Print this page

Преки наследници на Кудоглу посрещат гости на Пловдив в чудна къща на Иван Вазов

Принц Кубрат е отсядал в хостела- архитектурен шедьовър

Паулина Александрова

Паметник на културата се е превърнал в кътче за отдих, носещо духа на стария български бит. Това е къща за гости Мария Турдоглу, носеща името на съпругата на Атанас Турдоглу, един от наследниците на големия тютюнев предприемач и меценат Димитър Кудоглу. Невероятната сграда на улица Иван Вазов от началото на 20-ти век е и роден дом на собственика. Това е и причината той сам да се заеме с реставрирането й, тъй като независимо, че е паметник на културата и се намира на централно за града място, тя дълго време чака своето възстановяване. Освен фасадата, всичко вътре е автентично. Там чужденците могат да послушат музика на старото радио, да видят предмети от бита като менци и сервизи, както и да разберат какви са били някогашните български домове. Запазени са оригиналните подове от тъмно дърво, стените, таваните, автентичните мебели - легла, старинни гардероби и дори сандъци за дрехи. Това е много по-интересно за туристите от обикновените хотели, разполагащи с услуги и обзавеждане, присъщи на целия свят. Всичко в тази къща носи духа на 20-ти век и привлича чужденците. Може би това е и причината тук да остават и български аристократи, като например принц Кубрат, синът на Симеон Сакскобурготски.
Освен доза култура и легло за отдих, туристите се наслаждават на слънчева тераса, кафе, чай и приятелско отношение. Всеки получава туристическа карта с културните забележителности на града, както и трансфер до летище Пловдив, ако им се налага.
С времето се е наложила една интересна практика - хората, които отсядат тук, често оставят книги, в знак на признателност. След това други ги взимат и оставят свои. Така се осъществява един непрекъснат обмен, "книговрат", подобен на този от къщичките за книги.
Май Гест Руумс, или къща Мария Турдоглу се намира на ул. Иван Вазов 29, в близост до Тютюневото градче. Това е място, изцяло наситено с атмосферата и културата на миналия век, пространство за ценители и жадни за обогатяване хора.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…