За това напомни в словото си по повод Деня на народните будители кметът Здравко Димитров

 

 

Уважаеми съграждани,

 

Скъпи книжовници и просветители,

 

Денят на народните будители е празник на българския дух, на неумиращия ни порив към знание и просвета. На този ден ние почитаме всички онези родолюбиви българи, които са градили националното ни съзнание и благодарение, на които българският народ се е съхранил  през вековете. Паисий Хилендарски, Петър Берон, Софроний Врачански, братя Миладинови и десетките будители от миналото имат своите достойни следовници в лицето на днешните  учители, културни дейци, читалищни работници и просветители.

 

Горд съм, че като районен кмет на „Западен“ още през 2009 година станах част от първото издание на инициативата на доц. Кирчо Атанасов „Народните будители и аз“ и съм неин патрон и до днес. Щастлив съм затова, че тя отдавна излезе извън пределите на Пловдив и завладя цялата страна, за да помним и да се гордеем с делата на възрожденците, съхранили силата и идентичността ни през вековете.

 

Искам да честитя празника на всички, които продължават да отстояват тези идеали и работят за съхраняването на непримиримия български дух и българското слово. Днес повече от всякога се нуждаем от духовна опора и затова за труда и делата на учители, изследователи, научни работници, журналисти, творци на изкуството и културата – поклон.

 

Честит празник!

 

 

 

Здравко Димитров,

 

кмет на Община Пловдив

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…