Print this page

Международен екип с пловдивско участие се зае с реставрацията на мозайките на Бузлуджа. Започнала е реалната работа по идеята за стабилизиране на монументалните творби в грандиозния комунистически проект на старопланинския връх. В първия етап се прави проучване на деструктивните процеси. Това се прави за пръв път у нас.

В екипа участват общо 14 български и чуждестранни специалисти. Пловдивският екип води топ специалистът по мозайки Елена Кантарева-Дечева, заедно с изкуствоведа Станислав Станев и Райна Дечева-Учкунова. Освен тях има реставратори и специалисти от София, както и чуждестранни от Германия и Гърция.

Огромният монумент на БКП е построен през 1981 година с включен огромен екип творци. Монументалните работи са изключително много, като там има пловдивска връзка - сред творците са имената на Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Иван Кирков и други.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…