Осми март се е превърнал във втори Свети Валентин. Ден за купуване на скъпи букети и подаръци. Ден, от който печелят цветарите, търговците, заведенията. Но не и жените

Йоана Иванова

Мъже от 5-годишна възраст нагоре с цвете в ръка – това е обичайната гледка на днешния ден. Но ако ги попитаме какво точно празнуваме на 8 март, как ли ще отговорят? Деня на жената, вероятно ще кажат повечето без да влагат особен смисъл в думите. В съзнанието на други това винаги ще си е ден на майката, просто защото ясно пазят спомена за тържествата по случай Осми март в детската градина, когато жените дарили ги с живот са в центъра на празника. Или поне някога с разкривен детски почерк са писали „Честит 8 март, мамо“. Други пък презрително отхвърлят „тоя комунистически празник“.

В цялото това объркване около датата 8 март е добре да си припомним какво и защо честваме на нея.

Защо осми март? На тази дата през 1857 г. жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест в Ню Йорк против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Отново през март, но две години по-късно, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

В следващите години жените продължават да протестират. През 1908 г. организират шествие в Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

В България Осми март започва да се чества по предложение на Ана Маймункова. Първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот.

През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

Осми март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Той е чудесен повод да поговорим за неравноправието и проблемите на жените. 

Днес в България денят е загубил политическата си окраска и се е превърнал повод мъжете да изразят любовта  и уважението си към жените около тях – майки, баби, съпруги, сестри, дъщери, колежки. 8 март се е превърнал във втори Свети Валентин. Ден за купуване на скъпи букети и подаръци. Ден, от който печелят цветарите, търговците, заведенията. Но не и жените. Не наистина.

Защото жените не се нуждаят от специален ден, в който да бъдат глезени, уважавани, обсипвани с цветя, а на следващия отново да бъдат дискриминирани, насилвани, игнорирани.

Това, от което жените ще спечелят е обществото да започне открито да говори за домашното насилие, за дискриминацията и сексизма, за изнасилванията и престъпленията основани на пола, за феминизацията на бедността и за това, че неравноправеността на жените не засяга само тях, а е проблем на цялото общество. И то не само на 8 март.

Днешният ден е чудесен повод да си припомним, че това, което имаме днес не е даденост. Фактът, че жените в България могат да гласуват, да се образоват, да работят и да избират професията си, е резултат от нечия дълга борба. Чудесно е, че на 8 март искаме да изразим признателността си към любимите жени, но нека я изразим и към тези, на които дължим правата си. И нека не забравяме, че борбата не е свършила.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…