Капана.БГ

Капана.БГ

Константин Стойнов е завършил НХА, специалност „Мода“ през 2006 г. Оттогава работи като стилист и моден редактор в редица издания сред които и лицензираните в България: Harper’s Bazaar, ELLE, Men’s Health. В професионалното му портфолио присъстват рекламни проекти и видеоклипове. Личните му творчески търсения са в областта на рисунката и абстрактната живопис.  Негови произведения са частно притежание както в България, така и в чужбина. Има участия в няколко общи изложби в страната, като през 2020 и 2023 година експонира два цикъла, от рисунки и живопис, в пространството на галерия Spazio – София.

 

Различните, динамични и неконвенционални форми на живописта представляват особен интерес за него. Това го насочва към изразните средства на абстрактната живопис като пряко необременено от конкретна сюжетност индивидуално възприятие на зрителя. През последните години интересът на автора в областта на абстрактната живопис се фокусира върху композиции, които позволяват различна посока на експониране, което добавя различен нюанс на възприятие в контекста на личните усещания на публиката. В последните си творчески търсения той пренебрегва познатата клиширана форматност в живописта и проучва възможностите за по-голяма динамика на формата на изобразителната основа и експонирането й в пространството.

 

В своята изложба “Текстура на спомените” Константин Стойнов – Коста търси да улови в живописната материя качествата на спомените, тяхната променливост с времето, загубата на яснотата, емоционалния им заряд…  Ето какво споделя художника за изложбата в галерия Лабиринт:

 

“Цикълът от произведения е провокиран от променливата същност на спомените спрямо момента, в който са преживени и трансформацията им във времето – от конкретно емоционално изживяване към имагинерна вътрешна нереална представа. Изследването на времевия ракурс променящ представата за конкретни събития и провокираните от тях чувства логично водят до прилагането на изразните средства характерни за абстрактното изкуство. Имагинерната същност на конкретен спомен, наситен с определено лично усещане, често е поставен в конкретна рамка на възпитани възприятия, но и често именно заради своя индивидуален прочит е причината да напусне имено тази рамка. Чрез визуалния език на изобразителното изкуство това е представено чрез търсене на напластявания на различни формати притежаващи различен вариант на експониране – ротационен принцип. По този начин конкретен личен спомен променя своите нюанси на усещания. Серията от произведения са лично вътрешно преживяване споделено със зрителя чрез езика на абстрактната живопис, чиито сюжети в конкретния случай прекрачват формално границата на обичайния формат и начин на експониране на творбите.”

 

Очаква ни богатство на цветове и фактури, наслоени върху платното както спомените се трупат в подсъзнанието ни. Класическият правоъгълен формат на картината ще се завърти и сякаш творбите ще тръгнат по своя собствена нишка и ще ни водят от емоция в емоция…

 

Заповядайте на 3-ти октомври от 18 ч. за среща с художника от света на модата Константин Стойнов – Коста и неговото вълнуващо и динамично изкуство!

 

Забавни приключения с група монахини предлага днешния филм в програмата на Комедийния европейски филмов фестивал за понеделник вечер - „Мили боже!“. Прожекцията е от 18:30 часа в LUCKY Дом на киното.

 

Филмът разказва за пет монахини, които искат да съберат пари за ремонт на хоспис. Съдбата им предлага възможност да набавят средствата от награда на велосипедно състезание, в което се оказва, че конкуренция са други монахини. Петте главни героини са твърдо решени да спечелят състезанието и средствата, но има един проблем – нито еда от тях не може да кара велосипед.

 

Комедийният европейски филмов фестивал ще се продължи до 8 октомври, след което ще има и допълнителна програма. Билетите са в продажба на касите на LUCKY Дом на киното – всеки делничен ден след 16:00 часа и в почивните дни от 10:30 до 21 часа, както и онлайн на kinolucky.com. Те са на цена от 10 лева, за учащи и пенсионери – по 8 лева, а карта за 5 прожекции струва 45 лева. На сайта kinolucky.com може да се види и пълната програма на КЕФФ. Фестивалът се провежда с подкрепата на Националния филмов център.

 

 

8 изложби и куп събития предвиждат тазгодишните „Международни фотографски срещи“, които стартират в залите на Градска художествена галерия и Старинен Пловдив от 13 до 31 октомври. Ежегодният фестивал в Пловдив с 40-годишна история, който се открива винаги втория петък на месец октомври в уикенд, е наситен с фотографски активности– изложби, лекции, презентации.

 

Фотографският форум с тема „Социален топос“ ще покаже места, събития и хора с общата идея за времето и пространствата, където живеем, ще ни провокира към сравнение, съгласие или отрицание на образите, представени пред нас от артиста фотограф. Топосите – тематичното поле на изложбите – са определени от икономическите, политическите и индивидуалните човешки норми с фокус човека, живеещ във или извън тях. В залите на Градска художествена галерия и Старинен Пловдив ще бъдат показани осем изложби, които не само трябва да видим, но и да осмислим, за да почувстваме връзките на сложния визуален език на медиума фотография с нашата ежедневна реалност и съвременното изкуство.

 

Дигиталната ера даде на хората техниката да снимат буквално всичко, те снимат и споделят над един трилион снимки годишно. За жалост тази достъпна лудост на фотографирането обезцени стойността на изкуството. В преданост към фотоизкуството се провежда Пловдивският фестивал, за да се върнем към онова забравено мислене за ценността на мига и времето, когато един фотографски филм имаше 36 кадъра. За да се обърнем с лице към истинските произведения на фотографското изкуство, които така рядко виждаме публично.

 

Артистичен директор и куратор на „Международни фотографски срещи“ е
доц. д-р Никола Лаутлиев

 

Кои са акцентите на изложбите?

 

Емблематичните и романтични снимки на световно известния и всепризнат Ара Гюлер на родния му град Истанбул, неговите жители, улици и докове.

 

Изображенията като спомени, които се появяват подобно на упорити сенки в изложбата на Марко Ригамонти, видения, запазени за неопределено време.

 

Румен Койнов със силата и внушенията на живота в пристанището на град Манаус, портал и една от последните граници на цивилизацията в Бразилия;

 

Завладяващият документализъм на Владимир Василев за ежедневието на „Маргиналите“, там където има бедност и насилие, но и моменти на благодат и солидарност;

 

Райнер Ридлер с пътуването в сърцето на едно общество на стандартизирано свободно време, където реплики на най-великите туристически пейзажи са изфабрикувани в местни пространства, за да да инсценираме собствените си житейски истории;

 

„Със и без тебе“  е почит към бащата, резултат на 20-годишна работа на Магнум фотографа Якоб Ауе Собол, осемдесет фотографии, които са разказ за живота на пет континента; с уникално индивидуален и неповторимо експресивен стил на черно-бяла фотография.

 

„Световна душа“ новата мултимедийна творба на Мате Барта, „Разследване заради разследването“ или по-скоро „Наблюдение заради наблюдението“. Поредица от урбанистични пространства, гледки, които обикновено остават незабелязани в процеса на ежедневната им градска употреба;

 

Никола Михов, който преди Бъдни вечер решава да влезе в ролята на Дядо Коледа и да раздаде подаръци на възрастни и почти забравени хора. Кръговратът на живота и спомените намират продължение във фотографиите на неговата изложба.

 

Изложбите се откриват в присъствието на Якоб Ауе Собол и Сара Собол, Райнер Ридлер, Марко Ригамонти, Владимир Василев, Мате и Марк Барта, Томас Опиц – директор на галерия „Тобе“, Чагла Сарач – „Архив и изследователски център Ара Гюлер“, съветник по изкуствата на “Доуш груп”, Туана Пулак и Ясемин Йозюе от Ара Гюлер музей, Никола Михов и Филип Лхамсурен.

 

Фестивалът се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“ с подкрепата на Община Пловдив, Национален фонд „Култура“, фондация „Зингер-Захариев“ и със съдействието на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Музей „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер“ Истанбул, Институт „Лист“ –Унгарски културен институт София и галерия „Тобе“ Будапеща, Фактор БГ, Фотосинтезис, „Рамада Уиндам“ Пловдив Тримонциум, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия.

 

Програма

 

„Международни фотографски срещи”
"Социален топос" 
Пловдив, 13 - 31 октомври 2023

 

Откриване на фестивала:

 

13 октомври 2023 г. петък 18.00 ч

 

Градска художествена галерия, „ Капана",

 

ул. „Райко Даскалов“ № 29

 

Откриване на изложбите и срещи с авторите:

 

13 октомври 2023 г. петък

 

18.00 ч – 20.30 ч.

 

Градска художествена галерия, „ Капана"

 

Ара Гюлер, Турция

 

Якоб Ауе Собол, Дания

 

14 октомври 2023, събота
10.30 – 12.00

 

ГХГ „Временни изложби“

 

ул. „Княз Александър I“ №15

 

Райнер Ридлер, Австрия, 1-ви етаж

 

Марко Ригамонти,Италия. 2-ри етаж

12.30 ч – 15.00 ч.

 

Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

 

Мате Барта, Дълбока зала

 

Владимир Василев, Сводеста зала

 

17.00 – 18.00 ч.

 

Къща Хиндлиян, ул. „Артин Гидиков“ 4, Старинен Пловдив

 

Никола Михов

 

18.00 – 19.00

 

Балабанова къща

 

Музикална композиция на Марк Барта

 

11.30 – 18.00

 

Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

 

Платформа ПУК!

 

Тихомир Стоянов

 

Росен Кузманов

 

Никола Михов

 

Изложба на фотографски книги

 

15 октомври 2023, неделя

 

10.30 – 12.00

 

ГХГ, експозиция „Мексиканска графика“
ул. „Артин Гидиков“ № 11, Старинен Пловдив
Румен Койнов, Бразилия

 

10.30 – 12.00 ч.
Презентация от музей „Ара Гюлер“ Истанбул

 

ГХГ, галерия „ Капана", ул. „Райко Даскалов“ № 29

 

31 октомври 2023, вторник

 

17.30 – 19.00

 

ГХГ, галерия „ Капана", ул. „Райко Даскалов“ № 29

 

Финисаж на фестивала

 

Представяне на фотокнигата на доц. Никола Лаутлиев „Амаркорд“

 

с участие на китарен ансамбъл „Академика“ –

 

художествен ръководител проф. д-р Стела Митева - Динкова

 

 

Тази сряда, 4 октомври, от 20.30 часа, клуб „Фарго“ организира едно специално събитие, посветено на изключителния сериал „Зоната на здрача“ от 1985 г.

 

Тези, които си спомнят добре сериала със сигурност ще признаят, че той е смущавал мнозина от тях в детските години. В рамките на „Късо кино във Фарго“ в сряда ще бъдат прожектирани първите три епизода, които и днес носят същото драматургично въздействие и незабравима атмосфера.

 

В случай, че има по-млади зрители, които не са запознати, „Зоната на здрача“  от 1985г. е версия на „Зоната на здрача“, телевизионен сериал излъчван между  1959 и 1964 , създаден от Род Сърлинг.  

 

Епизодите, които ще бъдат показани в сряда в клуб „Фарго“, са началото на първото от трите възраждания на създадената от Род Сърлинг поредица.

 

Трите епизода са режисирани от Уес Крейвън („Кошмар на Елм Стрийт“, „Писък“), като първият е написан от майстора на спекулативната литература Харлан Елисън и е с участието на Брус Уилис.

 

Напомняме ви да резервирате местата си предварително на телефон: 087 720 0607.

 

Входът е свободен! „Късо кино във „Фарго“  се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.

 

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Волфганг Амадеус Моцарт

 

Точно осем дни ни делят от първото гостуване в Пловдив на изключителната пианистка  Елена Башкирова, която пристига за участие в програмата на „Европейски музикален фестивал“. На 7 октомври т. г. прочутата изпълнителка ще си партнира с музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ и големия български диригент Георги Димитров в стилна програма с творби от Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е от 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

 

Внимателно подбраната програма ще пренесе публиката в различни моменти от живота на Моцарт, за да ни покаже неизчерпаемото богатство на неговата творческа инвенция и божествено вдъхновение във всяка нота. Началото ще постави популярното Дивертименто в ре мажор, KV 136. Тази слънчева музика е създадена от 16-годишният композитор през 1772 година, по време на неговото второ турне в Италия. Искрящата виртуозност и завладяваща енергия определят характера на композицията, с която младият музикант вероятно си е дал кратка почивка от писането на големи оперни форми в италиански стил.

 

Клавирният концерт №13 в до мажор, който Елена Башкирова ще изпълни за пловдивските меломани, бележи друг етап от живота на  австрийския композитор. Точно 10 години разделят творбата от дивертиментото. През 1782 година Моцарт наскоро се е преместил от Залцбург във Виена, търсейки нови възможности и признание като  независим артист. Клавирният концерт в до мажор, KV 415 показва стремежа на гениалния майстор да избегне празната, показна виртуозност, създавайки една изискана, семпла, новаторска, но достъпна музика. Концертът е изпълнен за първи път от самия композитор точно преди 240 години в присъствието на австрийския император Йозеф II-ри. В своята музикална кариера Елена Башкирова проявява особен афинитет към моцартовото творчество, а нейните интерпретации се отличават с богатство на тембрите, изискано фразиране и стил.  Концертът №13 e част от основния й репертоар.

 

Във втората част на вечерта ще бъде изпълнена Симфония №36 в до мажор, която носи допълнителното заглавие „Линц“, заради историята на нейното създаване. През октомври 1873 г. Моцарт и младата му съпруга Констанце пътуват от Залцбург към Виена и отсядат у семеен приятел в гр. Линц. За краткия им престой в града е уреден концерт, за който обаче Моцарт не разполага с подходяща творба. Той се заема с написването на нова симфония и завършва партитурата само за 4 дни. Независимо от краткия срок музиката носи съвършенството и вдъхновението, характерни за зрялото творчество на Моцарт. Той дори успява да вложи интересни нови елементи в музикалната форма. Симфонията принадлежи към последните му и най-хубави оркестрови композиции.  

 

Музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“, които през 2022 година спечелиха уважението на пловдивската публика със запомняща се изява с цигулковата звезда Пинкас Цукерман, вече подготвят новия си гастрол в града. Те с нетърпение очакват срещата с Елена Башкирова и маестро Георги Димитров, който има реномето на един от най-взискателните български  диригенти, прочут със своя перфекционизъм и внимание към всеки детайл. В биографията на оркестъра се нареждат няколко паметни концерта именно с моцартова музика под палката на Георги Димитров. Маестрото владее внушителен репертоар от симфонични, оперни и кантатно-ораториални произведения. Началото на неговата диригентска кариера започва именно в Пловдив, но той е заставал на пулта на всички елитни български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни ансамбли и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др.

 

 

Билетите за концерта на 7 октомври в ДК „Борис Христов“ се продават в Билетна каса пред община Пловдив, в Туристическия информационен център на пл. Римски стадион и касата на Античен театър от страната на АМТИИ, ул. „Цар Ивайло“ №2, както и в цялата мрежа на   Ticketsbg.com и в  Eventim.

Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Градски исторически музей – Самоков представят живописни платна на известния творец Димитър Хаджиангелов. Откриването на изложбата е на 1 октомври 2023 г. (неделя) в Дълбока зала на Балабанова къща от 17:30 ч.

 

Изложбата е озаглавена „Пейзаж“, а творбите въздействащо представят предпочитаните теми в творчеството на художника – природни импресии и красотата на югозападна България с нейния специфичен облик.

 

„Творбите са работени основно през последната година. Старите къщи, планинските импресии и техният колорит разкриват непреходното очарование на реалистичната живопис – нещо, което напоследък сякаш изглежда забравено“, споделя авторът.

 

Експозицията продължава до 10.10.2023 г. с вход свободен.

 

Димитър Хаджиангелов е роден е през 1960 г. в Гоце Делчев. Възпитаник е на НХГ „Илия Петров“ и Национална художествена академия в София, специалност „Керамика“. Има 10 самостоятелни изложби в страната, участник е в редица форуми в България и чужбина. Димитър Хаджиангелов твори в различни жанрове – живопис, керамика, скулптура. Негови монументални проекти са паметникът на Васил Левски в родния му град, монументалната полихромна мозайка „Гала Плацидия“ в СПА комплекса „Белчински извор“, керамичните икони в к-с „Цари Мали град“ и др. Предпочитани теми в творчеството му са природата и възрожденската архитектура от Пиринския край и Родопите.

Страхотната комедия „Истински живот“ с любимите френски актьори Дани Буун и Шарлот Генсбур дава начало на фестивала

 

Третото издание на Комедийния европейски филмов фестивал КЕФФ стартира тази вечер. Основната програма ще продължи 10 дни, през които ще видим общо 12 нови забавни заглавия от Европа, както и 4 класически комедии с Чарли Чаплин.

Начало на фестивала дава страхотната френска комедия „Истински живот“. Прожекцията е тази вечер от 18:30 часа. В „Истински живот“ се срещаме с 50-годишния Тридан, който живее в Мексико, но решава да се върне във Франция, за да намери ученическа любов. Той отсяда при свой полубрат, за когото не е подозирал, който обаче иска да се отърве от него – заблуждавайки го, че едно от неговите завоевания е всъщност ученическата любов на Тридан.

Фестивалът ще бъде открит от журито на КЕФФ - комикът Робин Кафалиев, легендарната актриса Мария Статулова и телевизионният водещ Стефан Щерев. След като изгледат заглавията от конкурсната програма, те ще изберат и един филм, който ще получи наградата на фестивала. Зрителите пък ще гласуват след всяко заглавие за филм, който ще получи Наградата на публиката.

В следващите дни от уикенда предстоят и още комедии – белгийският H4Z4RD, както и италианският “Никога не е късно за любов“. В събота вечер пък е първият филм от програмата с филми на Чарли Чаплин - „Треска за злато“.

Комедийният европейски филмов фестивал ще се продължи до 8 октомври, след което ще има и допълнителна програма. Билетите са в продажба на касите на LUCKY Дом на киното – всеки делничен ден след 16:00 часа и в почивните дни от 10:30 до 21 часа, както и онлайн на kinolucky.com. Те са на цена от 10 лева, за учащи и пенсионери – по 8 лева, а карта за 5 прожекции струва 45 лева. На сайта kinolucky.com може да се види и пълната програма на КЕФФ. Фестивалът се провежда с подкрепата на Националния филмов център.

 

Страница 1 от 2193

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…