Бронирана витрина пази "Черното пени"

Колекционери от цялата страна показват своите сбирки в панаира

Пощенски блок за мореплаванията на Магелан на Булколекто

Първата марка в света "Черното пени" ще бъде показана на изложението „Булколекто 2014“ на Международен панаир Пловдив от 24 до 26 октомври.  Хартийката за милиони ще бъде експонирана в бронирана витрина в палата 7 при изключителни мерки за сигурност.

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена пощенска услуга е предложена през 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс. Първата марка е направена от Роуланд Хил през 1837 г., но официално е издадена три години по-късно – на 6 май 1840 година във Великоблитания. На нея върху черен фон стои портрет на кралица Виктория в профил. Образът на британската кралица останал върху всички марки, издавани в страната, до началото на ХХ век. "Черното пени" е използвана около 10 месеца и има тираж 68.8 милиона броя.

Името “Черното пени“ идва от стойността и цвета на емблематичната марка. Първоначалната й цена била само едно пени, а днес надхвърля eдин милион английски лири. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя от „Черното пени” с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение.

Днес първите британски пощенски марки са сред най-ценните в света. На търг в Лондон японски бизнесмен платил 1,35 милиона английски лири за “Черно пени” с клеймо от 2 май 1840 г., т.е четири дни преди валидирането. 2,4 милиона долара е достигнала цената на плик с "Черното пени" и клеймо от 2 май 1840 г. по време на аукцион в швейцарския град Лугано през 1991 година. Тази сума била третата по големина за филателна рядкост. През 2007 г. колекция от пощенски марки "Черното пени" бе извадена на благотворителен търг в Ню Йорк с прогнозата, че ще бъде продадена за 4-5 милиона долара. Приходите бяха предназначени за международната хуманитарна организация „Лекари без граници“.

По повод  175-годишнина на Джон Едуард Грей Съюзът на българските филателисти(СБФ) ще покаже първата в историята марка по време на „Булколекто 2014“.Петото издание на изложението отбелязва също 135 г. от началото на пощенските съобщения в България и 25 г. от основаването на Европейската филателна федерация ФЕПА, чийто президент Хосе Рамон Морено ще гостува в Пловдив. На годишнината на ФЕПА е посветен блок от четири марки на тема„История на електрическия трамвай“, който ще бъде пуснат в употреба в деня на откриването на „Булколекто“. На 150 табла ще бъдат подредени колекциите на участниците във Филателна изложба „България – Португалия“, а експонатите са медалисти от национални и международни конкурси. Проявата се организира от СБФ и Международен панаир Пловдив под патронажа на посланика на Република Португалия у нас Луиш Фераш. Ще бъде валидиран пощенски блок, представящ знаменития португалски мореплавател Фернандо Магелан.

Панаирът на колекционерите „Булколекто“ е единствен в България. Показват се сбирки от филателията, нумизматиката, бонистика, фалеристика и други колекционерски области. Участват фирми, предлагащи аксесоари,пощенски администрации, издателства за специализирана литература.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…