Аня Петрова
Карикатура: Биляна Янкова

Вече е началото на февруари и идват великите спорове за „Св. Валентин или Трифон Зарезан”. Кое обичате повече – приятелката си или чашата с вино? Вероятно двете взети заедно, но както казват великите хора – пълно щастие в този живот нЕма. Едно е сигурно – 14.02.2015 ще остане в историята на киното, телевизията, медиите и Фейсбук, най-вече като деня, в който 50 НЮАНСА СИВО ИЗЛЕЗЕ ПО КИНАТА!

Господи, остава седмица, но вече усещам тръпките по тялото си. Нямам търпение всьо 14-годишно по планетата да си фалшифицира личната карта, за да отиде да гледа малко софт порно на кино. Големият екран си е голям екран, пък и ефектите премахват целулит и стрии, но нека не се отплесвам. Остана ли човек, който да не знае историята? Мога да ви я разкажа накратко – главната героиня някак си(неизвестно никому как) е останала девствена до 21- годишна възраст, среща човек, който си вярва, че е наясно с BDSM и той отприщва всичко животинско у нея. Разбира се, подобни сексуални желания са породени от дълбока травма в детството, защото няма как да си със здрав ум и да си kinky. Така двамата се впускат в невероятни сексуални приключения и няма да повярвате – ИМА ЩАСТЛИВ КРАЙ! Още по-накратко казано – това са мокрите сънища на една псведо-писателка, която много силно си вярва. А и да не си е вярвала, след подобен тираж кой не би се възприел като гениален? Не стига, че от фен фикшън в интернет творението й излезе напечатано, ми даже и цяла трилогия се издаде. Някой реално може ли да сметне колко похабени дървета са това? Моля ви се, това нито е хубаво за природата, нито за нормален читател, нито пък за емоционалното състояние на човек като мен, който е свикнал, че бозата е за пиене, не за четене. Вместо да се създаде институция, която да изземе всичките книги от книжарниците се прави ФИЛМ! Ама, да, защо не. След като можеш да четеш боза, със същия успех можеш и да я гледаш.

Един велик и анонимен ум в интернет се изрази много правилно: „Страх ме е, че „50 нюанса сиво” ще е най-гледаният филм за 2015”. Мен не ме е страх, а направо изпадам в паник атака и получавам пристъпи при мисълта за нещо подобно. Да, преди се е прожектирало порно в кината. Давайте и сега, лепите една червена точка и готово, но предвид голямото разнообразие на интернет никой няма да отиде да го гледа. „50 нюанса МузикатаНаКриско” е нещо, което четеш/гледаш, докато си на работа, за да осъзнаеш, че има и много по-ужасни неща на този свят от офиса и гадните ти колеги. ДА, и аз я прочетох, но работех на Слънчев бряг - имах нужда от разсейване покрай повръщащите англичани на рецепция. А сега? След  една седмица всички ще се разхождат с кожени корсети и камшици по улиците, защото е модерно, дори домашното насилие ще си има оправдание. Някой усеща ли как дИградирамИ? Разбира се, че „50 нюанса УлицатаПредБлокаТи” не ни е единствената движеща сила за нещо подобно, но пък е страхотна кулминация! Аз израснах с филми като „Смело сърце”, „Форест Гъмп” и до сега, ако ида на кино и видя, че има филм на Уди Алън, изобщо не му мисля какво и дали да гледам – ВЪТРЕ С БЯСНА СКОРОСТ. Беше хубаво. Беше...минало свършено време. Сега има ЦЕЛИ 50 нюанса боза, от която може да избирате. Това не ви ли кара и вас да получавате пристъп?

Така де, идва Св. Валентин. Разкарайте романтичната вечеря и заведете приятелката си да гледа „50 нюанса НадявамСеДаМиВържеДовечера” (да си го кажем, никое себеуважаващо се момче не би отишло да гледа този филм, освен ако няма задни мисли). Опитайте се да й бръкнете под полата, докато тя се наслаждава на филма, ако ви отблъсне – по-добре станете и отидете да пиете бира с приятели. Евентуално, ако си хвърлите кока-колата по голямото платно, останалата част от мъжката публика в залата би ви била адски благодарна.

11 comments

 • Comment Link Тинейджър и все пак възмутен Тинейджър и все пак възмутен Ное 08, 2015

  Като 18 годишно момиче, което е чело стотици фен фикове като се започне от детски любовни истории до БДСМ секс, бях разочарована от книгата преди да излезе в България. Да, вярно сюжета е изключително 'мейнстрийм' и само като прочетеш резюмето би трябвало да върнеш книгата на рафта от където си я взел, но някои автори успяват да направят добра история от типичен сюжет. Бях срещала много плювни в сайтове като тъмблр и ютуб, но понеже си падам по тези работи реших да я прочета, та да мога да я плюя без да се чувствам гузно. Пренебрегнах абсурдните цитати, които бяха изложени пред мен с цел да ме откажат да я погледна и заех английския вариант от една моя приятелка. Честно ви казвам... по-некадърно написано нещо не съм чела. Липса на каквото и да е присъствие на характер в главната героиня, невероятно беден речник и наистина разочароващо приживяване. прочетох може би 10-15 страници, просто нещо вътре в мен карайки ме да си мисля "А, може пи писането ще 'израсте" и " не може толкова успешна книга, да е толкова зле написана" стигнах чак до "В пети клас преразказите ми бяха по- впечатляващи" Не сте ли забелязали как популчрност и успех имат най- глупавите и абсурдни неща? Моге би е понеже обществото деградира, или може би е причината обществото ни да деградира...?
  Та, след невероятното си преживяване бях спокойна когато плюех книгата пред всели споменал числото 50 или думата сиво. Това е единствената книга, за която мога да кажа "Филма беше по-добър от книгата" (Не защото филма бе добър, а защото книгата просто не можеше да бъде по-зле)
  Поздрави на Преводачите и редакторите на българското издание. В Хеликона реших да прочета малко от него и поне писането беше от малко по-добре (но не и самата книга)

 • Comment Link otnovo ot Dnevnik.BG: BOZA otnovo ot Dnevnik.BG: BOZA Фев 12, 2015

  3,4/10 в ИМДБ говори достатъчно за филма, всичко под 7 е безсмислено, между 7-8 са филми за запълване на времето, а над 8 вече си струва да се гледат. Като това не важи за сериали там трябва поне над 8.5+ за да си струват

 • Comment Link alextan v Dnevnik.BG alextan v Dnevnik.BG Фев 12, 2015

  Кой пък изобщо ще се излъже да даде пари за тази боза?
  Аз като представител на нежния пол по препоръки започнах да чета книгата - на 60 стр най - накрая се отказах. Може да се чете само от любители на най-простоватите и долнопробни латино сериали.

 • Comment Link CLUTCH in Dnevnik.bg CLUTCH in Dnevnik.bg Фев 12, 2015

  Книгата е евтин еквивалент на илюстрирана детска брошура за, да речем, как работи един трактор. Евтина, празна, адски повърхностна. Боза за селски пръчки. Както казва една приятелка: след тази книга и особено след филма, всички ще започнат да практикуват BDSM, но пак ще си останат на ниво 'два шамара на три ракии и едно бързо преди мача" Изобщо, дъвка за масови тренд-маниаци.

 • Comment Link Диана Диана Фев 09, 2015

  ебати тъпата статия!

 • Comment Link М. Т. М. Т. Фев 09, 2015

  Какво ви става бе хора? Защо подценявате читателя? Защо подценявате зрителя? Защо така смело слагате етикети и заклеймявате? Защо някой , който и да е, си позволява да говори от мое име /името на читател и зрител/ да генерализира и да прави такива категорични прогнози в бъдеще време. Та аз прочетох "Любовникът на лейди Чатърли" - ах какъв скандал се вихреше при издаването и на български език. Преживях "Емануела" - в писмен и екранизиран вариант. А "Лолита"? Класика. Дъщеря ми даже не е чувала за романа, а колко Лолитки има покрай нея. Кофти подход към литературата и изобщо изкуството. Само споделям гледна точка.

 • Comment Link РосУ, РосУ... РосУ, РосУ... Фев 09, 2015

  РосУ, РосУ, какиното, радваме се, че за тебе "...филма ще е хубав и трябва да правят повече такива филми...". Както се радваме, че на цели прослойки от населението Чалгата се нрави - вкусове, няма що. Живей! Но вместо софт-лиготии ний ша си гледкаме Честен и Почтен Hard Stuff (.tube8.)

 • Comment Link Глупава статия Глупава статия Фев 08, 2015

  Много ме дразнят подобни "статии" в стил "мразя най-актуалното в момента само щото е актуално". Като не й харесва на авторката, да не го гледа. Аз също ги прочетох книгите и макар да споделям мнението й, че не е най-великия литературен шедьовър, мога съвсем просто да обясня защо са написани - пари! Много пари! По тази причина е направен и филм. Пак пари! И не виждам нищо лошо в това. И не се притеснявам да го кажа. Софт-порно било...така е. И кво от това?!? Ако не ме мързеше, щях да отида да гледам и филма и представете си, аз съм себеуважаващо себе си момиче, макар че двете според авторката взаимно се изключват. Едва ли не, светът се свършва и няма да има хубаво кино вече, щото всички ще се юрнат да гледат "50 нюанса боза". Сериозно?!

 • Comment Link Росу Росу Фев 08, 2015

  Всеки има право на избор, какво сте се разпенили...не мога да разбера хора като вас, трябва да сте по различни от останалите ли??? Не казвам че точно на 14.02 трябва непременно да отиде всяка двойка, нооо филма ще е хубав и трябва да правят повече такива филми , говорете малко за реалноста, която ви заобикаля за филм и книга сте се хванали , смешно е!!!

 • Comment Link СаГЛАСНА НАПЪЛНО СаГЛАСНА НАПЪЛНО Фев 07, 2015

  (Много изненадващо за самата мене) аз съм тоА път изцяло, напълно и изчерпателно и открай-докрай съгласна и единодушна със текста и преценката на Анння.

  ПАРИ ДА МИ ДАВАТ няма да ида да гледам, камо ли да си купА билетче за творбата - след като си има богати източници на истински действителен и съвършено безплатен, а и на моменти висококачествен хард порн като например кастингите на негово превъзходителство проф. Пиерре Уудман -виден ПОРНОЛОГ- из източна Европа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…