За пореден път се демонстрира незаинтересованост, недоверие и неуважение към дейността на „Пловдив 2019”, казаха трима от гражданската квота в Управителния съвет

Общинските съветници отново не пожелаха да чуят презентацията за дейността Фондацията, не дадоха думата и на членовете на УС

Общинският съвет, за пореден път, демонстрира незаинтересованост, недоверие и неуважение към дейността на УС на Фондация „Пловдив 2019” и оперативния екип, работещ върху реализиране на проекта Европейска столица на културата. Тези три думи употребиха членовете на гражданската квота на Управителния съвет Пенка Калинкова, Милена Чакандракова и Мариана Чолакова след скандалната днешна сесия на местния парламент. В нея старейшините на практика бламираха собствената си фондация, чийто принципал е Общинския съвет.  Те отказаха да вдигнат прага на средствата за оперативни разходи от 5 на 50 хиляди лева, които да бъдат разходвани без да се налага свикване заседание на УС. С мотив, че имат недоверие към начина, по който ще бъдат разходвани тези средства.  Освен това не върнаха обратно Манол Пейков в органа и дори не споменаха името му в коментарите в пленарна зала, като изключим изказването на Николай Радев, в което той уточни, че издателят е направил алманах на Езиковата гимназия а своя собствена сметка. Като посочваме недостатъците на един човек, трябва да посочим и неговите плюсове, уточни Радев по микрофона. Без да спомене, че вкупом бащиците преписаха недостатъците на Пейков без абсолютно никакви аргументи на предно заседание на ОбС.

Пленарното заседание започна добре за Фондацията, след като бе прието прехвърлянето на 3 385 000 лв. към „Пловдив 2019” за реализиране на програмата по проекта.   Артистичният и административният директори Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев бяха дошли, за да изнесат детайлна презентация пред съветниците относно дейността си и така да запознаят принципала си за онова, което правят. Но не би. Старейшините за пореден път решиха да отложат представянето на екипа на „Пловдив 2019” за извънредна сесия, касаеща проектите, свързани с Европейската столица на културата. И отново, сами решиха да не бъдат информирани за дейността на Фондацията и УС.

Тогава започнаха и изненадите. Предложението за увеличаване на прага за оперативни разходи от 5 а 50 хиляди лева без санкцията на УС бе отхвърлено. Заради недоверие към екипа на „Пловдив 2019” и самия Управителен съвет. Чийто шеф, да не забравяме, е кметът Иван Тотев. Социалистът Ангел Иванов излезе на микрофон и припомни защо ОбС гласува отстраняването на Манол Пейков от УС. Заради брошура, който струва 30 хиляди лева. Аз направих едни сметки въз основа на отчета, който ни бе предоставен. Абсолютно правилно тогова направи това предложение Гошо Къчков. А сега да гласуваме и вдигане на този праг на 50 хиляди лева. Аз нямам доверие, заяви Иванов. Излезе и патриотът Стефан Пуслийски, който предложи Управителният съвет да се събира са харченето на тези суми. За да вземе да свърши и някоя работа, вмъкна той. Това изречение силно изненада и обиди представителите на гражданската квота на УС, които се намираха в залата. Пенка Каликова поиска да вземе думата, но и бе направена забележка първо от председателя на Общинския съвет Савина Петкова, а после и от служител на общинска охрана.

Да харчиш без санкция суми от 50 хиляди лева за българската действителност е твърде сериозно. Толкова струва една лека кола. Ако нещо изисква бързина- да се прави събрание на Управителния съвет. Искам да чуя един аргумент в полза на това предложение, изказа се и Божидар Здравков. Попитан дали има конкретно предложение, той отговори, че не може да се ангажира да направи такова. Това предложение буди безпокойство, включи се и социалистката Петя Манева. В крайна сметка, то бе отхвърлено, без нито един от групата на ГЕРБ да вземе отношение по микрофон.

За да дойде ред и на другата изненада за членовете от гражданската квота на Управителния съвет на Фондацията. Кметът Тотев излезе и предложи трима нови членове. Първият, очаквано, бе Александър Държиков, новият ресорен зам.-кмет. Второто име бе това на председателя на Занаятчийската камара Тони Симидчиева. А на трето място, въпреки очакванията да се чуе името на освободения преди няколко сесии Манол Пейков, кметът предложи журналиста Антон Баев, който издава сайта Пловдив Онлайн. Като го представи като председател на Дружеството на пловдивските писатели. Градоначалникът не каза нито дума в защита на членовете на предвождания от самия него Управителен съвет.

Пенка Калинкова, Милена Чакандракова и Мариана Чолакова напуснаха видимо озадачени залата. И подчертаха, че обсъждат напускането на Управителния съвет на Фондацията. След като старейшините ясно им показаха, че не им вярват, не знаят какво правят, а и май не ги интересува особено, тъй като нито те, нито хората от екипа на Фондацията бяха изслушани. Обсъждаме напускане, но това ще стане едва след като мине извънредната сесия за дейността на „Пловдив 2019”, за да получим правото най-накрая да се изкажем в пленарна зала на Общински съвет, заявиха те.

Какво казаха членовете на УС и ръководният екип на Фондацията, четете след малко!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…