През месец октомври на ТЯ в Пловдив се срещаме с Валерия Александрова - графичен дизайнер по професия и художник по образование, тя твори предимно в сферата на печатната графика.

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

„Трябва да нахраня котките“(ха ха ха). Обикновенно е свързана с текущите ми за деня задачи. Правя план в главата си как биха могли да се свършат оптимално добре и, разбира се, как да се насладя на първото си кафе за деня.

С какво се занимаваш професионално?

Професионално в момента съм графичен дизайнер. А по душа и, разбира се, по образование художник.

А в свободното си време?

В свободното си време обичам да прочета хубава книга, да рисувам, да ходя колкото се може по-често сред природата и да карам колело.

Валерия Александрова - снимка личен архив


Защо в Пловдив?

Защото е град изпълнен с особен чар и вдъхновение, очарованието на малкият град в обвивката на голямата лудница, защото е място в което всеки може да намери своето парче от пъзела.

Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Трудности има във всяка една сфера за мен трудността идва от това да си непрекъснато в крак с новите тенденции. Живеем във време на непрекъснато развитие и ако не си сверяваме часовника редовно, то оставаш в да го наречем „вакуум“ и трудно се връщаш към нормалния ритъм, губиш позиция и не си достатъчно конкуретноспособен.

Какво те привлече към печатната графика?

Печатната графика е любов от пръв поглед, от идеята през самия процес на изработване до крайния продукт (отпечатък) всичко е завладяващо. Графиката преобразява енергии. Всяко нещо може да се превърне в повод за възхищение на белия лист, например. Графиката за мен е моят начин да покажа реалността и ми носи едно специфично щастие.

Разкажи ни за един от последните си проекти?

Последният ми проект беше съвместно с две прекрасни дами, с които ме срещна любимо мое място "Отсреща". "Отражение" или как ние като различни хора разбираме и усещаме действителността, и какво е нейното взаимодекствие с нашия вътрешен свят и вълнения.

Валерия Александрова - снимка личен архив


Откъде черпиш вдъхновение?

Всяко нещо, което има взаимодействие с нас, оставя отпечатък върху съзнанието ни и когато този отпечатък се проектира се появява вдъхновението. Трудно е да се каже откъде черпи вдъхновение един творец, може да е просто сянка или пък да е провокиран от дадена емоция.

 

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Жената има едно невероятно умение да създават уют и ред във всяка една сфера от живота. Мисля, че да структурирам правилно деня си и задачите е едно от нещата, които ми помагат за да успявам в работата си.

Как завършваш един ползотворен ден?

Обикновенно с бира и усмивка в приятната компанията на любими хора! А и с котка до мен, разбира се...

 

Този месец ТЯ в Пловдив е на 31 октомври от 19:00 часа в Отсреща.

Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…