Активните жени на Пловдив: Запознай се отблизо с Геника, която работи с общности в Столипиново

Заповядайте на ранно октомврийското събитие на „ТЯ в Пловдив“! Ще се запознаем отблизо с Геника Байчева – тя работи с маргинализирани общности в пловдивския квартал Столипиново, както и с други общности, училища или домове за деца из страната, за подобряване на достъпа им до образование чрез нестандартни методи, артистични практики и други.

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

„Бързо скачай в маратонките и бягай (от мързела) в парка“

С какво се занимаваш професионално?

 

Аз съм обучител, фасилитатор на младежи и възрастни (екипи, педагогически специалисти), общностен медиатор и организатор (маргинализирани групи), съосновател на Сдружение „Открити пространства“ и още много други неща.

А в свободното си време?

Обичам занимания на открито – за парка вече стана ясно, освен него обичам още повече да ходя на планина, да пътувам и откривам нови места …

Защо в Пловдив?

Пловдив ми се случи, през 2012 г дойдох за няколко месеца по работа и после така се оплетох с хората, улиците и каузите на този град, че днес съм здраво завързана в него.

 

Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

В другите – липса на емпатия и разбиране към различните от нас; нежелание за смирение; тесногръдие

В мен – преминаващите чувства на умора от многото каузи, с които съм се нагърбила; намаляващ оптимизъм, недостатъчно смирение.

Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента.

Работя с Младежки център Пловдив по програма за ограничаване на насилието в училище и в обществото като цяло. Програмата използва методите на социално-ангажирания театър, социодрамата, арт -терапията и системния подход. В нея ще бъдат обучени младежи, които впоследствие ще бъдат подкрепени в изнасянето на Форум театър представление пред връстници, учители, родители.

 
Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме да вдъховявам, да подкрепям групи и индивиди да откриват себе си и връзките помежду си, да се пренареждат по нов и по-здрав начин, да разгръщат потенциала и креативността си, да се превръщат в източник на вдъхновение за самите себе си.

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Опитвам се да използвам ресурсите на женската си интуиция в работата си. Това е ключово, когато работиш с групи. Ако не успееш да се свържеш с групата на едно мета – ниво, отвъд думите, процесите на обмен между теб и групата няма как да се случат.

Как завършваш един ползотворен ден?

В компанията на любим човек, добър филм или книга, разходка в парка или сред природата.

 

“Тя в Пловдив” представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Очакваме ви на “Тя в Пловдив” на 1-ви октомври (четвъртък), от 19:00ч в Wunderbær – Hills Beer Bar & Shop – ул. Бетовен 2.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Елена Лулчева, Вероника Йовчева и Йоана Иванова. Социалният формат ‘ТЯ в …’ е създаден в Пловдив от Академия ‘Екатерина Каравелова’с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа.

Снимки: Геника Байчева личен архив

Източник: sheinbulgaria

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…