В Световния ден за борба с хранителни разстройства за проблема говорят Николета Няголова и Катерина Чобанова – доброволки от Пловдив

 

Те са прекалено сложни, за да бъдат обобщени, а причините и симптомите обикновено са строго индивидуални

 

Не става дума само за храна: Ние сме тук за теб!

 

 

Важно е да се разбере, че хранителните разстройства са сериозно психично заболяване със сериозни, понякога животозастрашаващи, физически и психически последици, а не фаза, глезотия или избран начин на живот.

 

Въпреки че, разстройството на храненето на пръв поглед се свързва с прекомерната загриженост и контрол над храната, теглото, калориите или направените физически упражнение, в същността си то засяга нещо много по-дълбоко - нуждата от контрол в живота като цяло, както и нуждата от приемане и любов. За успешно лечение е необходимо основните биологични, психологически и социологични причини за хранително разстройство да бъдат идентифицирани.

 

Хранителните разстройства са прекалено сложни, за да бъдат обобщени или опростени, а причините и симптомите обикновено, колкото и да си приличат, толкова  и се различават, строго индивидуални при всеки един страдащ. Въпреки че би било лесно да обвиняваме развлекателната и модната индустрия за това, че поддържат тънкия, нереалистичен вид на тялото като идеален, амбициозен стандарт, те не са единствените, които поддържат убежденията, които водят до разстройство на храненето. Ниското самочувствие, депресията, тревожност, злоупотреба с наркотици, генетика, влияния от семейството и/или от връстници  са само част от факторите допринасящи за развитие на обсесия по външния вид на индивида. Проявлението на хранителните нарушения при всеки страдащ също коренно се различава: може да включва гладуване, предизвикване на повръщане и/или физически упражнения до пълно изтощение.

 

Но може би най - погрешното схващане за това заболяване е, че само жените страдат от хранителни разстройства. В действителност повече от 10 % от всички случаи са мъже. Както жените, така мъжете от всички възрасти се сблъскват с изискванията за това как трябва да изглежда човек за да бъде приет в обществото и те също могат да изпитат редица физически, емоционални и социални проблеми, които могат да се проявят в разстройство.

 

От 2 години насам, специалистите от фейсбук страницата Животът и Хранителните Разстройства, работят неуморно за повишаване на осведомеността и разбиването на стигмата за хранителните разстройства.

Ето какво разказват Николета Няголова и Катерина Чобанова – доброволки от Пловдив:

 

Нашата мисия е да предлагаме надежда, информация и  ресурси на страдащи от разстройства на храненето, на членовете на  техните семейства, приятели,  на специалисти от помагащите професии-  педагогически екипи, психолози, лекарите...   Започваме с помощта и съветите на колеги, професори и други организации, специализирани в храненето. 

 

Нашата философия -Тук и сега

Животът и ХРАНИТЕЛНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА насърчава прекратяването на  храненето с нарушено поведение, "прегръщането" на живота и постигане на  възстановяването. 
 Нашата мисия е да насърчаваме оценяването на  уникалността и стойността на човека в света, не свързани с външен вид,  постижение или "аплодисменти". 
За Втора поредна година ще отбележим Световния ден за хранителни разстройства, който е на 2-ри юни. Нашите дейности отново влизат и в световния календар на активистите, организиращи и популяризиращи световния ден.
Тази година Световния ден се опира на ВИРТУАЛНИ подходи възможно най-много, за да се повиши осведомеността и е под мотото “Страдащите нямат време, за да чакат! Сподели своята История”

 

Изпрати своята история под формата на видео – танц, музика или чрез рисунка, картина, текст – себеизразяването е във вашите ръце! Историята ви може да остане анонимна, може и вие да стоите зад нея.

 

Изпрати ни своите запитвания и въпроси и виж отговорите като публикация в страницата. Запази своето място на безплатна консултация на 2-ри юни.

 

Бъди част от Световния Ден и очаквай много вълнуващи и интересни моменти с нас, разчупващи стигмата.

 

Компонентът на историята е за:

 

- разбиване на стигма чрез извеждане на хранителните разстройства на открито;

 

- Поставяне на истинско лице на хранителните разстройства, като го направим лично, като споделим собствените си истории;

 

Ако си страдащ или близък на страдащ, или просто си съпричастен в борбата с нарушенията в храненето – изпрати ни своята история или послание, задай своя въпрос или запази своето място за консултация на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , за да може на втори юни – Световния Ден за борба с хранителни разстройства, да бъдем заедно и да отбележим тази важна дата
Бъдете с нас!
Ние сме тук за вас!.

 

На специален канал във видеоплатформата youtube може да видите изпратените до  01.07.2020г. истории от живота.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…