илиева.

Концертът бе разделен на две части. В първата преживяхме с наслада 5 стихотворения на руската поетеса Анна Ахматова, пресътворени в пленяващи песни върху композиции на Сергей Прокофиев. До края на първата част от концерта бяха изпълнени и произведения от чешката композиторка В. Капралова и полския композитор и пианист К. Шимановски.

Втората част на концерта продължи с  6 песни от Ахматова (за сопран и виолончело) по музика на английския композитор Джон Тавенер. Концертът завърши с невероятното изпълнение на трите грации заедно на 3 песни за сопран, виолончело и пиано по композиции на Б. Танева.

В края на концерта трите момичета поднесоха букет и искрените си благодарности на организатора на събитието Мила Павлова-артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, благодарение на която, момичетата имаха възможността да докоснат сърцата на всички присъстващи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…