Print this page

 

Великобритания отказа да замени животинските мазнини в новите банкноти

Някои хинду храмове и вегетариански кафенета са отказали да приемат новата банкнота от 5 паунда

Чували сте за какви ли не протести в демократичните страни, но се оказва, че жителите на съвременната монархия могат също да протестират за каквото им дойде наум. Последният драстичен пример идва от Великобритания където вегани и вегетарианци протестират срещу наличието на животински мазнини в банкнотите.

Припомняме, че Централната банка на Великобритания представи миналата есен първите си полимерни банкноти. Нововъведението бе обяснено с факта, че са по-издръжливи на изхабяване и по-трудни за фалшифициране. Още тогава се намериха недоволни. Над 130 хил. души подписаха онлайн петиция, с която призоваха банката  да спре да използва животински продукти в банкнотите, след като се разбра, че те съдържат следи от лой - от крави и овце. Така кралската банка била принудена да започне консултации по въпроса.

Междувременно някои хинду храмове и вегетариански кафенета са отказали да приемат новата банкнота от 5 паунда, на която е представен образът на Уинстън Чърчил. Историята припомни отново агенция Ройтерс днес, цитирана от Дневинк. Сайтът разказва развитието и решението на проблема с мазнините в парите.

Новите британски пластмасови банкноти ще продължат да съдържат следи от животинска мазнина въпреки хилядите оплаквания от страна на вегетарианци и религиозни групи, съобщава "Ройтерс".

Преди дни Банк ъф Ингланд обяви, че има рискове за околната среда, ако използва алтернативата - палмово масло, а освен това правителството е преценило, че такава промяна ще излезе твърде скъпа на данъкоплатците. Посочва се, че са обсъдили внимателно всички изразени от хората притеснения и решението им не е било лесно.

Единствената "мазна" алтернатива за тези банкноти е употребата на по-скъпи химикали, извлечени от палмовото масло, а производителите им не могат да се ангажират с производството им по достатъчно екологичен начин, посочват от банката.

Великобритания планира да представи новите банкноти от 10 и 20 паунда през септември и те ще са от материали като влязлата вече в употреба от 5 паунда, в която има следи от животинска мазнина.

От изявление на банката се разбира и че освен притесненията, свързани със замърсяване на околната среда, цената на алтернативата също е била фактор при взимането на решение. Промяната би добавила към разходите за отпечатване на банкнотите 16.5 млн. паунда през следващите 10 години.

В съобщението се посочва още, че кралицата не вижда финансова полза за данъкоплатците в използването на палмово масло вместо животински мазнини.

Полимерните банкноти съдържат по-малко от 0.05% животински продукти, отбелязват от банката.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…