Ритуалното запалване на първата свещ ще се състои днес в синагогата "Цион" в Пловдив след залез слънце

Днес, 22 декември, евреите по целия свят започват да празнуват Ханука! Това е празникът на неугасващата духовна светлина. Тази година осемдневното празнуване ще започне след залез слънце в неделя и ще продължи до 30 декември.

Ритуалното запалване на първата свещ ще се състои днес в синагогата "Цион" в Пловдив след залез слънце.

 

Запалвайки стотици свещи в дните на Ханука, евреите спомнят древните събития, повлияли върху историята на еврейския народ. Семействата  се събират на празничната трапеза, поздравяват се взаимно и възхваляват Господ с молитви и песнопения.

Корените на Ханука са във времето, когато Йерусалим и цялата древна Юдея се намирали под елинска власт. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили само една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново осветено масло.

Това всъщност е чудото, за което евреите разказват и благодарят на Бога и днес. То поставя началото на традицията – през всичките осем дни на Ханука да се запалват свещи и да се поставят в специален ритуален  свещник – ханукия.  Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника, като се започва в посока от ляво на дясно. Ханукията се поставя на прозореца, за да бъде чудото споделено с другите хора. Смята се, че дори най-бедният евреин е длъжен да намери пари за свещи, защото само тяхната светлина ще помогне да разсее злото.

Празникът Ханука е повод да споделим, че искаме светлините от прозорците на нашите домове да озарят и душите на нашите приятели! За да сбъднем заедно най-голямото чудо – да живеем в мир, разбирателство и любов!

Честита Ханука!  Хаг Ханука Самеах!

1 comment

  • Comment Link Христианka Христианka Дек 22, 2019

    Единствената светлина идва от Христос. Всичко друго е от нечестивия според Библията.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…