По-интелигентна и по-опростена верига за създаване добавена стойност на плодовете и зеленчуците: Как да се случи?

 

Главен асистент Рада Динкова от Университета по хранителни технологии бе отличена на международно виртуално събитие.  На него бяха представени концепции и прототипи на продукти с потенциал да облекчат различни проблеми с мащабно въздействие върху обществото. Преподавателят от УХТ беше част от All in a NUT shell, изцяло женски екип, който получи първо място в EIT Food MAKEitFRUVEG MAKEathon. За награда участничките представиха своя проект на Maker Faire Rome 2020 (10-13 декември), най-голямото изложение за производство, иновации и творчество в Европа, което събра над 100 000 участници.

 

Динкова участва в разработката заедно с Engelinda Janse van Rensburg (мениджър по качеството в Ceres Fruit Processors Ltd - Южна Африка), Begüm ÖNAL (постдокторант в AZTI - Турция), Faiza Wahab (администратор и финансов служител в Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH - Пакистан) и Marta Szumiata (хранителен технолог - Полша).

 

Проектът, съфинансиран от Университета във Варшава и EIT Food и ръководен от Университета в Кеймбридж, дава възможност на предприемачите от агро-хранителния сектор да изследват, и развиват нови бизнес идеи и продуктови концепции, които биха могли да помогнат приема на плодове и зеленчуци да стане по-устойчив не само по време на COVID-19, но и при бъдещи смущения на пазара - климатични промени и други пандемии.

 

MAKEathon е международно събитие, което събра над 30 участници от 21 държави с различен произход. То се проведе онлайн във Варшавския университет. По време на MAKEathon шест екипа работиха по концепции и прототипи на продукти, които имат потенциала да облекчат различни проблеми с мащабно въздействие върху обществото, осигурено от няколко играчи от сектора на плодовете и зеленчуците, които са в основата на това по-широко предизвикателство.

 

 

 

За EIT Food

 

EIT Food е една от най-големите и най-въздействащи инициативи, свързани с храните в световен мащаб. Като част от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), EIT Food свързва партньори от водещи фирми, университети и изследователски центрове в цяла Европа. Този ориентиран към хората интелигентен трансформатор на европейската хранителна система може да бъде фактор за доверието на потребителите и тяхното здраве.

 

EIT Food иска да трансформира европейската хранителна система, като я направи по-добра за здравето на хората и по-добра за околната среда. EIT Food е общоевропейско партньорство, предназначено да даде възможност на иноватори, предприемачи и студенти да разработят решения от световна класа за предизвикателствата в областта на храните, да ускорят иновациите, да създадат работни места и да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-големите инициативи, свързани с храните в световен мащаб, EIT Food иска Европа да поведе глобална революция в иновациите и производството на храни, да подобри храненето и да направи хранителните системи по-ефективни от към ресурси, сигурни, прозрачни и надеждни. Подкрепата за предприемачески таланти и стартиращи предприятия принадлежи към ключовите стратегически насоки на EIT Food и се осъществява чрез портфолио от инструменти, предлагани за бенефициенти на различни нива, разнообразни нужди и видове технологии.

 

За EIT Food MAKEit

 

Създаването на по-интелигентна и опростена верига за придаване на допълнителна стойност на храните в Европа изисква инфраструктура и капацитет за стимулиране и подкрепа на иновациите и предприемачеството, които трябва да бъдат развити. Искаме този проект да НАПРАВИ материални предмети и решения.

 

MAKEit създава серия от MAKEathons, работещи в цяла Европа, за да се справи с проблемите в верига за доставка на храни, включително захар, какао, морски дарове, плодове и зеленчуци, хляб и хлебни изделия, млечни продукти и месо.

 

Проектът цели да постигне това чрез:

 

• Използване на съществуващи информационни и диагностични инструменти за информиране на MAKEathons около специфични вериги на хранителната индустрия;

 

• Проектиране и предоставяне на поредица от MAKEathons в цяла Европа, където различни заинтересовани страни се събират, за да намерят решения за идентифицираните индустриални предизвикателства в специфични вериги на стойността;

 

Формиране на мрежа от „пространства за създаване“, осигуряване на пространства за съвместна работа, за да се правят, учат, изследват и споделят за MAKEathons и допълнителни прототипни ресурси;

 

• Обучение на професионалисти, за да могат да внедрят инструментариума MAKEit за бързи иновации.

 

Този проект стартира през лятото на 2019 г. и се състои от набор от MAKEathons в цяла Европа, като всеки търси хора с креативни умове, практически идеи и мултидисциплинарен опит, способни да работят интензивно в екип и най-важното, готови да поемат на предизвикателството.

 

Съвместният подход на MAKEit подкрепя споделянето на ресурси и знания за съвместно създаване и започване на комерсиализирането на нови и устойчиви решения за дефинирани от индустрията предизвикателства. Идеите, генерирани в MAKEathons, създават физически прототипи, което води до ускорени иновации и по-голяма осъществимост на продуктовата концепция. Използването на ресурсите на MAKEit и общността на производителите разработва идеи от Ниво на технологична готовност (TRL) 0 до TRL 3 или 4 в еквивалента на три дни.

 

MAKEit се доставя от 11 европейски организации, представляващи обширни бизнес мрежи в хранителния сектор и различни вериги за доставки. MAKEit се ръководи от Университета в Кеймбридж чрез Института за производство.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…