След 32 самостоятелни изложби Стамен Карамфилов мечтае за една последна

Шампиони по канадска борба тренират в комплекса за хора с увреждания в Източен

Иво Дернев

На 76 години, почти напълно изгубил зрението си, Стамен Карамфилов продължава да твори в ателие, осигурено от Националния център за рехабилитация на слепи хора в Пловдив. Губи очите си, но не и духа си. Незрящият маестро използва супер рядката техника енкаустика- рисува само с восък, тъй като по-добре усеща материала. Загубил зрението си преди пет години, той не се отказва и трупа картини за така мечтаната от него последна самостоятелна изложба, след 32 такива през годините.

„Надявам се някой да ме приюти и ми осигури пространство или галерия за последната ми експозиция догодина, през юни, когато навършвам 77 години. Това искам и върху това работя”, обясни Стамен Карамфилов днес на социалния министър Бисер Петков и кандидата за кмет Здравко Димитров, които го посетиха в работното му пространство в Центъра за рехабилитация на слепи хора.

„Днес, когато не виждам нищо с дясното око и съвсем, съвсем малко с лявото, този център ми дава утеха. Тези хора ми дадоха подслон и продължавам да работя. Създадоха ми уют и това ме държи. Това ме кара да се чувствам човек. Дадоха ми криле тук”, обясни на гостите в ателието си Стамен Карамфилов.

Той е реставратор-художник. Завършил е консервация и реставрация в Санкт Петербург. Отделил е два къта за картини в ателието си. В единия са негови работи отпреди ослепяването, в другия са настоящите му творби. В средата седи една икона от 1826г., чиято реставрация не успява да довърши, тъй като губи зрението си.

Рисува с восък, който преди това търпеливо избелва в продължение на месеци. Това е сложна процедура, тъй като избелването на восъка зависи и от слънцето, и от луната. Трябва да се съобразяваш и с двете. Използва рядката техника енкаустика, тъй като цветовете се запечатват на платното и не променят цвета си. За разлика от очите му, които решили да го сторят преди пет години. Това сякаш е бунтът на твореца срещу нещастието. Лекът на болестта. Всяка картина е едно ново проглеждане.

„Много сложна и стара техника е. Работя с шпакла. Ползвам пигмент от Германия или химии за оцветяване на восъка, след като преди това го избеля. Работя само на черна основа, тъй като в лявото око, колкото и увредено да е, цветовете изпъкват. Нанасям восъка, после обгарям с газова горелка, за да го запечатам. Мисля, че съм единственият, който прави енкаустика върху платно. В началото доста платна запалих, но вече знам как”, обясни незрящият художник.

Силата на духа му не е нещо екзотично за екипа на  Националния център за рехабилитация на слепи хора в Пловдив. Всички, които го посещават, са решили да не се дават на ситуацията, в която ги е поставила съдбата, и да продължат напред. Това е и всичко, което искат и правят от социалния комплекс в Изгрев.

На подземното ниво под художника Стамен Карамфилов се случват други чудеса. Там спортуват някои от най-силните български състезатели по канадска борба, всички незрящи. Тренира ги абсолютният шампион и инструктор Марин Печев. Той е и нещо като фитнес преподавател на слепите хора, които не искат да губят формата си и се потят под тежестите в залата за фитнес. В близост до нея вървят и курсовете за масажисти- незрящите са много силни в тази професия, а Центърът ги обучава и мотивира да се занимават с нея.

„Денят на белия бастун не е ден, в който празнуваме, а е ден, в който фокусираме вниманието върху хората с увреждания. Центърът е уникална институция на територията на България, а и на Европа. Открит е през 1966г. и в момента работи с 4600 незрящи от цялата страна годишно. 200 души получават професионално образование всяка година от 58-те души специализиран персонал. Ресурсът, с който оперираме обаче, е крайно недостатъчен. Губим кадри и не можем да намерим хора. Това може да доведе до ограничаване на някои функции”, обясниха от Националния център за рехабилитация на слепи.

Александрина Костова е програмен мениджър на комплекса и преподавател по зрителна рехабилитация. Тя подчерта, че основните мисии на центъра са рехабилитацията, професионалното обучение и консултация, както и услуги по развитие на човешките ресурси.

„Работим по възстановяване социалните функции на личността, правим обучения по ориентиране и мобилност, полезни умения, брайлова азбука, компютри. Предлагаме на посетителите професионални курсове за плетачи, офис секретари, масажисти и тапицери. Но освен това работим и в посока превенция. Правим кампанията „Весели очички” във всички пловдивски детски градини. Резултатите от изследванията там са, че 35 процента от децата имат зрителни проблем. Това не е медицинско изследване, а маркиране на проблем, за да насочим родителите към офталмолог”, обясни Александрина Костова. Тя уточни, че Националният център има услуги в 110 общини.

Тя разходи социалния министър из различните зали на Центъра, които предлагат различни занимания за незрящите. В едната зала и днес се правеха изследвания от кампанията „Весели очички” с деца от „Мария Луиза”. В другата трима души със зрителни проблеми пресъздаваха зададен модел на дъските гелбордс. Там се намира и апарат за четене, наречен „Затворен телевизор”. Има още компютърни зали, галерия. Както и кухня, в която незрящите се учат да готвят не с очите си, а с всички други сетива. Днес там посетител на центъра за първи път режеше картофи, а друг правеше курабийки.

„Това, което правите, е невероятно. Благодаря ви”, каза Здравко Димитров. „За първи път съм тук. Много съм впечатлен”, заяви след обиколката социалният министър Бисер Петков и подчерта, че държавата седи твърдо зад функционирането на Центъра в Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…