Село Лесичово, което се намира на 20-ина км от Пазарджик, става домакин на симпозиум по скулптура от днес. В следващите десетина дни – до 2 октомври ще се проведе Второто издание на събитието „Код: Криле“. Идеята на симпозиума е  да затвърди  изявата на  млади  скулптори, които носят творчески заряд и идеи без ограничаване свободата на идея и материал, в близост до по-широка публика.

Общо 6 млади автори ще вземат участие в тазгодишното издание. Това са Александра Ангелова, Боян Иванов, Калоян Георгиев, Кирил Георгиев, Соня Радева и Станислава Иванова. Заключителна изложба с творбите на младите автори ще се открие на 3 октомври (сряда ) от 12.00 ч., в  крайпътното пространство до стадиона на  с. Лесичово. Форумът  се провежда със съдействието на програма „Дебюти“ на НФК,     Община Лесичово,  фирма STOVI group и се реализира от  Сдружение ИКАР.

Идеята за симпозиума започва от ентусиазма на една обособена творческа група от млади автори, които работят предимно в областта на металната пластика и са възпитаници на Катедра „Метал“ в НХА . Съчетанието на творческата енергия с подадената ръка на г-н Иван Петков за използване  на базата в с .Лесичово  ражда  Първото издание на Симпозиум „Код: Криле“ през м.септември , 2016 . 

Поставяйки си за цел пластичният форум да се превърне в традиция,   ядрото на групата  печели  доверието на Община Лесичово и с финансовата помощ на Програма „Дебюти“ на НФК при МК , както и с подкрепата на фирма STOVI group  днес сме свидетели на  провеждането на Второто издание на симпозиума . Участниците в него са младите  автори: 

Задачата в този форум е привлечените  автори,  да създадат скулптури от метал, които да са уникално експонирани в крайпътното пространство на с. Лесичово / в близост до стадиона/, спазвайки  цялостната  концепция за социализацията на изработените пластики  до по-широк кръг публики от жители и гости на селището.  С този проект Сдружение „ИКАР”  продължава да поощрява първите стъпки на млади автори в необятния свят на изкуството чрез предоставяне шанс за участие в творчески процес, без ограничаване свободата в избора  на идея и материал.

 Защо „Код: Криле“ ?

Крилата са символа на лекотата, духовността и възможността на човека да полети и да се издигне към небето. Израз на стремежа на душата да се издигне над човешката природа, да овладее познанието, въображението, творческата мисъл, свободата и победата.

Според древните индуси крилата изразяват свободата да оставиш земното зад себе си в резултат на съзерцанието и да достигнеш „божественото“ . В древен Египет крилатите богове били богове защитници, които обгръщали с крилата си хора, животни, стени, огради и храмове за да ги предпазят. Гърците изобразявали Любовта и Победата с крила. Платон смята крилата за символ на Интелигентността и Разбирателството. В християнската традиция  Бог предпазва човека със сянката на крилата си, а когато човек се разграничава от Бога, той губи първо собствените си крила.

Днес идеята за крилете има съвременна препратка с привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на битието. Полетът на личността в живота на 6-те пластики от метал отразява познанията и интуитивния усет на групата млади творци към формата и материала облечен в емоционалните им състояния. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…