Общо шест представления ще провокират да се замислим за различни социални проблеми от днешния ни живот в тазгодишното издание на „Театър на отговорността“. Фестивалът за сценично изкуство ще се случи между 1 и 7 октомври в Пловдив на няколко сцени в целия град. Откриването на фестивала е на 1 октомври от 19 часа в Тютюневия град с документалното представление „Каквото остава“, създадено от студиото за документален театър Vox Populi и екологичното сдружение „За Земята“. Представления са предвидени на сцената на Драматичния театър, в Търговската гимназия, Пловдивския университет, къщата на Георги Божилов - Слона и др., а съпътстваща програма ще има в клуб „Фарго“ с няколко партита, както и в Скобелевата къща с изложба на Георги Божилов – Слона. Освен спектаклите, ще се проведат и две работилници за съвременния театър и сценични изкуства.

Акценти в програмата са две от представленията в алтернативното пространство за култура The Space. На 3 октомври театър „Реплика“ ще гостува с документалния спектакъл „САМ И“. Той е посветен на хората, които живеят сами в своите населени места. Спектакълът ни среща с десетки хора, които са избрали или им се налага да не чуват друг човешки глас с месеци. Той се базира на интервюта, събрани в над 30 села в Стара Планина, Родопите и северното черноморие. Автори на спектакъла са Боряна Пенева и Милко Йовчев. В него се използва т.нар. техника „Вербатим“, в която текстовете от интервютата се представят дословно. „САМ И“ ще се играе на 3 октомври от 19 часа в The Space – на Главната улица срещу Халите.

Другият спектакъл, който ще се случи там е „Делфинът, който ме обичаше“ от полската трупа „Колектив 1а“. Той ще разкаже уникалната история за странният експеримент, в който учени са опитали да осъществят комуникация между човек и делфин. В продължение на шест месеца през 60-те години в лаборатория в Карибите млада жена е живяла с делфина Питър, с който освен, че са играли, заедно са учили английски език. Вярва се, че след края на експеримента делфинът, чувствайки се изоставен, се е самоубил. Фестивалът е носител на награди от Германия. Той ще бъде представен на 7 октомври от 19:30 часа.

Подробности за програмата на фестивала – от фейсбук събитието ТУК.

снимка към спектакъла САМ И на Театър "Реплика"

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…