На исторически първи концерт с маски Пловдив изпрати талантливия млад пианист да учи в Royal College of Music

Таня Грозданова

В така наречения "Випуск Корона" има прекрасни младежи, които прославят Пловдив с постиженията си още преди да са преброили до 12. Зад тях стоят неуморни и подкрепящи родители. Представяме ви не за първи път Николай Маринов, който в петък вечер в рамките на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” сътвори блестящ клавирен рецитал в Малката базилика, броени часове след абитуриентски си бал. Подробности, видео и галерия със снимки от събитието може да видите в статията Исторически първи концерт с маски в Пловдив.

За своите 18 години Николай Маринов има толкова богата хроника с отличия и изяви, че за да не се налага да изписваме прилагаме снимка на част от тях.

 

Може би за теб това е едни концерт, който е преломен в живота ти, но той ще остане исторически в музикалния живот на Пловдив, защото това е първи концерт с маски. Как го усети?

 

Беше наистина много интересно преживяване. Различно бе да виждаш цялата публика с маски..., но енергията, която публиката излъчва беше същата! Наистина се получи един страхотен концерт.

 

През 2019-а, като част от спектакъла “100% Пловдив”, ти сподели, че мечтаеш да пътуваш и да популяризираш класическата музика, след една година още ли имаш същото желание?

 

Да, то още не е минала една година - спектаклите бяха през октомври. Това ми е мечтата, искам с това да се занимавам.

 

А сега накъде?

 

Затова отивам да уча в Royal College of Music в Лондон, Великобритания. Приет съм и отивам през септември. Само чакам. Сега се подготвям с нов материал и продължавам.

 

И кога пак ще те видим и слушаме в Пловдив?

 

Надявам се скоро. Много ще се радвам да си идвам и да правя концерти, винаги съм готов.

 

Обичам да питам хората, с които говоря, има ли нещо, което никой никога не те е питал, а ти искаш да го кажеш?

 

Не съм се замислял. Пожелавам за времето, в което живеем, съвсем скоро всичко да се нормализира. Големите оркестри, оперите, всичко да се върне както си беше и да продължава да се развива класическата музика. И много повече млади хора да имат афинитет към нея и да ѝ се радват. Да я усещат и да искат да я слушат.

 

Накрая Николай заяви, че подкрепя Петицията за осигуряване на билети на крайно нуждаещи се фенове на културата в Пловдив.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…