След такова финансиране и обгрижване искаме нормално отношение, заяви той

Програма „Мобилност” не е банка за бърз кредит, заяви зам.-кметът, като уточни, че тя функционира най-вече в подкрепа на пътуванията на талантливи деца зад граница

Оставам с най-добри чувства към Асен Асенов. Продължаваме да работим, отбеляза Държиков

Иво Дернев

„Няма да приема Асен Асенов да обижда и да държи назидателен тон на хората от дирекция „Култура”. Той няма право на такова отношение към същите тези хора, които са го обгрижвали от 2013г.”. Така заместник кмета по културата Александър Държиков отговори на директора на Фондация ЕДНО за култура и изкуства Асен Асенов, който заяви пред Капана намеренията си да се обърне към съда заради недопускането до разглеждане за финансиране по програма „Мобилност” на представлението CAGED.

Администрацията отхвърли  кандидатурата на компанията „Гая Денс Къмпани”, която е продуцирана от Фондация ЕДНО, с мотив, че не е българска. Асенов и екипът, който седи зад създаденото в Пловдив представление, чиято световна премиера се състоя през уикенда, се опитаха да кандидатстват за финансиране на малка част от транспортните разходи за пътуването на спектакъла до Южна Корея. Става въпрос за около 2 хиляди евро за билет и половина за полета на артистите , плюс малка част от транспортните разходи за сценографията. Асенов подчерта, че мотивът за недопускане на „Гая Денс Къмпани” е абсурден, тъй като Фондация ЕДНО е регистрирана в Пловдив и тук е адресът й. „Ще се обърна към съда, защото проблемът е принципен- случаи като този са една от причините българска култура да не напуска тази държава”, заяви той.

Попитахме зам.-кмета Александър Държиков как се е провел телефонният разговор, за който Асенов спомена пред Под тепето. „ Той започна назидателно, че ако не взема мерки, ще се обърне към съда. Аз му отвърнах: „Това е хубавото на демокрацията, че всеки може да с търси правата както може и реши”. Затворих телефона, тъй като аз назидателен тон не мога и няма да търпя. Особено при такова обгрижване н Асен Асенов всяка година, месеци наред. Не е почтено от негова страна да тръгва срещу хората в дирекцията. Особено, след като в последните пет години е съфинансиран от общината с около милион и седемнадесет хиляди лева, като тук не броим тези над 500 хил., дадени от общинска фондация „Пловдив 2019”. След такова финансиране и обгрижване искаме нормално отношение. Не може този човек, ако претендира да е интелигентен, да се държи арогантно”, отговори Александър Държиков.

Той уточни, че програма „Мобилност” функционира най-вече в подкрепа на даровити деца, които нямат възможност да посещават събития в чужбина, на които са канени да участват. „Не е задължително всеки, който подаде кандидатура, да бъде финансиран. Тази програма не е банка за бърз кредит. И комисията се утвърждава не от мен, а от кмета и в нея влизат юристи и финансисти. Те дават средства по целесъобразност. Тези пет хиляди лева са решили, че не могат да се дадат за въпросната кандидатура, тъй като е имало и пропуски”, допълни зам.-кметът.

„А и става въпрос за някакви пет хиляди лева след финансиране за над 1,5 милиона в последните години. Оставам с най-добри чувства към Асен Асенов. Продължаваме да работим”, каза на финал Държиков.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…